Петър Стоянов: Освен пред фактическо лицемерие, ние сме изправени пред институционално лицемерие

01.12.2012

Insert thumbНоминацията си за конституционен съдия и политическите реакции, които предизвика тя, коментира президентът на България от 1997 до 2002 г. Петър Стоянов в предаването "Факторът Кошлуков".

"Негативната реакция от страна на БСП беше единствената политически логична реакция. Сергей Станишев реагира първи и въпреки, че не ме нападна по никакъв начин персонално той видя в мое лице, съвършено правилно, класически политически опонент, класически политически враг. Така че неговата реакция беше единствено логична и очаквана”, каза Стоянов.


Пред Емил Кошлуков синият президент призна, че е бил по-изненадан от реакцията на депутатите от СДС, според които номинацията си за поста Стоянов дължал на договорка с ГЕРБ.


"Никаква договорка нямаше с ГЕРБ и Бойко Борисов. Ако имаше, нещата щяха да бъдат изиграни далеч по-фино", категоричен беше държавният глава.


"Не чух краен негативизъм, но те нападнаха доста крайно процедурата, както те се изразиха, начинът, по който е издигната тази кандидатура. Аз наистина мисля, че това беше христоматиен пример по политически лицемерие. Не само Мартин Димитров още един председател на комисия има в Синята коалиция, това е Йордан Бакалов, избран също с гласовете на ГЕРБ. Нещо повече председателите на комисии в Народното събрание са много по-зависими от ГЕРБ, отколкото един бъдещ член на Конституционния съд. Членът на Конституционния съд се избира за 9 г. Дето се казва, едва ли някой очаква в следващите 9 г. все Бойко Борисов да ни управлява. Така че членът на Конституционния съд се избира може би в момента на избирането му. Докато един председател на Комисия зависи всеки ден от мнозинството в тази комисия, а мнозинството е на ГЕРБ. Освен обаче фактическо лицемерие ние сме изправени пред нещо, което разрушава ден след ден крехките устои на българска демокрация изобщо, ние сме изправени пред институционално лицемерие", каза още за позицията на членовете от своята парламентарна група Петър Стоянов.

 

Президентът бе категоричен, че големият враг на сините не е БСП, а ДСБ с Иван Костов:


"СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също, но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има  много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ".

Източник: ТВ7


Tags: Петър Стоянов