Костадин Марков: Няма как това правителство да извърши сериозни промени

13.11.2013

Insert thumbИнтервю на заместник председателя на СДС за Бургаски репортер.

Костадин Марков е зам. председател на СДС за цялата страна. Десният политик следи внимателно протестите срещу правителството и вижда в тях доказателство, че хората настояват за промени на цялата политическа система.

Има ли искания на протестиращите пред Парламента, които да се покриват с предложенията и мерките, предлагани от Реформаторския блок за изход от кризата?

Основната прилика е в исканата оставка на правителството. Работата на един протест не е да даде алтернативна програма, покриваща се с програмите на извънпарламентарните партии и опозиционни сили. В този смисъл и протестиращите и Реформаторският блок искат оставката на правителството. Те искат не за друго, просто няма парламентарна атмосфера около това правителство, тя нямат стабилно мнозинство, няма готовност за реформи.

Мислите ли, че част от протестиращите хора могат да последват точно Реформаторския блок?

Не мисля ,че е необходимо. Това отличава интелигентния протест от докараните с автобуси работници от няколко фирми. Аз съм участвал в студентските вълнения преди години и въпреки приказките, че е имало намеси, си спомням как всичко тогава стана спонтанно и искрено и в момента много се радвам на студентите. Убеден съм, че нещата се случват и сега по същия начин. Не е необходимо някой да ти „яха”, да има сходни искания в детайли. Важното е това, че всички искат промяна на цялата система. Не е проблем само в парламентарното мнозинство, не е проблем с каква сила ще се взимат решенията в парламента. Проблемът е в това ,че трябва да се реформира системата и то много сериозно.

Смятате ли, че този парламент и това правителство са в състояние да изпълнят исканията на протестиращите за промяна?

Очевидно не, защото протестиращите искат оставка. За тези над 140 дни на протести са се убедили, че няма как това правителство да извърши сериозни промени. Там следват гаф след гаф. Чисто емоционално трудно се паля, но след последните изяви на министър Зинаида Златанова силно се притесних относно компетентността на много хора в това правителство.

Бихте ли прогнозирал изхода от този сблъсък между правителството и протестиращите, ако го сравните политическата ситуация с едно футболно дерби?

Това е малко като дербито между „Левски” и „ЦСКА”. Протестиращите ще са упорити, ще се борят до последно, но ...енергията им не е безгранична. Ако другите са ...

А подкрепа от трибуните?

Очевидно е, че нямат подкрепа от трибуните. Очевидно е, че хората искат смяна на отбори, на треньори, на всичко, смяна на системата на първенството. Това искат трибуните. И ако има капка разум в държавата, ще трябва определено да се вслушат и да се свикат нови избори при променена изборна система.

Готов ли е обаче Реформаторският блок за избори?

Реформаторският блок ще бъде една частица от мнозинството, с което трябва да се вземат решения за реформи. Цялата политическа класа трябва да узрее за този момент, Трябва да се пипне конституцията, в много направления, в които никой не е посмял да се пипа, а това става само с консенсус на политическата класа. Няма никакво значение дали изборите ще бъдат след 6 месеца или след една година, ако не е постигнат този консенсус. Улицата иска точно това. Тя казва „Тези, които са били в системата толкова години и са доказали, че не могат да правят промяна, да си ходят. Да дойдат нови или част от старите да останат, но които са склонни да вървят към сериозни реформи”

 

 


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...