Националният съвет на СДС избра Борис Марков за временен председател на партията

05.06.2012

Insert thumbНационалният съвет на Съюза на демократичните сили избра Борис Марков за временен председател на партията – 53 гласуваха – „за”, 1 – против, 15 – „въздържал се” от 69 присъстващи. Това се наложи след подадената оставка от предишния син лидер Мартин Димитров.

Според устава на СДС членовете на Националния съвет насрочиха и дата за провеждане на вътрешнопартийни избори за постоянен председател на синята партия – 08 юли (неделя), а евентуален балотаж ще се проведе на 15 юли (неделя) 2012г.

Досегашният главен секретар на СДС Димитър Иванов подаде оставка от поста си, а също и като член на НИС и председател на НКВИ и на негово място бе избран Константин Арабаджиев, който до този момент бе секретар на НКВИ, структурата, която подготвя и осъществява провеждането на вътрешнопартийните избори в СДС. За неин председател бе избран Любен Петров, а новия й секретар ще бъде Валентин Костов от софийската организация на синята партия.

Пресконференция след заседание на НС на СДС

Румен Христов, зам. - председател на СДС: Добър ден на всички. Днес Националния съвет на СДС, каквато е процедурата, избра временен председател на партията, съобразно всички изисквания на Устава, и това е г-н Борис Марков, досегашен председател на НИЩ на СДС. За главен секретар на СДС, също спазвайки всички уставни изисквания, беше избран г-н Константин Арабаджиев – досегашен секретар на НКВИ, дългогодишен член на СДС. Добре познат в редиците на СДС и активен представител на софийската организация.

Борис Марков, временен председател на СДС: Здравейте и от мен. Първо искам да кажа много ясно, че приемам тази отговорност, която ми бе гласувана с ясното съзнание, че ми е гласуван ясен мандат за периода, в който ще бъде проведен избор за постоянен председател на СДС. Този постоянен председател на СДС ще вкара партията в предизборната кампания за следващия парламент. Много добре разбирам мандата и края на моите правомощия за този период.

Нещо, от което съм щастлив и не мога да откажа поемането на тази отговорност е, че мнозинство от над 80%, което трудно се постига в СДС, ми гласува това доверие. Аз казах още преди седмица, че се гордея, че в този труден момент съм част от СДС и от тези демократични хора, които имат мнение, не участват по никакъв начин в задкулисни игри и интриги, имат дух, показват своя дух и воля за живот СДС да продължи напред. Благодаря на всички колеги от Националния съвет на СДС. Обръщам се към всички десни избиратели на автентичната дясна партия СДС – казвам благодаря за това, за което ми бе гласувано доверие. Аз ще го изпълня и ще предам партията в едно отлично състояние на следващия председател, който със сигурност, убеден съм ще бъде личността, която ще вкара СДС в парламента с едно достойно представяне и аз съм убеден, че СДС ще бъде част от бъдещето управление на страната.

До мен седи новият главен секретар на Съюза на демократичните сили г-н Константин Арабаджиев и също съм изключително щастлив, че надделя разума и бе избран един човек, не като балансьор, а като човек, който в пълна степен може да даде гаранция и аз вярвам категорично в него, че самата подготовка на изборите ще бъде направена по такъв недвусмислен начин и ще бъде така добре организирана, че тези спомени от миналото, когато СДС беше атакувано със съдебни процедури, хватки и интриги да бъде отстранено от политическия живот и изобщо пропуска цял един сезон на сегашния парламент, това повече няма да се повтори.

Второто важно решение, което взехме днес е, че изборите за председател ще бъдат проведени на 8 юли 2012г., а евентуален балотаж ще бъде проведен на 15 юли 2012г.

Проведе си и дискусия не само оперативно как ще извървим процедурите, които са заложени в Устава, а и какво се случва в СДС. Също така съм щастлив и горд да ви кажа, че СДС започва своите стъпки и уверен курс към укрепване на организацията. Приветстваме новодошлите членове, защото вече има хора, които този тих ентусиазъм, който ви казах, че се споделя, започнаха да се завръщат при нас. СДС започва курс за укрепване, за отваряне не към политически субекти в такава степен, а колкото към отблъснатите или загубените по един или друг начин десни автентични личности, много от тях сякаш се оттеглиха от политическия живот и останаха в къщи, но те са истински демократи и СДС ще се обърне към тях за една по-силна консолидация. Аз мисля, че днес е началото на възраждането на СДС.

Въпрос:

Борис Марков, временен председател на СДС: Щастлив съм, че повече от 80% от СДС посочиха мен като подходящия човек, който да гарантира в този период стабилността и сигурността на партията и да организира избора на следващия председател, което е една много голяма отговорност. Кандидатури за временен председател по нашия устав може да бъде всеки член на НИС на СДС. Нямаше нито един отвод и процедурата, по която се проведе - беше издигната моята кандидатура, за което благодаря, и беше одобрена. Ако тя не беше одобрена щяхме да преминем към следваща, защото в нашия устав е заложено, за да има консолидация, изпълняващия длъжността или избора на председател се прави с един много висок кворум и няма никакъв смисъл чисто технологично да влизаме в серия от гласувания, с които да бъде изкристализирано. Щастлив съм, че съм седесар и съм щастлив, че още от първия опит тази кандидатура беше подкрепена по такъв начин.

Въпрос: На миналата пресконференция не казахте ли, че ще си направите отвод, ако бъдете предложен за временен председател?

Борис Марков, временен председател на СДС: Казах, че нямам болни амбиции и че на мен лидерството в СДС под една или друга форма не ми е фикс идея. Но както СДС доказа, особено през последните няколко месеца, по един категоричен начин, че не робува на личности или на лидери било то в СДС или извън СДС, в този смисъл днес Националния съвет реши да не се съгласи и с мен и вместо аз да се налага да говоря в тази посока, днес те ми казаха – не, ти ще поемеш тази отговорност и ще завършиш този цикъл. А тези седесари с този дух и с тази жажда за развитие, за възраждане и за победа ви карам следващия път вие да им обясните как някой няма да поеме тази отговорност, която вие искате да им предоставите. В този случай бях улеснен.

Въпрос: Ще се кандидатирате ли за постоянен председател на СДС?

Борис Марков, временен председател на СДС: Смятам да не се кандидатирам за постоянен лидер и смятам, че още с първите изречения го казах по един категоричен начин, че приемам моя мандат по един много ясен начин във вида, в който ми е даден – да организирам изборите.

Въпрос: Г-н Марков, вие ли сте десния Бойко Борисов? Какво става? Фалира ли СДС, фалира ли дясната идея, фалира ли коалицията СДС – ДСБ? Вярно ли е, че има настроения в СДС, които защитават тезата за коалиране с Движението за права и свободи? Реалистична ли е една такава коалиция?

Борис Марков, временен председател на СДС: Коалиция с ДСБ беше обявено, че няма да има преди повече от две седмици. Още тогава ние казахме, че прекратяваме мандата и няма да се явим в този формат с ДСБ. През последните 20 дни се чуха всякакви спекулации – говореше се за ВМРО – НИЕ, за ЛИДЕР, за ДПС, говореше за ГЕРБ и за целия политически спектър. За това си позволих още с встъпителните си думи  да ви кажа – СДС днес с дискусия реши да поеме курса на укрепване и посока на самостоятелно явяване. В какъв формат конкретно ще се явим ще бъде решено след изборите за председател, след взимането на решения. Има енергия, има сила и концепция на СДС в момента е много ясна – ние имаме марката и самочувствието на партията, която направи демократичните промени. Ние имаме достатъчно време до изборите и единствения политически курс, който е за нас – възможен, реален и който  искаме е да бъдем коректни с избирателите. Оттук нататък ние ще имаме един коректен тон и ще бъдем честни и те ще направят своя избор. На спекулации кой, къде как ще се явява няма да ви отговарям.

Въпрос: Г-н Марков, убеден ли сте, че СДС ще управлява през следващия мандат?

Борис Марков, временен председател на СДС: Абсолютно съм убеден. С кого ще управлява СДС ще решат избирателите, но СДС ще бъде в следващото управление.

Въпрос: А ако БСП спечели изборите?

Борис Марков, временен председател на СДС: Няма да ме накарате да повтарям всички декларации и позиции от последните месеци. Но ще припомня, че на последната ни пресконференция ясно заявихме, че БСП е партията, която няма нищо общо демократичните ценности и която влизайки във властта винаги остава кризи, нарушава правата на гражданите. И до червената линия, която разделя БСП от демокрацията има и една синя, и винаги я е имало, и оттук нататък тази линия няма да бъде прескачана по никакъв начин. Пожелавам им успех, но там имаме идеологически различия. Те имат своята подкрепа, ще намерят своите избиратели, но ние просто нямаме база за никакви съвместни действия. Отнасям се към БСП с уважение те представляват едната част от българското общество, а ние точно обратната.

Въпрос: Това означава ли, че ще управлявате с ГЕРБ?

Борис Марков, временен председател на СДС: Това не е изключено, но зависи каква ще бъде конфигурацията и СДС ще бъде в управлението не като патерица, а със своите политики и идеи. Кои ще бъдат формациите, които ще се включат в това ще видим след по-малко от година.

СДС в момента не води разговори, няма мандат, няма преговорна група, която да води разговори с когото и да било. СДС в момента посреща хора, които по един или друг начин се бяха раздалечили с десницата, бяхме ги загубили, не казвам, че е в тях или в нас вината. В момента тази енергия се връща в СДС и ние оттук нататък ще правим само честна и принципна политика. Ще видим колко от енергията ще успеем да акумулираме и в момента не водим преговори с нито един политически субект.

Въпрос: Колко души се надявате да мобилизирате на следващите избори? с оглед на постигнатия резултат на последните избори?

Борис Марков, временен председател на СДС: Убедено твърдя и вярвам в това, което ви казвам  - аз смятам, че ако този процес на енергия бъде поет и ако СДС продължи да функционира особено по начина, по който го прави пред последните два месеца. Мисля, че изборната бариера от 4% не е препятствие за СДС доколко ще можем да ангажираме тази енергия зависи изцяло от нас и от нито една друга политическа формация и съответно ние носим отговорността за това.

Въпрос: Г-н Марков, бихте ли се представили, защото напоследък всякакви неща се пишат за вас?

Борис Марков, временен председател на СДС: Ще отговоря на всички тези въпроси, но напоследък аз чувам всякакви спекулации. Едно нещо знам в политиката, което научих  - много често преди важни събития се повдигат определни теми и въпроси, които могат лесно да бъдат опровергани, като целта е да бъде провокиран даден политик. Може да бъде вкаран в следния капан – веднъж, почвайки да се обяснява, после да не може да излезе от него. Днес, обаче има една по-голяма отговорност пред СДС и аз ви гарантирам, че ще отговоря на всички ваши въпроси абсолютно конкретно и ясно, за да не си правя визитка пред всичките медии тук. Това не е тема на днешния разговор. Днес СДС тръгва нагоре.

Въпрос: Запазвате ли поста си председател на изборния щаб на СДС?

Борис Марков, временен председател на СДС: Да, запазвам този пост, аз съм избран временно да бъда председател на СДС и вече следващия председател ще прецени дали да продължи моя мандат като председател на предизборния щаб или ще предложи друга кандидатура. И съответно тя като бъде предложена отново ще мине през Националния съвет, на който трябва да се одобри.

Въпрос: Ще призовете ли депутатите на СДС да напуснат парламентарната група на Синята коалиция?

Борис Марков, временен председател на СДС: Категорично не. Такава теза не е лансирана, нито от НС, нито от НИС, нито от когото и да било, така че когато се повдига такъв въпрос, който никога не е стоял на дневен ред, няма смисъл да се коментира. В живота на всяка една политическа сила има една практика – определени хора вдигат пред общественото внимание измислени битки, измислени опасности, за да могат да имат след това измислени победи. Когато такъв въпрос не стои, когато никой от ръководството на СДС и нито един орган не го е повдигнал да се обясняваме кой какви страхове чувства в парламента е несериозно.

Въпрос: СДС каква визия ще предложи за развитието на България и каква програма за излизане от кризата?

Борис Марков, временен председател на СДС: В момента гласувания мандат и това, заради което съм застанал пред вас е да се подготви избора на председател на СДС и който ще вкара партията в тази предизборна битка. Аз искам да съм абсолютно коректен и да не се възползвам от възможността в момента, а да оставя на него той да ви обясни след като е получил подкрепата на членовете на СДС как точно и на какъв етап ще се случи. Ще си позволя да кажа нещо и то в качеството си на председател на НИЩ – този избор на ръководство ще бъде приключен и от септември СДС ще бъде в предизборна кампания.

 

 

 

 

 


Tags: НС, Константин Арабаджиев, Борис Марков, Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...