СДС: Поставяне на пречки за цитиране на новини може да ограничи свободата на словото

18.09.2018

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Във връзка с предложените изменения на Европейската директива за авторското съдържание в информационното общество, Съюзът на демократичните сили смята, че част от тях не са в правилната посока, най-вече чл.11 и чл.13.

Поставянето на пречки за цитиране на новини може да доведе до ограничаване свободата на словото, невъзможност за навременно и бързо информиране на гражданите за важни събития и дори до цензура.

Според нас предвидените промени няма да доведат до търсения ефект за справедливо и правомерно използване на авторско съдържание, а ще ограничат по недопустим начин свободния пазар и конкуренцията чрез възпрепятстване навлизането на нови участници в него.

Безспорна аксиома в правото е, че отговорност се носи за лични действия и вината следва да бъде доказана. В настоящето предложение тези две правила са обърнати – предвидена е обективна (т.е. безвиновна отговорност) за собствениците на сайтовете за споделяне на съдържание, дори и те да са положили всички необходими усилия за спазване на изискванията.

Призоваваме за допълнителен дебат по темата и намиране на адекватни на времето решения по този въпрос. Забраните и самоцелните регулации в повечето случаи имат отрицателен ефект, точно обратен на търсения със създаването им.

Убедени сме, че аналогови решения не са удачни за дигиталната ера на създаване и споделяне на информация.


Tags: Европейска директива