Електронни медии

Костадин Марков СДС: Десницата е длъжна да предлага болезнени решения, за да се осъществят необходимите за страната реформи

11.10.2013

Insert thumbИнтервю на зам.-председателят на СДС за "Бургаски репортер"

В последно време социолозите все по-често споменават Реформаторския блок като възможен участник в следващия парламент, при условие че се проведат предсрочни избори. Приемате ли тези прогнози за реални?

 Аз по принцип вярвам на социолозите, който какво ще да ми говори. Техните прогнози се доближават с някои изключения до резултатите. Никой не може да ме убеди, че в България няма достатъчно „дясномислещи” хора. Дори считам, че подкрепата към нас е силно подценена и ще се развива. Няма как като се обединят всички десни субекти, да няма резултат.

Вашите опоненти, които все по агресивно атакуват Реформаторския блок, считат тези проучвания за неверни, защото според тях на последните избори десните партии са били пометени и няма как да имат в момента такава висока подкрепа. Как бихте оборил едни такива твърдения?


Бих използвал аргументите на математиката. На последните парламентарни избори, ако видите броя на гласоподавателите, които са подкрепил всички десни партии, дори грубо да ги съберете, макар че в политиката няма такава математика, ще видите, че наистина резултатът е подценен, резултатът, който прогнозират сега социолозите. Да не говорим, че актът на обединение винаги генерира една допълнителна енергия в симпатизантите, които искат да се промени нещо. А иначе това, че се опяви една сила, която при всички случаи към днешна дата е трета, е нормално да дразни останалите. Кой има интерес от силен Реформаторски блок? БСП ли, ДПС ли? Дори и ГЕРБ. Никой няма интерес, защото се променя статуквото. Реформаторският блок не се вписва в стъпките на сега съществуващите играчи.

А предложенията, които отправяте за нови политики, смятате ли, че привличат активните десни избиратели?

Няма сериозна политическа сила, която да не е длъжна да направи това. Да представи свои концепции за всички обществени сфери. Ние бяхме длъжни да го направим. Аз имам някои резерви спрямо икономическите мерки, които предложихме, но това няма значение, защото те са смислени и водят до реални промени. Предстои тепърва да предложим още по-сериозни реформи в вруги сфери. От там идва и името на Реформаторския блок. Ако нашата таргет група са хора, които мислят, хора, които знаят какво се случва…на такива хора с голи лозунги, с ура и с „Да живей” , „да затворим границите”, „да избием тези” това не върви. На такива хора трябва да им предложим смислени политики, реални и осъществими. Само тогава ще ни оценят и ще ни дадат вота си.

Трябва ли да поемете риска да предложите болезнени и непопулярни реформи?


Това е типично за десницата. Тя винаги е длъжна да го прави независимо от електоралната цена и го е правила. След големи леви катастрофи в страната е идвало дясно управление и то е предприемало силно непопулярни мерки, което му е струвало обикновено следващия мандат, но това няма значение, защото някъде трябва да има нормални и свестни хора, които да са готови да заложат политически кариери, да загубят много в личен план, за да осъществят необходимите реформи.

В последно време новият политик Николай Бареков все по-често определя СДС като своя банка с кадри, откъдето може да вземе членове на бъдещата си партия и да получи подкрепа от избирателите. Как разглеждате това ухажване към сините структури и симпатизанти?


Аз не мога да се начудя на това ,че щом някой тръгне да прави политически проект и приканва избирателите ни. Нали бяхме уж „умрели”. Аз от неговата уста съм чувал, че СДС било умряло. Къде тогава ще ги събира толкова „мъртъвци”? Бойко Борисов обичаше от СДС да взима, сега Бареков и разни други политически проекти, които отминаха така незабележимо. Несериозно е. Всеки си има електорална ниша, дори и хора като г-н Бареков. На мен обаче ми се струва, че неговата електорална ниша е в една друга посока. Например НФСБ, АТАКА или едни десетина процента озлобени от живота хора, в които може да се „цели”. Там е неговата електорална подкрепа. Малко се е объркал. Електоратът на СДС съм убеден, че много много трудно би подкрепил подобен проект, който рано или късно…не ми се дават още оценки, но на този етап ми се вижда крайно популистки.    


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...