СДС: Арестът на журналисти е срамно петно върху образа на България

15.09.2018

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

Съюзът на демократичните сили настоява за пълна прозрачност от страна на отговорните институции по случая с арестуваните край Радомир журналисти от България и Румъния.

Обръщаме се към главния секретар на МВР, вече номиниран и за министър, с настояването да даде публично информация с какви аргументи и при какви обстоятелства са задържани Димитър Стоянов от „Биволъ” и Атила Биро от „Райз проджект Румъния“.

В държава - член на Европейския съюз, задържането и репресиите срещу журналисти, които търсят истината и правят своите разследвания, е опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията.

Съюзът на демократичните сили беше създаден, за да се противопостави на тоталитарното управление и репресивните служби на комунистическия режим и да утвърди основните ценности на демокрацията, сред които особено важни бяха свободата на словото и медиите.

30 години по-късно, този арест поставя под сериозно съмнение постиженията на демократична България и е срамно петно върху образа й на европейска и натовска държава.


Tags: арест