Румен Христов: Убеден съм, че със самостоятелно явяване ще постигнем по-голям успех

18.05.2012

primary thumbЗам.- председателят на СДС Румен Христов в интервю за Телеграф

Телеграф:Г-н Христов, как се стигна до решението на СДС да не се явява на избори заедно с ДСБ?

Румен Христов: Чашата преля заради споразумението, прочетено пред Националния съвет, което в няколко точки буквално противоречеше на устава на СДС и буквално суспендираше Националния съвет и Националния изпълнителен съвет за сметка на коалиционен съвет. Този орган трябваше да се състави от двамата председатели на СДС и на ДСБ, шефовете на предизборните щабове и по двама представители на националните ръководства. Това отнемаше изцяло самостоятелния облик на СДС и ние категорично не се съгласихме. Още повече че през тези повече от три години хората не приеха тази коалиция, може би в началото имаше някакъв заряд, но не се получи. Затова според мен е честно за нашите избиратели тези, които си харесват СДС, да гласуват за нас, а тези, които искат, да гласуват за ДСБ. Пожелавам и на ДСБ да влязат в следващия парламент.

Телеграф: Носи ли някой персонална вина за разпада на коалицията?

Румен Христов: Не може да се каже, че някой носи персонална вина, защото решението беше взето по много демократичен начин - гласуването беше явно и поименно. Националният съвет на СДС реши, че ние ще се явим на изборите без ДСБ, че прекратяваме мандата за преговорите, защото решихме да се явим самостоятелно. Както преди три години се взе обратното решение - да се явим с ДСБ на избори, срещу което аз, между впрочем, бях против, сега решението е такова, каквото настоявах още преди три години. Тогава не търсихме вина в никого и сега не трябва да търсим вина. Нещо повече - очаквам колегите да работят за каузата СДС така, както аз съм работил през последните три години, защото не е важно дали си народен представител, местен председател или редови член, ако СДС ти е кауза, трябва да продължиш да работиш и в бъдеще. В противен случай ще излезе, че са в партията заради някакви интереси, а аз не искам да вярвам, че това е така.

Телеграф:Споделяте ли мнението на Мартин Димитров, че има план за унищожението на СДС и гласуването е било манипулирано?

Румен Христов: Това означава ли, че аз трябва да кажа, че вотът е бил манипулиран, когато решихме да се явим на избори с господин Костов? Не може да се говори такова нещо, още повече че до вчера Мартин Димитров беше лидер на партията ни и твърдеше,  че сме в „А" но казва, че вече сме в „Б" отбор - не е хубаво така да се говори. Кой може да манипулира тези 49 членове на СДС? Националният съвет гласува с ясно съзнание и чиста съвест. Повече от 20 години съм работил за тази партия - и тогава, когато тя е успявала, и тогава, когато е губила. Тези 49 души, които не подкрепиха коалицията, да не би да са самоубийци? Те няма смисъл да работят срещу своята партия - те са убедени, че така е по-правилно, взели са решението. Аз съм убеден, че със самостоятелно явяване ще постигнем по-голям успех, отколкото сега Синята коалиция.

Телеграф: Можеше ли коалицията да се съхрани, ако Костов се беше оттеглил и беше посочил по-млад свой наследник?

Румен Христов:Не съм много убеден -може би. Но за съжаление напрежението в двете формации беше очевидно за всички, както на общинско ниво, така и на областно и на национално. Не знам - мисля, че не. Но се чудя на неистовото желание на нашите колеги от ДСБ непременно да бъдем заедно, след като те толкова време искаха да бъдем разделени.

Телеграф: Възможна ли е все пак стъпка назад и Синята коалиция да се яви на избори?

Румен Христов: О, не! Това решение вече е взето, няма как да  бъде прегласувано - с него спряхме окончателно преговорите с ДСБ.

Телеграф: Иван Костов заяви, че той остава "изразителят на сините избиратели".

Румен Христов: Тогава защо от ДСБ се притесняват да се явят самостоятелно на изборите?! Те ще привлекат техните автентични избиратели, ние ще привлечем нашите. Ако ползвам метафората за разделените родители,  значи всеки очаква да си тръгне с нещо от развода. Пожелавам на ДСБ да мобилизират максимално хората, които харесват тях, ние ще мобилизираме максимално нашите избирателите и ще имаме по-голямо присъствие в следващия парламент, отколкото сега, в коалиционния формат.

Телеграф: Какъв е потенциалът на СДС да влезе в следващия парламент?

Румен Христов: Потенциалът е голям - въпросът е да успеем да го реализираме. Говоря за възраждане на СДС, за еманципация, за обновяване. Нямам съмнение, че автентичната десница в България се казва СДС. България има нужда от дясно управление в следващия парламент и аз смятам, че СДС може да бъде ко-ректив и партньор при едно бъдещо дясно управление. СДС - като най-старата демократична и антикомунистическа формация, трябва да направи всичко възможно да не допусне представителите на БСП да стигнат до властта. Основната ни цел е не просто да влезем в парламента, а да съберем критичния минимум от депутати и да влезем в управлението на страната, защото в СДС има реформатори, които имат опит и знания, независимо че от 12 години сме в опозиция. Ние трябва да положим много усилия да подредим къщичката си, да се стегнем, да поканим всички хора, които по една или друга причина не са при нас, да признаем грешките - защото сигурно има такива, и да вървим напред.

Телеграф: Кои хора искате да привлечете?

Румен Христов: Хора, които са напуснали партията, защото са били разочаровани, членове на общински и областни ръководства, изгонени по една или друга причина. Тези хора имат място в редиците на СДС, ако се чувстват хора на промяната и на демокрацията.

Телеграф: Кой трябва да е новият лидер на СДС?

Румен Христов: Това не мога да го кажа аз. Това ще го решат членовете на СДС - ние избираме пряко председател. Повече от 12 000 членове имат право на глас, те ще го изберат. В крайна сметка те ще решат това. Но най-важното качество на бъдещия председател е той да е седесар и да е бил такъв през всичките години. Да си е останал в СДС и в тежките години на партията.

Телеграф:  Вие бихте ли застанали начело на партията?

РуменХристов: По устав един от заместник-председателите трябва временно да заеме длъжността на председател. Ако партията ми гласува доверие, аз мога да поема ръководството временно в тази кризисна ситуация. Също както се явих на президентските избори, въпреки че знаех, че едва ли ще успеем да ги спечелим. Временният председател трябва да удържи партията в трудния момент, да насрочи изборите за нов председател и ако трябва, съм готов да го направя.

Телеграф: А нямате ли амбицията да оглавите партията за постоянно?

Румен Христов: Не съм мислил на тази тема. Това не мога да реша сам. Ще се съобразя с интереса на СДС и с желанието на членовете на СДС.

 

Това е той:

• Членена СДС от 1990 г.

• Земеделски министър в правителствата на Ренета Инджова иСтефанСофиянски

През 1996 е. е назначен за съветник на президента Желю Желев

От1997до2002  е галавен административен секретар на държавния алава Петър Стоянов

През 2009  на вътрешнопартиен вот е избран за заместник председател

През 2011 се явява на президентските избори като кандидат, издигнат от СДС и

ОДС.

 

ТАНЯ СТЕФАНОВА,

Вестник Телеграф


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 31.05.2019

Румен Христов: Благодаря от...

Резултатите от Евроизбори 2019 са добра новина за българската демо...

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 27.03.2019

Шанс за дясното - разговор ...

Видео от "Още от деня"

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...