МСДС предлага строги наказания за студенти, които нарушават реда

12.04.2012

Insert thumbДевет мерки за подобряване условията на живота в Студентски град предлага Младежката организация на СДС (МСДС). Сред тях са засилване на сигурността и полицейското присъствие в студентското градче, налагане на сурови санкции за студентите, които нарушават обществения ред, осигуряване на домофони, свързани с охраната във всяка стая.

Срещата беше провокирана след последните случи на насилие в Студентски град, отнели живота на 19-годишен студент.

Ако някой прекалява със забавленията, той очевидно няма желание да учи, коментира лидерът на младите в СДС Христо Панчугов. Според него е наложително определянето на орган, който да налага санкции за студенти, които нарушават реда в общежитията. Да се говори за обособяването на кампуси, това означава едно единствено нещо - одържавяването отново на частна територия, допълнителен финансов ресурс, който държавата не може да си позволи, допълни Панчугов. В същото време той смята, че е нужно да се осигури възможност на младите освен да учат и да се забавляват. Затова и проблемът със статута на Студентски град е толкова сложен.

Младежите на БСП изтъкнаха, че е нужно да се дадат повече права на студентите в управлението на общежитията. Те подкрепиха инициативата на СДС и идеите, които предлагат. Младите в НДСВ, които също участваха в дискусията поискаха създаването на нов студентски кампус и специален закон за студентските градове.

Кметът на район Студентски Димитър Дилчев изрази недоволство за това, че едва след няколкото трагични инциденти на територията на студентското градче се е заговорило за проблемите там - свръхзастрояването, реституция на земи. Той съзря основна причина за нередностите в студенсткото градче законите на страната, които са допуснали  20 години да се реституират имотите. Дилчев посочи, че проблемите за собствеността затрудняват общината да предприеме по-крайни мерки.

Проблемите в Студенстки град си остават едни и същи, но никой няма волята да ги разреши. Крайно време е да се предприемат реални действия за решаването на проблемите там, коментира и бившият кмет на район Студентски Константин Арабаджиев.

Срещата беше закрита от депутата от СДС д-р Ваньо Шарков. Според него в студентските общежития се наблюдава концентрирано масово неспазване на правилата. Липсва координация между институциите, не се прилагат правила и дисциплиниращи мерки. Всичко това довежда до нещастните случаи на насилие в Студентски град.

 На кръглата маса, която се проведе в Народното събрание присъстваха представители на младежките организации на СДС, НДСВ, БСП, „Зелените” и Студентска конфедерация. На срещата беше и кметът на район „Студентски” Димитър Дилчев, бившият кмет на района Константин Арабаджиев, главният секретар на министерството на образованието Красимир Вълчев. Въпреки отправените покани не дойдоха представители на студентските и университетските организации.  

Мерките, които прилага Младежката организация на СДС са:

  1. 1.Вместо централизация на управлението на общежитията предлагаме координационен съвет на всички институции, ангажирани с проблема – университети, студентски съвети, община, министерство на образованието, полиция. Съветът трябва да изработи единни правила и ред за осъществяване на контрол в рамките на студентските общежития.
  2. 2.Да се създаде орган, който да осъществява контрол по прилагането на единните стандарти;
  3. 3.Одит от страна на министерство на образованието на управлението на студентските общежития;
  4. 4.Осигурявана на адекватна охрана.
  5. 5.Освобождаване на студентските общежития от всички обекти, които осъществяват дейност, която не е присъща на академичните стандарти – това би лишило университетите от значителни приходи, които да реинвестират в общежитията, но е необходимо зло в името на сигурността и спокойствието на учащите.
  6. 6.Създаване на полицейско звено, което да е отговорно изцяло за реда в рамките на Студентски град, с превантивна цел. Към този момент 7-мо районно управление на МВР отговаря за Младост, Дървеница, Мусагеница, Витоша, Горубляне и т.н.
  7. 7.Поставяне на камери на ключови места, които да гарантират бърза реакция от страна на полицията.
  8. 8.Поставяне на домофони във всяка стая или паник бутони за връзка с охраната на общежитието.
  9. 9.Налагане на сериозни санкции на студенти, които са нарушили реда. Ако студентът откаже да плати глобата, да не получава стипендия и дори да не му се позволява да запише нов семестър. По тази точка е необходимо и определяне на орган във всеки университет, който да прилага наказанията.


Tags: Проблемите на Студентски град, Христо Панчугов, МСДС

Още по темата

thumb 14.06.2018

Младежи от СДС дариха кръв ...

Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на МСДС Дон...

thumb 22.05.2018

Младежи обсъдиха във Варна ...

Дончо Златев и Георги Спасов от работната група за възстановяване н...

thumb 30.04.2018

Младежи от СДС обсъдиха бъд...

Младежи от МСДС взеха участие в младежкия дебат "Накъде отива Европ...

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 04.04.2018

Младежите от СДС създадоха ...

Идеята на младежите е подкрепил лично и Президентът (1997 -2002) Пе...

thumb 26.02.2018

Младежи организации от десн...

Участие взеха младежи от СДС от София и Бургас.

thumb 22.03.2016

Младежкото СДС предлага реф...

Убедени сме, че тази стратегия ще донесе повече позитиви, отколкото...

thumb 12.02.2015

СДС-Бургас към МОН: Провере...

Сините в Бургас алармираха за нарушения в програмата още миналата г...

thumb 30.05.2014

Дончо Златев: Няма да позво...

Интересно е, че българите, гласували в чужбина, са наредили Рефо...

thumb 25.05.2014

Дончо Златев: Гласувах за н...

Най-младият кандидат за евродепутат гласува в 9:30 ч.