Валентин Цветков: СДС вече е спасявал страната в условията на тежка икономическа криза

17.04.2013

Insert thumbВалентин Цветков, кандидат за народен представител и водач на листата на СДС в 3-ти варненски многомандатен избирателен район в интервю за  nakratko.bg

 Г-н Цветков, как се стигна до идеята да оглавите листата на СДС в 3-ти варненски многомандатен избирателен район?
- С каузата на СДС съм свързан още от създаването на съюза. Участвам в политиката още от самото начало на промените. Влязох в Демократическа партия, която тогава беше част от СДС, като на по-късен етап оглавих нейното местно и областно ръководство. Бях и част от кандидат-депутатската листа на СДС за изборите през 2001 г. Помагал съм и при провеждането на кампаниите на СДС за местните избори във Варна. Бях в инициативния комитет, който подкрепи г-жа Аракелян за кандидат - кмет на Варна. На следващите местни избори помагах в кампанията на Димо Гяуров и на последните избори работих за кампанията на Николай Недков, който беше обща кандидатура за кмет на Варна на СДС и ДСБ. Всички тези мои действия през годините вероятно са били наблюдавани и оценени положително от ръководството на СДС в София и към края на миналата година бях посетен от мой близък приятел, който неофициално ми предложи да поведа листата на СДС във Варна. На по-късен етап, след като премина кулминацията на гражданските протести, ми бе направено второ предложение, което аз обмислях и точно вторник предходната седмица, малко преди вписването на самата листа, аз дадох своето съгласие, което бе обсъдено и прието. Няма нищо конспиративно.

- Какво повлия на решението Ви? Защо се кандидатирахте?
- Приех го като предизвикателство. Винаги съм се възприемал като дясно мислещ човек. За мен, това е единствения разумен избор и като човек, и като политик. В повечето познати езици, понятието “дясно” съвпада и се произнася като “право”. В тази връзка, това предизвикателство, което приех, се дължи на голямото ми желание да направя нещо със собствени сили за обединението на традиционната десница в България и Варна. От друга страна съм убеден, че имам нужния опит и мога да допринеса за една нормална политика и по-доброто управление, което страната ни заслужава.

- Вие сте в СДС от самото му създаване. Мислите ли, че СДС във Варна може да постигне по-добро организационно състояние?
- Аз не бих искал точно сега да правя коментар за текущото състояние на СДС във Варна. Това е една деликатна тема. Ще го кажа направо – разчитам на всички седесари. Разчитам и на симпатизантите на синята идея. Убеден съм, че ще постигнем по-добри резултати и че предстои сплотяване на партийната структура във Варна и региона.

- Какви са приоритетите на Вашата програма?
- Конкретно виждам моето участие във всички форми на законотворчество в бъдещата работа на Парламента. Юрист съм по образование и имам дълъг опит, който ще ми помогне да изпълнявам задълженията си като депутат. Ние трябва да съхраним нашия цивилизационен избор. Вярвам в демокрацията! Убеден съм, че можем да помогнем на страната да преодолее последствията от икономическата и социална криза. СДС вече е спасявал страната в условията на тежка икономическа криза и има опит. Просто трябва да го приложим. Имаме чудесна програма, в която са описани конкретните стъпки, които смятаме да предприемем. Не случайно сме предложили 10 стъпки за развитието на България. Те включват:
- Подготвяме в следващите две години последното в историята на България Велико народно събрание за промени в Конституцията.
- Влизаме в Евро-зоната и прекратяваме Валутния борд.
- Въвеждаме минимално почасово заплащане.
- Увеличаваме рязко бюджета за образование и наука (до 6%).
- Премахваме монополите, включително и на Здравната каса.
- Въвеждаме свободен вътрешен енергиен пазар.
- Търговските вериги в България да включват задължителен процент българска продукция.
- Изравняваме субсидиите за България с тези на старите страни членки на ЕС.
- Намаляваме и оптимизираме администрацията.
- Запазваме плоския данък.
Специално бих искал да напомня, че броят на стъпките за развитието на България е същия като номера на нашата бюлетина - № 10!

- Говорите за демокрация. Няма как да избегнем най-острия към момента скандал – този за подслушването. Според Вас има ли нужда от допълнителна зашита за частния живот на гражданите?
- Бих могъл много да говоря по този въпрос. Казвали са ми, че и аз самият съм бил подслушван. И то по нерегламентиран начин. Знам и за подслушване от страна на частни структури. Надявам се, че прокуратурата ще се справи с разкриването на цялата мрежа, занимаваща се с нерегламентирано подслушване. Същевременно си давам сметка, че времето до края на тази кампания едва ли ще е достатъчно, за да бъде разкрита цялата истина. Освен МВР, имаме проблем и с частни структури. Още отсега може да се каже, че конкретен интерес може да представлява фактът, че детективската дейност, например, в България е не достатъчно регламентирана. Използват се някакви аналогии със закон за частната охранителна дейност. От друга страна, техническите средства, с които се осъществява самото подслушване, се продават свободно в България, а често не са и скъпи. Програма, чрез която може да се подслушва мобилен телефон с операционна система “Самбиан” струва едва 27 лева. Едно трябва да е ясно: частния живот на българските граждани трябва да бъде опазен от всякакъв порочен или непорочен интерес на държавата и недържавните структури. Бих искал и мога да допринеса тези процеси да намерят своята регламентация и хората да получат ефективна защита срещу непозволено вмешателство в техния интимен свят. Скандалът, който тече в момента и към който е насочен интереса, е само част от общата картина, която е много по-страшна. Разследва се дейността на една кола с апаратура. Това обаче не е единствената такава кола с подобна апаратура. След като е ясно, че 115 000 човека в България са били подслушвани, е нормално да сме сигурни, че мащабите на това подслушване предполагат доста повече такива автомобили. Според мен, прокуратурата би трябвало да насочи веднага интереса си към изясняване на мащабите на проблема. От нейния успех зависи и какви ще бъдат изводите, въз основа на които ще се работи по бъдещи законодателни промени в тази толкова чувствителна за всички нас област.

Разговора води: Антон Луков

blogsds.net


Tags: Валентин Цветков

Още по темата

thumb 23.04.2013 - Варна

Валентин Цветков:Посланията...

Валентин Цветков, кандидат за народен представител и водач на листа...