Печатни издания

Костадин Марков: Разбитата десница може да се разбере за една седмица

09.07.2013

Insert thumbКъсно в събота вечер делегатите на 21-та Национална конференция на СДС избраха Костадин Марков за зам.-председател на партията. От общо 11 кандидати бяха излъчени четирима заместници –  Емил Кабаиванов, Костадин Марков, РуменХристов и Любен Петров. Имената им бяха гласувани непосредствено след избора  на новия председател на Съюза на демократичните сили - адвокат Божидар Лукарски, който смени на поста подалия оставка Емил Кабаиванов. Тепърва ще се определят ресорите, за които ще отговарят зам.-председателите.

 

 

 - Г-н Марков, бяхте избран за зам.-председател на СДС, а преди това си подадохте оставката като областен лидер на партията, това изглежда на пръв поглед странно?

 

 - Това е тънкостта на промените в устава. Според тях  зам.-председателите не се избират на регионален принцип, а от цялата Национална конференция на СДС. Имаше 15 номинации и първите четирима по гласове станаха заместници. Няма връзка с областното председателство. Оставката като областен лидер  си подадох заради слабите резултати на изборите. В Бургас те обаче бяха по-малко лоши на фона на тези в страната.

 

 - Този пост в СДС наследствен ли е, имам предвид, че брат ви беше в ръководството на партията?

 

 - Брат ми никога не е бил зам.-председател на СДС. Борис Марков беше началник на щаб.

 

 - Той не е в ръководството,  но пък вие го заместихте на отговорна позиция?

 

 -Да, така са решили хората.

 

-Може ли да има рестарт на дясното и в какъв формат?

 

-Не вярвам, че поотделно е възможен рестарт нито на СДС, нито на ДСБ, нито на която и да е от малките партии. Единственото, на което вярвам  е, че може да се създаде обединен блок на базата на автентичната десница и други партии, които са

близки до нас. Този блок има шансове.

 

-       С кои лица?

 

-       Възможност за това обединение даде господин Костов и това, че при нас всички, които са имали участие в управлението на национално ниво, също подадоха оставки. Имаме претенцията както ние, така и ДСБ, че сме с нови лица.

 

 

-       Тези никому неизвестни нови лица трябва да носят нови идеи, само това, че те не са обременени и не са участвали в политиката не е достатъчно?

 

-       Безспорно новите лица не значат нищо,  те трябва да са обвързани с политики. Не е задължително  да бъдат нови, ние все пак сме консервативни партии и имаме дългосрочни политики. В момента ме притеснява повече дали новите лидери ще намерят общ език помежду си, а не обединението около принципи и ценности и това около програми. Ако четете внимателно програмите на СДС и ДСБ, ще установите козметични различия. Всичко е въпрос на манталитет и индивидуални качества на преговарящите. Те трябва да намерят сили и да сложат една стена към миналото и да се опитат да сглобят новата десница.

 

 

-       Ситуацията в страната работи ли за десните сили, ако изборите се проведат скоро?

 

-       Докато не престанем да правим тяснопартийни сметки кое ни е изгодно и в кой момент, нищо смислено няма да се направи. Едно е безспорно- правителството направи куп глупости и също трябва да си отиде. Гледам с огромна симпатия на протестите и честно казано по-малкия въпрос е дали някоя партия има готовност за избори. Ако всички от разбитата десница имаме воля, можем да се разберем за една седмица. Смисълът на това обединение е по-дълбок, не само едни ръководители трябва да се съберат и да кажат: „От тук нататък  трябва да работим заедно“, но трябва да отправяш послания към хората да ги припознаят, а очевидно за тях нямаме много време. В чисто партиен план не ни устройват предсрочни избори, но от гледна точка на развитието на държавата имам чувството, че много спешно трябва да се смени това управление.

 

 

-       При сега съществуващия избирателен кодекс всички казват, че може да се преповтори сегашната конфигурация?

 

-       Възможно е, видяхте какво се получи във Варна. Глас народен глас божи. Очевидно тези 20 000, които протестират в София, не отразяват нагласите в цялата страна. Това е демокрацията, вие сещате ли се някакъв друг вариант, в който да се експлоатира волята на хората в парламента. Искрено се надявам, че голяма част от гражданите са разбрали, че без реформаторската десница не могат да се случат бързи и решителни промени. Спомняте си правителствата на Софиянски и Костов какви реформи извършиха, помните и големите кризи. Аз съм убеден, че при следващ парламент десницата ще влезе в парламента.

 

 

-       Един от възможните сценарии, който се разиграва е, че при следващ парламент ще влязат десни формации и ще подкрепят ГЕРБ?

 

-       Кой кого ще подкрепя в следващия парламент ще се разбере след волята на избирателите. Моята лична прогноза е, че ще се наложи на ГЕРБ да разговарят с равностойни формации, защото резултатът на Обединена десница ще е по-висок от този на ГЕРБ.  

 

 

-       Обединена десница кои субекти би включила?

 

-       Не е хубаво да изброявам партии на този етап, за да не взривя разговорите отначало. Определено трябва да стъпим на принципи и ценности. Включваме традиционните партньори на СДС -Гергьовден, Обединени земеделци, радикалдемократи и ДСБ, които също се реформираха. Лично аз искам да включим отделни хора от България на гражданите и НДСВ. Там има доказани демократи. Необходимо е нещо по-голямо от механично обединение на партии. Трябва да се търси консенсус с гражданите и личности, които са реформаторски настроени. Аз също нямам изчистен вариант това да се случи, но се надявам да намерим формулата.

 

 

-       Новият ви председател е доста непопулярно лице, след Емил Кабаиванов, Борис Лукарски е вторият?

 

-       Колко популярен е Радан Кънев? Улицата вика: „Не искаме повече тези лица, не искаме тази политическа класа, а сега казва: „Да, но не ги познаваме новите лица“. Няма как всички условия да се изпълнят. Ние нямаме друг ход освен да вадим нови лица. Лукарски е с опит в местната власт, бил е председател на контролния съвет на СДС. Не смятам, че е толкова нов поне за хората в десницата.

 

 

-       Мислите ли, че той е човекът, който може да повлече за идеята и останалите?

 

-       Не само в СДС, ако всички партии си мислим, че ще дойде поредният спасител или овчар, който да ни води, нищо няма да се случи. Аз вярвам в колективното  строителство и общата воля. Не искаме да търсим повече спасители. От времето на царя ги търсим и оттогава сме на този етап. Какво означава да се обнови една партия? Да представи нови и грамотни лица, да представи стари и нови политики и най-вече да намери начин да си говори с хората, т.е. да има обратна връзка. Ако тези три условия се изпълнят, има потенциал в тази партия. Ако сега кажете на хората, които протестират: „Направете си една партия“ и там ще настане разцепление. Много преди нас е измислено, няма как да функционира демокрацията без партии.

-       Какви са следващите стъпки пред СДС?

 

-       Днес е първото заседание на новото ръководство, веднага ще бъде подадена ръка на нашите традиционни партньори и ще започнем разговори. Надявам се да намерим начин и да предложим смислен проект на нормалните хора в България.

 

 

-       Може ли това да се случи?

 

-       Времето ще покаже, първите стъпки не ми дават добри сигнали. Вижте във Варна какво се случи. Десните партии подкрепят различни кандидати. Това е е несериозен сигнал при положение, че е обявен един формат, който преговаря. Може би едно от моите първи искания е да имаме единна позиция при подобни казуси. Няма как ДСБ да подкрепя един, България на гражданите да играе с БСП, СДС с кандидата на ГЕРБ. Това е несериозен сигнал, а Варна е един от големите градове на България.

 

 

-       В Бургас кога ще стане ясен новият лидер на СДС?

 

-       В рамките на два месеца ще бъде проведено събрание и ще бъде ясен. Това е най-малкият проблем на СДС.

 

 

-       Като зам.-кмет как оценявате политическата ситуация в страната?

 

-       Много тревожна.  Виждам затруднение в много европейски проекти заради неработеща администрация. Виждам безумни назначения на национално ниво, чува се, че ще се тегли милиарден заем, което силно ме притеснява. Говори се за актуализация на бюджета- значи имаме затруднения в приходната част. Това е малка част от нещата, които ме притесняват.

 

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА, в. „Черноморски фар”


Tags: Костадин Марков

Още по темата

thumb 01.11.2017

Костадин Марков: Къде са уп...

Потопът в Бургаско бе голяма трагедия, която за пореден път показа,...

thumb 19.09.2017

Костадин Марков: Трябва да ...

Зам.-председателят на СДС Костадин Марков за бъдещето на десницата ...

thumb 19.01.2017

Костадин Марков: Ще се бори...

По отношение на РБ синият депутат каза, че Блокът е в много добра...

thumb 10.01.2017

Костадин Марков: Десницата ...

Мъчим се да накараме колегите от всички партии, които участваха в Р...

thumb 15.12.2016

Костадин Марков: СДС не се ...

СДС е 27 години в българската политика, преживяла е много победи и ...

thumb 14.12.2016

Костадин Марков: Не се бори...

„Взехме мандата, за да дадем последна възможност на ГЕРБ и управляв...

thumb 13.12.2016

Костадин Марков: Взехме ман...

Реформаторският блок взе мандата за съставяне на правителство, за д...

thumb 28.11.2016

Костадин Марков: Парламент...

В рамките на 43-то Народно събрание трябва да се направи опит за съ...

thumb 23.11.2016

Костадин Марков: Мажоритарн...

Лично аз се противопоставих още на първото внасяне в парламента, бя...

thumb 14.09.2016

Костадин Марков: Състезание...

Участие на зам.-председателят на СДС и депутат от РБ Костадин Марко...