Европейски парламент

В Грузия се проведе мисия на докладчика на Комисията по политически въпроси и демокрация на ПАСЕ - Лъчезар Тошев по темата „Нови парламентарни усилия за създаване на пакт за стабилност за Кавказ

08.06.2012

Insert thumbНа 5 и 6 юни в Грузия се проведе мисия на докладчика на Комисията по политически въпроси и демокрация на ПАСЕ - Лъчезар Тошев  и секретарят на Комисията Жоао Ари, по темата „Нови парламентарни усилия за създаване на пакт за стабилност за Кавказ”. Инициативата на ПАСЕ цели създаването на форум за сътрудничество между страните от Южен Кавказ, намиращи се в конфликт, за да се премахне натрупаното напрежение и да се установи стабилизиране на целия регион.

Докладчикът на ПАСЕ се срещна с председателя на грузинския парламент Давид Бакрадзе, зам.-министъра на външните работи Торнике Гордадзе, председателя на Комисията по европейска интеграция Давид Дарчияшвли. В срещта участваха и представители на фракцията на парламентарното мнозинство Петре Тсискаришвили, на парламентарната опозиция Георги Таргамадзе, неправителствени организации и др.

Проведени бяха и срещи с посланика на ЕС в Грузия Филип Димитров  и с Йозеф Бузалка - ръководител на офиса на специалния представител на ЕС за Южен Кавказ и кризата в Грузия.

 

Срещите на докладчика на ПАСЕ, бяха широко отразявани от грузинските медии. ПАСЕ повери изработването на  доклада за стабилизирането на Кавказкия регион на българския депутат, вземайки предвид първата инициатива внесена в Асамблеята от него по този въпрос още през 2004г. и опитът му, свързан с приноса на ПАСЕ за успеха на парламентарното измерение на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.


Tags: Лъчезар Тошев