Константин Райков: Искаме широко обществено обсъждане по темата „Альоша”

20.01.2014

Insert thumbПо-рано днес Реформаторският блок – Бургас излезе с позиция по повод петицията за преместване на паметника на Съветската армия („Альоша”). Освен, че подкрепят преместването на паметника от РБ-Бургас искат от Общината и Общинския съвет да организират широка дискусия. Потърсихме за коментар общинския лидер на СДС Константин Райков, които е член на Регионалния граждански съвет на Реформаторския блок в Бургас.

Г-н Райков, кой е основният аргумент заради, които искате преместването на „Альошата”?

Оставането на паметника на сегашното му място ще продължи да разделя бургаските граждани, а не да ги обединява.

Добре, но тук идеологическите ви противници биха казали, че това може да разклати отношенията между България и Русия. Какво мислите по този въпрос?

Преместването на монумента не може да се приеме като действие насочено срещу приятелството между Русия и България. Напротив, аргументите на защитниците на тезата „Альоша” да стърчи само и единствено на това място, са в крещящо противоречие с незачитането на паметта на истинските руски герои, погребани в Бургас. Тези защитници се ръководят единствено от политически и идеологически интереси и съображения.

Искате да се организира и обществено обсъждане. С какво ще помогне то?

Важно е по толкова важна тема гражданите да се произнесат. Ние искаме бургазлии да решат какво да има в централната градска част. Най-добрият град за живеене трябва да изглежда по един модерен и европейски начин. Нямам как сталинската архитектура да доминира над останалата архитектура в центъра. Нека заедно да рашим какво да има там.

автор: Моника Атанасова

източник: Бургаски репортер


Tags: Константин Райков

Още по темата

thumb 09.11.2013 - Бургас

Константин Райков: Събираме...

Специално за читателите на „Бургаски репортер” общинският лидер на ...