Юлиан Леков: Близостта до хората е изключително важна при провеждането на реформи

28.11.2018

Юлиан Леков , член на НС на СДС в интервю за предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Леков, връщам ви първо към проведената теоретична конференция на партията – колко важна беше тя според вас?

Юлиан Леков: Тя беше много важна, защото това беше ангажиментът, поет от новоизбрания председател на предишната конференция в началото на лятото. Работата за тези няколко месеца беше насочена в това да очертаем визията на СДС и пътя на СДС оттук нататък, тъй като знаете много добре, на предишната конференция имаше 2 тези, които се застъпваха, за бъдещето и развитието на СДС.

Водещ: Говорейки си за по-нататъшния път на партията, кой е той? Има ли вече конкретна яснота и конкретни параметри?

Юлиан Леков: Аз смятам, че пътят на СДС  е ясно очертан. Мнозинството на конференцията взе решение СДС да върви към обединение в дясно.

Водещ: Постигна ли се така желаното единомислие сред редиците на партията?

Юлиан Леков: Аз смятам, че това, че има различни мнения в партията не е лошо. Напротив, това е добре. СДС е една от малкото демократични партии на политическия терен в нашата държава. Така че това, че има различни мнения не е лошо. Напротив, това е добре.

Водещ: Кои са темите, по които чуват най-силно различните мнения?

Юлиан Леков: Смятам, че няма теми, по които да има коренна разлика в позицията на членовете, на ръководството на СДС, напротив – има различни нюанси и виждания, но посоката е една.

Водещ: Можем ли да акцентираме на най-важните моменти, по които има ясна категоричност, постигнат консенсус и по които ще се работи тепърва занапред?

Юлиан Леков: Да, ясните приоритети на СДС, те са насочени по-скоро към гражданите на нашата държава. Те са за увеличаване на доходите. Знаете, ние стартирахме още на предишната конференция с това послание, че битката на СДС ще бъде да върне гражданите на България там, където им е мястото – да увеличи доходите, да увеличи БВП на държавата. Това, всъщност, което искат в момента голяма част от протестиращите месец след като ние поехме в тази посока.

Водещ: Сега обаче следва трудната задача, именно да се убедят избирателите, че пътят, по който вие виждате постигането на тези приоритети, е правилният. Как точно ще се случи това, според вас?

Юлиан Леков: Да, наистина, това е най-важното нещо. Най-важното нещо е да стигнеш до хората, до обикновения човек, да обясниш това, което искаш да направиш в политиката, така че те да живеят по-добре. Ние работихме много сериозно върху документа, който представиха БСП „Визия за България“. Голяма част от проблемите са правилните проблеми, но имаме коренно различие по начина, по който трябва да бъдат решени тези проблеми. И това е нашата цел – ние оттук натам да убедим хората в дясно, че пътят за по-добро живеене, за повишение на доходите е през десни политики.

Водещ: Колко полезна за правенето на политики, на реформи е всъщност и по-голямата близост с хората?

Юлиан Леков: Много е важно. Това е може би едно от най-важните неща. Ако се върнем и години назад, според мен, това е една от грешките, които бяха допуснати при управлението през години на СДС. Единствените реформи, които бяха поети, са по наше време, но най-вероятно не успяхме да сме толкова близо до хората, за да ги убедим, че това е правилният път.

Водещ: Успяха ли обаче да се направят важните изводи? Визирам коалирането, грешките, които се допуснаха там, с цел разбира се, при едно ново обединение те да не бъдат повтаряни?

Юлиан Леков: Няма да скрия, че е трудно това нещо. По политики, по приоритети ние нямаме кой знае какви различия в дясно. Има във всичките години насадени едни личности, едни взаимоотношения помежду си, които трябва да бъдат преодолени. Те трябва да бъдат преодолени, защото ние трябва да бъдем в услуга на хората. Нали, политикът трябва да служи на хората и личните неща трябва да останат на заден план. Да припомня, че ние в Реформаторския блок, въпреки различията, коалицията беше добра, и за разлика от сегашната коалиция по така основния проблем и разделението, Реформаторският блок гласува единодушно. Ако си спомняте гласуването за съдебната реформа, предложенията на Христо Иванов, там ние нямахме разделение вътре. Напротив, гласувахме единодушно. Имаше разделение в това как трябва да продължи да съществува – дали да излезе в опозиция, дали да остане в управлението. И това нещо се случи и част от колегите без да бъде дебатирано, и това беше един от основните проблеми.

Водещ: Да разбираме, че липсата на дебат и егото нямат място в политиката?

Юлиан Леков: Трябва да останат на заден план или да бъдат в интерес и услуга на хората в голяма степен.

Водещ: Дясната политика традиционно я обвързваме и с грижата за родния бизнес. Как ви се струва тази грижа към днешна дата, достатъчна ли е тя?

Юлиан Леков: Не, разбира се. Към момента, вие знаете, състоянието в държавата – липса на преки инвестиции. Това, разбира се, има своите причини. Приемаме, че ние имаме най-ниските данъци в Европа, значи има някакви други проблеми. И те са свързани с тежестта, с неяснотата, с липсата на ясна визия. Няма разбирателство какво ще се случи в България след 5 години, след 6 години, след 10 години. И нито един сериозен бизнесмен затова не и не идват и не инвестират в нашата държава.

Водещ: Все повече погледите се насочват към предстоящия местен вот. Какви са очакванията ви за него?

Юлиан Леков: Аз смятам, че преди местния вот има и вот за евроизбори. Той също е много важен. Не трябва да се подценява. Традиционно в България той бива подценяван и по-малка част от хората излизат да гласуват, но това всъщност не бива да е така. Виждаме всичките промени, които се случват в Европа, и според мен, това е много важен избор за България. Хората трябва да погледнат много сериозно към него. Местните избори – там нещата са малко по-различни. Във всяка една малка община хората познават много по-добре ситуацията, там много по-добре работят и независими кандидати, и надпартийни хора. Там личното е на много по-високо ниво. Хората много по-добре се познават, знаят кой ще изпълни ангажиментите си, кой няма, кой ще отстоява позициите на гражданите. Така че те също са много важни за СДС, но първите избори са европейските избори.

Водещ: Традиционно СДС е доказала се партия при местния вот. Смятате ли, че е възможно постигането на подобни добри резултати и на европейско ниво?

Юлиан Леков: Надявам се. Новото ръководство работи много усилено. Председателят обиколи няколко пъти голяма част от структурите. Това, което липсваше на предишното ръководство и беше като упрек, беше че не се обръща достатъчно внимание на местните структури. Мисля че се работи много усилено в тази посока. Надявам се да имаме по-високи резултати.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Звуков файл на: http://focus-radio.net/%d1%8e%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5/

 


Tags: Юлиан Леков