Националният съвет на СДС заседава във Велико Търново

23.04.2012

Insert thumb Националният съвет на СДС заседава във Велико Търново. Сините искат да се потърси отговорност за похарчените пари за проекта „Белене”


„СПИРАНЕТО НА ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ” Е ДОБРА И СПРАВЕДЛИВА КАУЗА, но въпреки това до края на месец май ГЕРБ трябва да представи пред обществото пълен одит на поръчките за милиони левове около проекта.”
Това заяви на пресконференция председателят на СДС Мартин Димитров, който участва в заседание на НС на партията, което се проведе в събота и неделя във Велико Търново. Димитров каза, че за последните десет години в проекта са налети над 1.4 млрд. лв., и поиска в проверката да се включи и прокуратурата. В тези пари според него са потънали и средствата за пенсии, заради което скоро няма да има увеличение.
„От СДС не крием смущението си от поведението на премиера Бойко Борисов. След гръмкото спиране на проекта „Белене” властимащите не спират да си прехвърлят отговорността за извършването на пълна финансова проверка. Трябва да се види кой носи отговорност за прахосването на тези парти. В противен случай означава, че няма държава. Защото във всяка една обществена поръчка по договора „Белене” има злоупотреби. Ние разполагаме с информация, че по проекта има проблеми с документацията за над 500 млн. лв.”, заяви още председателят на синята партия. За да няма впечатление за сделка между ГЕРБ и Тройната коалиция, управляващите трябва да стигнат докрай и да посочат виновните за потъването на тази огромна сума, призова Димитров.
Още няколко политически въпроса обсъжда Националният съвет на партията във Велико Търново. СДС ще внесе две проекторешения тази седмица. Първото касае обсъждане в Европейския съюз за увеличаване на корпоративния данък. Сините настояват България да излезе с национална позиция и да се вземе категорично становище за запазване сегашната ставка в страната ни от 10%. Ако този данък бъде увеличен, българският бизнес ще бъде окончателно съсипан, предупреди Мартин Димитров.
„Липсата на позиция на българското правителство по този въпрос е страшно обезпокоителна. Как намират време да бъдат на всяка една спортна площадка в страната, но не намират време за ясна позиция по този въпрос”, попита председателят на СДС. Той каза, че България трябва да наложи вето в гласуването в ЕС. Освен това СДС ще предложат и проекторешение за спиране идеите за увеличение цената на дизела. Ако акцизът му бъде вдигнат, каквито идеи се коментират в рамките на ЕС, негативните последици ще бъдат много – ще се увеличи цената на транспорта, на отоплението, ще се увеличат разходите за правене на бизнес в страната. Затова сините искат решение от парламента и блокиращо гласуване в съвета.
„Ако проспим тази европейска политика и тези предложения, утре може да се окаже, че България вече няма да е страната с най-ниски данъци в ЕС”, коментираха още от националното ръководство на СДС. Те се обявиха и за запазване на Сребърния фонд.
„Държим тези пари да не бъдат харчени и сме много близко до постигане на резултат, и то с помощта на български и европейски институции, които този път не замълчаха, защото финансовата стабилност е най-важна и никой няма право да я разрушава”, заяви още Мартин Димитров. Според него тези пари не трябва да бъдат пипани, за да може България да има буфер и за да не стигаме гръцкия или испанския вариант...
Синият лидер коментира и състоянието на десницата. Според него СДС ще прескочи бариерата за влизане в следващия парламент, но решение за това дали партията ще се яви самостоятелно, или в коалиция на вота, ще се вземе на 15 май.

/Елена ЧАМУРКОВА - в-к Борба/


Insert thumbМартин Димитров, председател на СДС: “Половин млрд. лв. безотчетно са потънали в АЕЦ “Белене”

Да се потърси отговорност за прахосаните 1,4 млрд. лв. по изграждането на АЕЦ “Белене” ще настояват от СДС. Според членовете на партията тези средства са платени от българските граждани, затова трябва да бъде ясно кой и при какви обстоятелства е прибрал парите. Позицията на сините беше представена след Национален съвет на партията, който се проведе през уикенда във В. Търново.
По думите на председателя на СДС Мартин Димитров в най-скоро време ще бъде оповестен анализ на финансовата инспекция след извършен одит в АЕЦ “Белене”. По предварителна информация той ще покаже, че в централата до момента има документални проблеми на стойност 500 млн. лв. Димитров уточни, че те са свързани с липсата на документи за обществени поръчки, отчети и процедури.
От СДС не крием смущението си от поведението на премиера Бойко Борисов и говорителите на прокуратурата. След гръмкото спиране на проекта те продължават да си прехвърлят отговорността за извършването на пълна финансова проверка и възлагането на обществени поръчки за избор на изпълнители, консултанти, банкови институции за финансиране на различни дейности, каза Димитров.
В момента прокуратурата разследва договорите с консултанта на проекта “Делойт”, БНП “Париба” и с “Пътни строежи – Велико Търново” за изграждане на водопровод.
Според Мартин Димитров освен разследваните три договора, свързани с планираната електроцентрала, има и трети, по който прокуратурата не работи.
По време на заседанието на Националния съвет на СДС са взети още две решения. Едното е против увеличението на корпоративния данък, коментирано в европейските институции и другото е за спиране на увеличението на акциза на дизела. СДС са против харченето на пари от сребърния фонд, подчерта още Мартин Димитров.
От партията обявиха, че на 15 май, на следващия национален съвет, ще бъде взето решение по какъв начин СДС ще се яви на предстоящите парламентарни избори.

/Марина ПЕТРОВА - в-к Янтра Днес/


Да се потърси отговорност за прахосаните 1,4 млрд лв. по „Белене”, настояват от СДС

Да се потърси отговорност за прахосаните 1,4 млрд. лв. по „Белене”. Това решиха на свое заседание вав Велико Търново членовете на Националния съвет на СДС. Според лидера на партията Мартин Димитров във всяка една обществена поръчка по договора „Белене” има злоупотреби. „Тази седмица очаквам да се появи анализ на финансовата инспекция към МФ и очаквам докладът да бъде даден на прокуратурата. По наши анализи за над 500 млн. лв. има документални проблеми по проекта „Белене”. И ако затова не бъде понесена отговорност, аз искам да питам тогава с какви основания ГЕРБ ще твърди, че защитава обществения интерес, ще твърди, че търси отговорност на тройната коалиция”, заяви Димитров.

Правителството да излезе с национална позиция по въпроса за исканото от ЕС увеличаване на корпоративния данък, настояват още от синята партия. По думите на Мартин Димитров безотговорно е българското правителство и парламентът да нямат позиция по този въпрос. „Това би довело до окончателно съсипване на българския бизнес и липсата на позиция е страшно обезпокоително. Искаме да задължим премиера и правителството на гласуването в съвета България да наложи вето. Няма значение, че други страни вероятно ще направят същото. България трябва да има ясни позиции, за да бъдат спрени тези идеи веднъж завинаги”, каза председателят на СДС. Сините са и срещу увеличението на акциза върху дизела. Вдигането на цената ще доведе според тях до оскъпяване на транспорта, на отоплението, увеличаване на разходите за бизнес. „Това са най-важните въпроси, които касаят България и ако ние проспим тази европейска политика и тези предложения, утре може да се окаже, че България не е вече с най-ниските данъци в ЕС, защото не сме си защитили интереса, когато е трябвало”, отбеляза Мартин Димитров.

„Държим и настояваме парите от Сребърния фонд да не бъдат харчени”, коментира още лидерът на сините. По думите му финасовата стабилност е най-скъпото и никой няма право да я разрушава. „Тези пари не трябва да бъдат пипани, за да може България да има буфер – нещо, което да ни задържи над водата, да ни задържи стабилността, за да не стане България нито Гърция, нито Испания”, подчерта той.

НС на СДС решава как партията ще се яви на парламентарните избори на 15 май. „За нас няма съмнение, че ще бъдем в следващия парламент. Въпросът е с колко процента, защото тези 6-7%, които сега получаваме, не отговарят на претенциите, на нашите възможности и на политиката, която искаме да правим, и в която искаме да участваме”, посочи Мартин Димитров.

/Галя БОЯДЖИЕВА - Общинско радио Велико Търново/


Tags: Велико Търново, Национален съвет СДС

Още по темата

thumb 15.06.2012 - Велико Търново

Област Велико Търново номин...

Общинските организации на СДС във Великотърновска област издигат но...

thumb 04.01.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

5 Януари 2012г. /Четвъртък/ 10.30ч. - приемна в гр.Павликени в сгра...