Печатни издания

Александър Йорданов: Пищови не гърмят само в театъра

22.01.2013

Insert full sizeНяма да гласувам на референдума, защото не искам да участвам в червен сценарий, заяви още в интервю за в-к "24 Часа" Александър Йорданов

- Г-н Йорданов, най-коментираното нещо в България в момента е насоченият към лидера на ДПС Ахмед Доган пистолет по време на партиен форум. Цирк, инсценировка или опит за политическо убийство е според вас случката?

- Ахмед Доган, или агент Сава, бе вкаран в българската политика по сценарий на БКП и Държавна сигурност. Участието му в нея бе целенасочено дирижирано от бивши служители на ДС, някои от които преминаха на работа в икономическите групировки.
За тези 20 г. Доган бе политическа патерица на БСП.

Израсна от политически сервитьор до един от готвачите в политическата кухня.

Сценаристите вече са подготвили новата управленска комбинация около БСП. И тъй като Доган събра много публични негативи, авторите на спектакъла са решили да го оставят за малко зад кулисите.

Само в театъра пистолетите са празни. В живия живот те гърмят. На сцената в НДК Доган получи едно голямо "Аферим, машала" и сплоти турския електорат за изборите. Червените фанфари тръбят, публиката ръкопляска. Целта е Бойко Борисов да бъде отстранен и завесата над България да падне за четири години.

- В социалните мрежи избухна масово недоволство, след като нападателят бе ритан и блъскан от делегати на конференцията. Според новия лидер на ДПС Лютви Местан те заслужават поздрави. Вашето мнение?

- Добре е, че телевизиите показаха истинските лица на част от делегатите на форума. Това направи постановката по-действена и продължителна. Но не е тайна, че отдавна в българската политика и не само в ДПС доминира типажът, наречен мутра.

Дано народът да си е отворил очите след тази трагикомедия и демонстрация на бабаитщина.

- Вие какво си спомняте за времето, когато на вас ви извадиха пистолет по време на кампания. Малко преди това пък в софийския квартал "Надежда" стреляха по вас. Тогава нямаше толкова шум, защо?

- Нямаше шум, защото не съм част от сценария. А обикновен човек, който повярва, че в България може да има честна демокрация. Първата случка стана в Добрич, ако не ме лъже паметта. Беше по времето, когато много остро говорех срещу комунистите.
Предполагам, че е било опит да ме сплашат.

Имаше и нещо подобно в "Надежда". Не искам да си спомням за това. А не се е вдигнал шум, защото Сценарият не предвижда Александър Йорданов да бъде представен като герой. Дори и не го допуска на сцената.

- Сигнал за какво е тази случка в НДК? Има ли връзка тя с политиката на ДПС и бъдещите избори? Не разкри ли този акт на един психар пробойни и проблеми в самата държава?

- Тази случка показва, че политическата игра е силно загрубяла. Няма правила и всичко може да се очаква. Залогът е голям - кой ще разпределя, както казваше Доган, порциите в държавата през следващите четири години. А това са милиарди евро. ДПС се кани да стане част от управлението на България след изборите. Условието е да бъде отстранена партията ГЕРБ. И нейното управление трябва да бъде проблематизирано по всякакъв начин. Това и наблюдаваме в момента.

Атаките срещу ГЕРБ наливат вода в мелницата на Доган, Станишев и Кунева.

- Ще има ли промяна в политиката на ДПС след оттеглянето на Ахмед Доган? Какво е отношението на вашата партия СДС към ДПС и новия лидер Лютви Местан?

- Реално Доган не се оттегля. Напротив. В момента отмаря зад кулисите, пие си кафето и си пуши наргилето. Подготвя се за разпределението на порциите. Мисля, че позицията на СДС след 1992 година, когато маските в политиката паднаха, винаги е била категорична - по-далеч от БСП и от всеки, който обслужва БСП.

- В неделя Иван Костов и Надежда Нейнски обявиха, че ще правят нова дясна партия. Подписаха единна платформа и поканиха в нея всички, които са против настъпващия тоталитаризъм на ГЕРБ. СДС не е сред поканените, страдате ли от това?

- Когато разединители се обединяват, няма място за страдание. А по-скоро за смях в

Александър Йорданов - вляво.

залата. Защото така обикновено се случва в комедиите и водевилите. На различни постове в ГЕРБ днес са все лица, приближени някога на Костов и Нейнски. Как не ги забелязаха навреме, че били "тоталитаристи"? А уж са "лидери". Но аз не се учудвам, защото техни кадри има и в ДПС, че дори и в партията на Кунева. Изобщо циркът е пълен и за съжаление, ще доведе на власт БСП. А навярно и това се цели.

- Какво въобще трябва да прави СДС, изборите наближават - самостоятелно явяване на вота, търсене на партньори за коалиция, пришиване към ГЕРБ...

- СДС днес има нова кауза - българските граждани да имат европейски доходи. Разработва политики за изпълнение на тази цел. Вярваме, че ако хората не желаят БСП и ДПС да управляват, ще ни подкрепят.

Ако ли не, отсега можем да честитим новото "експертно" и "национално отговорно" правителство на България, което ще бъде доминирано от БСП и ДПС. И това е нашето различие спрямо позициите на Костов и Нейнски. Те смятат, че на всяка цена трябва да попаднат в парламента. И за целта са готови да помогнат на БСП. Ние смятаме, че е по-важно БСП да не управлява.

- Ще има ли според вас дясна партия в следващия парламент? Какви са вашите прогнози за изборите? Кой ще влезе?

- Дясна ще остане тази партия, която няма да направи коалиция с БСП. Дори и под формата на правителство на "националното съгласие". СДС е не просто дясна, а народна партия, която изразява интересите на огромна част от българското общество дори когато има хора, които не са убедени в това.

- Какъв вестник "Демокрация" да очакваме в следващите дни?

- Вестник, в който ще може да се прочете това, което не може да се прочете в голяма част от българската преса. В това ще се уверите още в четвъртък, 24 януари, когато ще излезе първият брой. Вестникът няма да бъде партиен орган, а дом на всички демократично мислещи интелектуалци, журналисти, политици. Тяхното слово е добре дошло.

- Г-н Йорданов, ще гласувате ли на референдума?

- Няма да гласувам, защото не искам да участвам в червен сценарий.


Tags: Александър Йорданов

Още по темата

thumb 01.04.2019

Медийни участия за вторник,...

Участия на Александър Йорданов и Илия Лазаров

thumb 29.04.2013

Емил Кабаиванов във „Всяка ...

Председателят на СДС и главният редактор на в-к „Демокрация“ Алекса...

thumb 23.01.2013

Глас народен възроди „Демок...

СДС имаше нужда от свой вестник - Александър Йорданов, главен редак...