Дора Христова: Враг №1 на СДС е българската действителност на мизерно оцеляване

30.11.2012

Insert full sizeСлучващото се в редиците на Съюза на демократичните сили разбуни духовете в партията и сериозно притесни поддръжниците на синята идея в страната. Според някои СДС си отива, заради многото противоречия отвътре и защото предаде надеждите на своите избиратели.

В тази връзка „Арда нюз” потърси мнението на общинския лидер на сините в Кърджали Дора Христова.  

Интервю на Даниела ТАШКОВА

-Според Вас, това, което се случва в СДС в национален план  / визирам скандала около изключването на 3-ма народни представители от партията и напускането на един евродепутат / за какво  е индикация –за ново отцепване, отлюспване на  неудобните или инакомислещите или на нещо друго ?

- Създаването на Синята коалиция беше договор между разпределени водачи  на листи преди 4 години  и така бе  заложено поредното разцепление на СДС.

Затова много мои колеги бяха не против обединението, а против начина, по който то се осъществи. Подобни коалиции се правят не заради математически сбор. Необходимо бе обединението да започне от местните структури по места и да обедини  десния избирател на основата на програма. Не изключвам още тогава депутатите да са  го обмисляли. Днес народните представители в парламента желаят да запазят статуквото, затова бранят оцеляването си, а не единството на СДС.

- Отлюспените  седесари подозират в нечиста сделка с ГЕРБ лидера на СДС Емил Кабаиванов . По думите им, той иска да превърне синята партия в патерица на управляващите. Вашето мнение?

- .Те вече не са седесари. Не са отлюспени, а изключени заради неспазване на Устава, да си прочетат Закона за политическите партии. Оправданието, че има сделка с Герб е оправдание за гузната им съвест. СДС не се е държало като патерица и доказателствата са в назначенията – всички знаят имената на хора от ДСБ  на висши държавни постове , виждат гласуване с комунистите срещу ГЕРБ. Нечисти са сделките договорени с БСП  срещу друга партия –член на ЕНП .

Различията с Герб са на основата управляващи – опозиция, но това не означава , че е нормално с действията си да работиш, за да се върне БСП на власт.

- Може ли уеднаквяването на позициите на сините с Бойко Борисов по отношение на кандидатурата на Петър Стоянов  за конституционен съдия, да е заявка за една бъдеща коалиция между двете партии  след изборите ?

- Едва ли Бойко Борисов е „уеднаквявал“ кандидатурата на Петър Стоянов?! Звучи абсурдно. СДС иска наистина да се излезе от институционалната криза, защото това злепоставя съдебната система и страната ни. Какви патриоти са тези, дето тезата им е: „Нека да е зле на правителството и страната,за да сме добре ние.“ Патриотизмът на такъв тип политици на прехода се свежда в това само да крещят срещу ДПС и потриват ръце , когато има негативни оценки за страната ни. Европейският модел е друг -  да се търси национално единство по стратегически важните въпроси за държавата. Никога не съм одобрявала българския политически модел на вечно отричане – независимо дали това идва от наши хора, от управляващи или комунисти. Пример : Полша е договорила много по-добри условия на присъединяване, защото всички като един са защитавали националните интереси.  Ясно е, че следващото правителство ще е коалиционно – вие изберете каква конфигурация е необходима на България. Като десен човек аз знам ,че не трябва да се връща ляво правителство.Изборът този пък ще е драматичен и съдбоносен.

-Какъв е отзвукът  на местно ниво, от това, което се случва в София ? Има ли колебание в редиците?

- В Кърджали не сме голяма структура. Злобата на хора, изневерили на СДС да говорят, че ни няма, са наивни. Скоро това ще се промени. В клубовете на СДС отдавна има разбиране ,че етническият избор не ни дава право да сме с БСП и да изневерим на принципите си.Така ,че ние сме единни в оценката си , че е време да се освободим от хора, за които личното е над общественото.Ние не лъжем, за да се харесаме на избирателя и плащаме затова висока цена. Аз обаче вярвам, че в политиката има морал. Опитът  ме е научил , че сделки стават там, където пред  хората се играе една игра, а после парите се делят под масата с противника и бъдете сигурни, че мога да дам много такива примери още от нашето управление.Повечето от тях подплатени с документи.Няма колебание в редиците на СДС.

Видях се с представителите на старите кърджалийски родове- има какво да научат кърджалийци от тях. Те са моят коректив .Когато разбрах, че и те недоумяват как така ще се отхвърли кандидатурата на Петър Стоянов, вече бях сигурна, че оправданията на шепа депутати, са несъстоятелни.

-Защо седесарите се боят толкова от Иван Костов, и той ли е за тях враг  №1?

-Костов е най-добрият министър-председател на прехода. Но като лидер той носи вината за разцеплението на дясното. Когато преди 4 години, искахме да се регистрира СДС самостоятелно и това бе внесено в съда- той, Мартин Димитров и Гоце / Г.Първанов/ са имали среща. Знам го от Мартин.Димитров, който се хвалеше с това. Регистрацията на СК е реверанс към хора като Димо Гяуров за едно скрито досие. Така ,че седесарите не се боят от Костов. Редовите седесари нямат врагове в СДС / даже не харесвам тази дума врагове – тя е комунистическа/ . Те нямат тайни, живеят зле и не се страхуват  от никого. Защото в Кърджали седесари са останали потомците на тези, които са лежали по затворите и не са се облажили  през последните 45 години. Ще познаете истинските седесари по тава, че не плюят българското и вече 12 години са в СДС  без да очакват постове и служби. Коя друга партия извън властта 12 г. е съхранила структурите си?

А онези, които ни хулят са нереализирани политически креатури. Да не мислите , че не ме боли като виждам хора ,чийто шанс сме дали  в управлението на СДС, а днес са най ревностни критикари. Костов не ни е враг №1,  враг ни е българската действителност на  мизерно оцеляване. А затова как да я избегнем – като имаме възможност да участваме в управлението с марката СДС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tags: Дора Христова