Вълчо Чолаков: Електронното гласуване е добра рецепта за изборната система

03.12.2013

Insert thumbВълчо Чолаков е председател на областната организация на СДС в Бургаски регион. Десният политик не изпада в еуфория от възможността да бъде въведено задължително гласуване, защото според него тази стъпка трябва да бъде последвана от още няколко други, за да има резултати. Ето каква е тезата на г-н Чолаков.

Как приемате все по-често обсъжданата идея да се въведе задължително гласуване в България?

Мисля , че отговорът на този въпрос е като да отговорим на питането с какво да лекуваме един болен организъм от различни заболявания. Ако отговорим, че с въвеждането на задължителното гласуване нещата ще се оправят, няма да бъдем искрени и честни като политици. Трябва да определим първо целите и промените в избирателния кодекс и какъв резултат искаме да постигнем. След това трябва да набележим мерките.

Задължителното гласуване може да бъде само една мярка във връзка с резултатите, които целим. Дали само по себе си може да доведе до някакви промени в нашата политическа система, в начина ни на мислене, в манталитета ни, в отношението ни към самия изборен процес...аз много се съмнявам.Ако е изолирано като действие, аз лично се съмнявам, че ще доведе до някакъв резултат.

Интересно е това, че предложението за задължително гласуване излезе от БСП. Тезата им е, че по-този начин ще изчезнат „мъртвите души” в избирателните списъци. Смятате ли, че е възможно това скрито оръжие за манипулация да бъде отстранено?

Звучи ми смешно подобен аргумент по простата причина, че тези мъртви души могат да бъдат извадени от тези списъци и нищо не пречи на администрацията да го стори. Защо трябва заради ликвидиране на опасността от гласуване на „мъртви души” да въвеждаме задължително гласуване.

Отговарям веднага на въпрос с въпроса. Мерките, които трябва да вземем около гласуването, трябва да бъдат комплексни. Не е само задължителното гласуване. Другият вариант е електронното гласуване. Мисля ,че то е едно от най-добрите лекарства за нашата политическа система. Да бъде въведено електронно гласуване. Електронно или чрез пост терминали, машинно...това е една добра рецепта.

Какво би премахнало или ограничило електронното гласуване?

На първо място би повишило избирателната активност. Смешно е, че в момента ни управлява правителство, което е избрано с миноритарен вот от избирателите. Затова вина има не само избирателната система, но и избирателите и тези, които предлагат кой да бъде избран. Мисля ,че чрез електронното гласуване този проблем може да бъде решен в голяма степен. Хората да почнат да вярват, че нещо зависи от тях. Това е един от основните проблеми в момента в избирателната система, че хората не вярват, че нещо зависи от тях. Стига се дотам, че на практика на последните избори с намаление на процента гласуващи гласуват членовете на семействата  на кандидатите и старите твърди членове на всички партии

Зависи ли нещо в момента от „десните” избиратели?

Ще изразя собствено мнение. Смятам ,че от десния избирател винаги е зависел прогресът напред във всякакъв аспект, дори морален в обществото.  За съжаление не виждам обединение на тези десни представители, които са носители на тези идеи на искането, на желанието това да се случи. Оставам с убеждението , че постоянно се появяват поредни проекти в държавата само и само да не се случи това, което е нормално като развитие на дясното и на нормалната държава.

източник: Бургаски репортер


Tags: СДС, Вълчо Чолаков

Още по темата

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...

thumb 10.07.2018

Румен Христов: Партията тря...

Поставил съм си за основна задача да консолидирам Съюза на демократ...

thumb 18.05.2018

Божидар Лукарски в предаван...

На 19 май /събота/ председателят на СДС Божидар Лукарски ще участва...

thumb 23.04.2018

Антон Койчев: СДС трябва да...

Председателят на СДС-София д-р Антон Койчев обяви в студиото на Bul...

thumb 19.04.2018

Има сценарий за разбиването...

Извинявам се на всички седесари за тази случка от вчера, въпреки че...

thumb 09.02.2018

Божидар Лукарски: Не вярвам...

Не вярвам да се стигне до предсрочни парламентарни избори заради Ис...

thumb 06.12.2017

Божидар Лукарски: СДС е сим...

Лидерът на СДС Божидар Лукарски и бивш министър на икономиката в ка...

thumb 16.11.2017

Божидар Лукарски: Притеснен...

Предлага се да отпадне давността за престъпления, свързани с приват...