Румен Христов: Лидерът на ГЕРБ да не постъпва партийно, а държавнически, както винаги го е правил

10.12.2016
 
Мандатът на 43-то Народно събрание е четири години и в оставащото време, ако успее да се сформира правителство, то трябва да си набележи приоритети, които да са изпълними. Продължаването на работата на парламента ще помогне за осъществяване на приоритетите, които са заложени в Бюджет 2017. Основните акценти в него са образование, здравеопазване, въоръжените сили и енергийна ефективност, заяви в предаването на Канал 3 "Офанзива" зам-председателят на СДС и народен представител от РБ Румен Христов. 
 
Съюзът на демократичните сили иска да бъде коректен партньор и да извърви пътя докрай. При първата ни среща с ГЕРБ ние се разбрахме след евентуалното връчване на мандата на РБq да се проведе още една среща и консултации за осигуряване на стабилно мнозинство за сформиране на кабинет в рамките на този парламент, подчерта той. 
 
Зам-председателят на СДС се обърна към лидера на най-голямата политическа сила ГЕРБ да не постъпва партийно, а държавнически, както винаги го е правил. По думите му, при сформиране на кабинет в рамките на този парламент, неговият гръбнак трябва да е от представители на ГЕРБ. Христов допълни, че министър - председателят също трябва да бъде посочен от най-голямата политическа сила, разбира се -  всичко това и със съгласието на Блока. Според него най-добрият вариант е това правителство да продължи започнатите политики и реформи, защото голяма част от министрите са се справяли успешно. На въпрос на водещия синият депутат заяви, че Блока застава категорично зад своите министри и водената от тях политика. 
 
Христов подчерта, че Европа е в тежко политическо и икономическо положение, както с това което се случва в Италия, Испания, Гърция, така и с бежанската вълна. До момента България беше стабилен и коректен партньор в ЕС с работещо правителство. Едни предсрочни избори биха довели БСП на власт и с президент в лицето на ген. Радев Европа ще е сериозно притеснена за южния фланг на НАТО, каза още синият депутат. Той изрази и опасения от заявките на лидера на червените Корнелия Нинова и новоизбрания държавен глава за преразглеждане на санкциите спрямо Русия. След лесното отказване от властта на десницата в България идва левицата и след това не следва нищо добро за страната. Основният въпрос сега е дали ще се нагърбим да осъществим започнатото докрай с тази управленска програма, или ще отидем на избори по никое време, каза в заключение Румен Христов.
 
Целият разговор може да гледате тук:
 

Tags: Румен Христов, СДС, мандат, РБ

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване