Пресконференции

Реформаторският блок иска българите сами да решат чрез референдум как да избират политиците си

01.02.2014

Insert thumb

Въвеждането на задължително гласуване на избори е позиция на СДС. В реформаторския блок няма еднозначно мнение по темата. Най-добрият вариант обаче е българите сами да решат каква избирателна система искат и да го направят чрез референдум. Това заяви днес във Варна лидерът на СДС Божидар Лукарски. Той и председателите на партиите от Реформаторския блок са на визита в морската столица. 

По думите му, задължителното гласуване може да има оздравителен ефект, тъй като ще ограничи язвата на българските избори - контролирания и корпоративния вот. От друга страна обаче, налагането на задължителен вот може да отприщи негативни настроения сред гражданите към политиците и цялата система. За това Реформаторският блок подкрепя инициативата на президента за референдум, на който хората да решат какво гласуване искат, подчерта синият лидер.

Божидар Лукарски коментира и темата с избора на главен инспектор на ВСС, като отбеляза категоричното възражение на реформаторите срещу тази процедура проведена в съмнения за тайна договорка, без друга кандидатура за поста и в задкулисен и нелегитимен процес. Процедурата трябва да е максимално прозрачна и публична, с изслушване на кандидатите, с участие в дебата на НПО, по ясни критерии и пред очите на цялото общество, подчерта той. Председателят на СДС допълни, че РБ отказва да приеме задкулисно кадруване и настояват за операция „Чисти ръце“.

В отговор на журналистически въпрос синият лидер отбеляза, че създаването на нови структури на Реформаторския блок го легитимира като сериозен политически  фактор.

Председателят на ДБГ Меглена Кунева подчерта, че референдумите в България трябва да се провеждат по-често. По думите й дори отговорите да не харесват на всички, нека гражданите носят отговорност за решенията, както на референдум, така и на избори. Тя призова всички, които мислят за дълбоки реформи в образованието, здравеопазването, правосъдието и администрацията да подкрепят Реформаторския блок. Когато всичко се разпада, а политиката се напълни с двойници на партии, ние се събираме, а Гражданският съвете на РБ е гарант за автентичните граждански интереси, допълни още тя. Според нея България получава сериозни средства от Европейския социален фонд, от който е успяла да договори пари в размер на 3,75 % от БВП на страната, от максимално допустимия таван от 4 %, който нито една страна не получава реално. Друг е въпросът защо социалните програми в България се разбират от управляващите като метене на улици например. Така социална политика не се прави. Ние сме включени в Европа, но въпреки това бедни, защото реформи с корупция не се правят, категорична бе Меглена Кунева.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че РБ ще бъде конкуренция с ГЕРБ на евроизборите и не търси патерица. Хората вече приемат, че имат алтернатива в наше лице, подчерта той. По думите му, изходът от кризата и перспективата след оставката на правителството е краткият мандат, който да спре злопуотребите в обществените поръчки, МВР, енергетиката, медиите. Слагаме край на партизанщината, добави още Кънев, защото е нетърпимо обсебването на обществения живот от шайка хора в анонимност. Според него връщане на властта обратно на хората след един насочен мандат, който да спре злоупотребите, би върнало доверието на гражданите в политиката. Лидерът на ДСБ обобщи, че срещу Реформаторския блок се води тежка негативна кампания. На въпрос за промените в Изборния кодекс той тговори, че е крайно неприемливо ЦИК да се назначава от партийното мнозинство и така да се превръща в инструмент за изборни машинации на партии, с доказано неприемливо поведение по време на избори.

Председателят на НПСД Корман Исмаилов допълни, че ченгетата в медиите, бизнеса и политиката са в един юмрук срещу Реформаторския блок и гражданите и атакуват ежедневно с клевети и лъжи, както лидерите на Блока, така и местните лица и организации. Хората вече виждат, че РБ е алтернативата за по-добро управление в страната и че ние възникнахме точно като контрапункт на лошите методи, политиканстване и авторитарен режим, на обръчите от фирми, на купения и корпоративен вот, корупцията, конфликта на интереси. Ние предлагаме на хората прозрачно и демократично управление, което ще разчита и на вслушването в гласа на гражданския сектор и бизнеса – цел, която силто ожесточава статуквото, и затова атаките срещу нас са толкова мащабни, обясни още той.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев отбеляза, че в деня на почитане на паметта на репресираните от комунистическия режим, се надява мъчениците да отворят очите на живите и че Реформаторският блок като съюз в голяма степен е опит саможертвата на тези българи да има смисъл.

По рано през деня лидерите на Реформаторския блок поднесоха венци и цветя в памет на репресираните от комунистическия режим, а от 17.00 ч. в Драматичния театър на морската столица представиха Гражданския съвет на РБ във Варна пред обществеността на града.

 

 



Tags: Реформаторски блок

Още по темата

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 30.09.2014

Реформаторският блок има р...

До пролетта Бургас имаше два отбора в „А“ група, сигурен съм, че п...

thumb 05.08.2014

НИС на СДС категорично заяв...

Декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 23.07.2014

РБ: Настояваме за ревизия н...

Настояваме, ревизията на действията на отиващата си власт, особено ...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 17.07.2014

РБ ще противодейства решите...

РБ категорично се противопоставя срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и срещ...

thumb 11.07.2014

РБ: България да влезе в Евр...

Позиция на Реформаторския блок във връзка с информацията, изнесена...