Законът Пеевски – Цонев

28.11.2013

Законът „ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И ФИНАНСОВИ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ С ДРУЖЕСТВА, РЕГИСТРИРАНИ В ЮРИСДИКЦИИ С ПРЕФЕРЕНЦИАЛЕН ДАНЪЧЕН РЕЖИМ И ТЕХНИТЕ ДЕЙСТВИТЕЛНИ СОБСТВЕНИЦИ“ е поредната провокация към обществото целяща да обезсърчи нестихващите протести срещу компрометираното и нетърпимо управление на БСП, ДПС и Атака. Това е така защото:

  1. Като цяло законът не постига нито една от целите заложени в мотивите на авторите.
    Забраните за пряко участие на фирми от някои офшорни зони в стопанския живот на страната атакува страничен и по-маловажен проблем, защото такива преки участия не са много на брой.
  2. Законът забранява преките участия, но изрично изключва забраните за дъщерните фирми на офшорните дружества, както и за дъщерните офшорки на дружества регистрирани в България, или в ЕС.
  3. Поради изключенията посочени в т. 2 забраните в закона напълно се обезсмислят. Регистрирането на дъщерни дружества и в едната и в другата посока е въпрос на незначителни усилия, време и пари.
  4. Законът не решава далеч по-често срещания и несравнимо по-голям проблем у нас – вливането в български фирми и прането на офшорни пари под формата на кредити, или на гаранции по кредити.  Участието на тези пари в обществени поръчки и в икономически проекти изтласква изправните пред закона фирми чрез дъмпингови цени поради лесното и евтиното кредитиране характерно за прането на пари.
  5. Законът се позовава на списъка от офшорни зони изчерпателно посочен в ЗКПО, но не покрива редица други офшорни юрисдикции с много по-богата история в българския криминален живот. (Цуг, Кипър, Малта и др.)
  6. Поради изтъкнатото по-горе, безпрепятствено се заобикаля и условието да бъде обявен действителния собственик на капитала на фирмите в стопанския живот на страната, тъй-като законът нито ограничава офшорните кредити и гаранции, нито изисква доказателства за това кой е собственик на капитала на офшорните гаранти и кредитори.
  7. Поради палиативния характер на закона като цяло, както и на всичките му забранителни норми, чрез правния принцип „на основание от противното“, законът Пеевски – Цонев вместо бариера пред прането на пари, се превръща в инструктивен документ как законно и безнаказано да се инвестират в българската икономика парите на финансовите престъпници изнесени в офшорни зони.

Tags: Реформаторски блок

Още по темата

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 05.08.2014

НИС на СДС категорично заяв...

Декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 23.07.2014

РБ: Настояваме за ревизия н...

Настояваме, ревизията на действията на отиващата си власт, особено ...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 17.07.2014

РБ ще противодейства решите...

РБ категорично се противопоставя срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и срещ...

thumb 11.07.2014

РБ: България да влезе в Евр...

Позиция на Реформаторския блок във връзка с информацията, изнесена...

thumb 10.07.2014

Позиция на Реформаторския б...

Борбата за разпределянето на властови порции между БСП и ДПС за пор...