Декларация на Реформаторския блок срещу бездействието на правителството и покачващото се напрежение в обществото

19.11.2013

Insert thumbСъздаването и дейността на т.нар „ граждански патрули” е провокация към демокрацията, нарушение на обществения ред и безотговорна спекулация със страховете и неволите на хората с огромна обществена опасност.

Напомняме на правителството, че България е правова държава, член на Европейския съюз, в която по закон за реда и сигурността на улицата се грижи единствено полицията. В българското МВР работят над 60 000 души, което нарежда страната ни на едно от първите места в света по брой полицаи на глава от населението.  Въпреки това, хората се чувстват несигурни и незащитени, а жителите на редица квартали от големите градове и селата живеят в постоянен страх.

Днес с недоумение виждаме, как хиляди тежко екипирани полицейски служители денонощно охраняват българския парламент от мирно протестиращите студенти, записват личните данни на упражняващите конституционното си право на протест граждани, а цивилни служители тормозят протестиращите по домовете им в нощните часове. Ако част от този потенциал на силите на реда патрулираше в градовете и селата, а силите на жандармерията охраняваха разградената ни граница, много от острите социални проблеми, с които днес опасно се спекулира нямаше да съществуват.

Формирането на граждански или доброволни патрули е недемократична практика, характерна за тоталитарните режими от миналото. До 1989г. ДОТ (доброволни отряди на трудещите се) бяха част от репресивния апарат на режима. С недоумение научаваме, че подготвяните от правителството промени в Закона за МВР предвиждат възстановяването на тази практика от миналото в легална форма. Надяваме се, че министър Йовчев си дава сметка, че това означава узаконяване на саморазправа на случайни лица над граждани на Европейския съюз с непредвидими последици.

  1. Правителството незабавно за вземе мерки срещу покачващото се напрежение и несигурност в обществото.
  2. МВР незабавно да спре незаконното патрулиране на „Гражданските патрули” и да изпълнява отговорно функциите си по опазване на живота, правата и собствеността на българските граждани
  3. Парламента да не приема предложените от правителството в промените в закона за МВР, които реставрират части от репресивния апарат на комунистическия режим.


Всички тези проблеми са следствие от дълбоката криза в нереформирания сектор 'Сигурност'. Реформаторският блок предложи на вниманието на обществото мерки за реформа на правосъдието и системата за сигурност. Убедени сме, че тежките системни проблеми, засягащи живота, сигурността и имуществото на гражданите се решават само с ясна стратегия, решителност и компетентност, каквито това правителство не притежава.


Tags: Реформаторски блок

Още по темата

thumb 19.11.2014

Божидар Лукарски: Не смятам...

Интервю за БНТ с министъра на икономиката и председател на СДС Бож...

thumb 06.11.2014

РБ подписа коалиционно спор...

Коалиционно споразумение;Програмна декларация - тук.

thumb 09.10.2014

Позиция на политически съюз...

Оценяваме представянето на РБ на парламентарните избори на 5 октомв...

thumb 05.08.2014

НИС на СДС категорично заяв...

Декларация на Националния изпълнителен съвет на СДС

thumb 28.07.2014

РБ: Актуализацията на бюдже...

Оставката на правителството на Орешарски е успех за едногодишните у...

thumb 23.07.2014

РБ: Настояваме за ревизия н...

Настояваме, ревизията на действията на отиващата си власт, особено ...

thumb 21.07.2014

РБ: Чрез гаранцията от ББР ...

Орешарски да каже знае ли за издаването на гаранция за „Южен поток“...

thumb 17.07.2014

РБ ще противодейства решите...

РБ категорично се противопоставя срещу т.нар. „Закон за КТБ“ и срещ...

thumb 11.07.2014

РБ: България да влезе в Евр...

Позиция на Реформаторския блок във връзка с информацията, изнесена...

thumb 10.07.2014

Позиция на Реформаторския б...

Борбата за разпределянето на властови порции между БСП и ДПС за пор...