Парламентарен контрол

Въпрос от народния представител Йордан Бакалов относно:Дейността на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност

24.02.2012

ЙОРДАН БАКАЛОВ (СК): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги, уважаеми господин вицепремиер! В Постановление на Министерския съвет № 280 от 30 ноември 2010 г. беше създаден Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, така нареченото БОРКОР. Той трябваше да заработи още към края на 2010 г., според техническото приложение към Мониторинговия доклад на Европейската комисия. БОРКОР е поредният антикорупционен орган в държавата и е окачествен като  централен инструмент в Националната стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

От бюджета на Министерския съвет за издръжка на звено са определени 4,8 млн.лв., като от тях 3,2 млн. лв. са предвидени за развитие на останалата дейност. Уточнява се, че срещу 4,8 млн. лв. общ годишен бюджет, обществото ще получи като резултат не единични мерки, а пакет от такива срещу корупцията и организираната престъпност. Повече от година след началото на проекта не е ясно какво точно е предложило звеното и как то е повлияло на борбата с престъпността и корупцията. До този момент не е известно БОРКОР да е организирал, анализирал, планирал и разработил мерки и комплексни решения за предотвратяване възможностите за създаване на корупционни практики.

В тази връзка, господин министър, моят въпрос към Вас е: извършва ли някаква дейност създаденият Център за противодействие на корупцията и организираната престъпност и, ако извършва, каква е тя?


Tags: Йордан Бакалов