Позиция на НИС на СДС - „Дянков и неговата класация на общините в България“

31.08.2012

Insert thumb

ПОЗИЦИЯ НА НИС НА СДС

 

„Дянков и неговата класация на общините в България“

 

 

В нормалните държави се организират множество конкурси, класации, състезания. Общото между тях е, че се изготвят обективни критерии и на база тези критерии се извършва класиране за да се определи кой е заслужил, кой се е справил, кой е спечелил. В България не е точно така. Тук се е случвало и продължава да се случва, да се измислят критерии, за да се получи точно определено класиране, точен резултат, който е търсен от правещия критериите.

Точно такъв е случая и с критериите и класирането на българските общини от министъра на финансите Дянков. И докато в началото извършеното от Дянков класиране бе възприето като семпъл политически пи ар, то само две седмици по-късно стана ясно каква е истинската цел на финансовия министър.

Той ще раздава пари. След като с критериите си раздели общините в България на управлявани от ГЕРБ (да се разбира прекрасно) и такива от другите политически партии (да се разбира трагично), раздаването на пари може да започне спокойно. С това логиката и действията на министър Дянков е кристално ясна за всички.

Остават въпросите, на които министъра не отговори:

  1. Защо критериите, по които се оценяват общините, не бяха изработени съвместно с НСОРБ? В това сдружение, кметовете на общините споделят опит и практики, познават реалните проблеми пред техните общини и могат да изработят обективни критерии, по които да се отчита дейността им. Открито и ясно.
  2. Защо едни и същи действия на общини и държава се оценяват по коренно различен начин? Например защо облигационен заем за община е лошо управление, а решение за такъв от страна на държавата е грандиозен успех и виртуозно управление на финансите? Защо задълженията на държавата към бизнеса е нормална практика, а задължение на община към фирми е висша форма на некомпетентност? Има или няма основателни причини за това, няма ли случаи, когато самата държава пречи на общините да обслужват своите задължения?
  3. Защо държавата е дежурно извинена за неуспехите си с проваленото управление на тройната коалиция, и това продължава вече трета година, а кметове на общини поели провалени общини преди по-малко от година са виновни и наказвани за лошото си наследство?

Това са само част от въпросите, които обясняват двойните стандарти на финансовия министър, както и скритата му цел държавното финансиране да достига до определени места, спрямо личния му избор и воля.

Искаме да напомним на министър Дянков, че всички кметове са избрани на избори, често с десетки или стотици хиляди гласове. Дори и кметовете на ГЕРБ. Финансовия министър е избран по волята на един, министър председателя, който и носи отговорността за неговите действия. Може би по волята и на още някой, който го е предложил за тази висока позиция в държавата, но той едва ли носи отговорност за действията му. Кметовете отговарят на избори за качеството на своето управление, а за качеството на управлението на един министър на финансите, пак на избори ще отговаря друг. Най-малкото за това министър Дянков трябва с необходимото уважение да се отнася към всички български кметове, да не ги разделя по политически признак и да се вслушва повече в техните проблеми и мнение, вместо да менторства, класира и класифицира по свое усмотрение.

Ние от СДС, предлагаме на министър Дянков:

  1. Съвместно с НСОРБ да бъдат изработени обективни критерии за оценяване качеството на управление на общините, като незабавно спре делението на „наши“ и „чужди“ кметове и общини.
  2. Допълнителното финансово стимулиране на общините да не отива там, където определен кмет трябва да се разплати с определена фирма, а там където по ясни критерии всички общини трябва да разплатят своите натрупани задължения, към фирми извършили реални услуги и дейности. За да може законния и „светъл“ бизнес да си вземе глътка въздух, да се развива и разплаща с контрагенти, служители и държава.

Министър Дянков, СДС ви призовава да насочите усилията си и енергията си към реално подпомагане и стимулиране на бизнеса в България чрез децентрализация и даване на възможност на общините да работят при ясни и коректни условия. Така средствата най-лесно ще достигат и реално може да се промени качеството на живот на всички български граждани. Няма богата държава с бедно население.

 

 


Tags: НИС

Още по темата

thumb 04.12.2013

Бюджет 2014: Крачка към нов...

Съюзът на демократичните сили смята, че този бюджет е поредният при...

thumb 03.12.2013

Намаляването или премахване...

Позиция относно строителството на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй на Наци...

thumb 04.11.2013

СДС настоява за регистър на...

Председателят на СДС представи становището на партията относно пред...

thumb 29.10.2013

Недостигът в бюджета на НЗО...

Това заяви на пресконференция председателят на СДС Божидар Лукарски...

thumb 23.10.2013

СДС категорично се противоп...

Позиция на СДС относно опитите за монопол на търговията с тютюневи ...

thumb 08.10.2013

Божидар Лукарски: Наблюдава...

Пресконференция на ръководството на Съюза на демократичните сили

thumb 03.09.2013

Декларация на НИС на Съюза ...

100 дни управление на безпринципния кабинет „Орешарски” показа, че ...

thumb 24.07.2013

СДС настоява за незабавна о...

Припомнихме си историята, когато отново БСП управляваше, а МВР бе н...

thumb 25.03.2013

Върховният административен ...

ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия, която опре...

thumb 18.03.2013

СДС сезира ЦИК за кражба

Очакваме ЦИК да вземе справедливо решение, с което да се сложи край...