Позиция на МСДС по Законопроекта за младежта, изложена на кръглата маса за представяне на законопроекта от МОМН

30.01.2012

Insert thumbНа проведената на 30.01.2012г. кръгла маса на тема „Обсъждане на проект на закон за младежта”, организирана от Министерството на образованието, младежта и науката, председателят на МСДС-гр.София, Петър Славов, представи позицията на МСДС. Отчетена бе добрата инициатива да бъде приет най-после закон, който да регламентира нормативно отношенията между държавата и младите хора и особено отговорността и задълженията на държавата към тях. Независимо от това обаче, така предложеният законопроект демонстрира някои съществени слабости, които, ако бъде приет в този му вид, ще се превърнат в сериозни спънки в прилагането му и постигането на неговите цели.

 
Представителят на МСДС на форума се възползва от присъствието на председателя на НС-г-жа Ц. Цачева, министъра на образованието, младежта и науката-г-н С. Игнатов, както и на много народни представители от управляващото мнозинство, за да апелира към тях, да продължат личния си ангажимент към темата и да се вслушат в предлаганите от МСДС промени с цел да се създаде един добър и работещ законопроект.

 

Най-съществените проблеми, посочени от П.Славов, бяха в следните направления:

 

1)      Липсата на ясно разписани правомощия на Националния консултативен съвет за младежта /НКСМ/, уреден в чл. 10 от законопроекта. В резултат се стига до свръхцентрализация в ръцете на министъра на образованието като председателстващ НКСМ, без реално той да има законово задължение да се съобрази или дори да чуе позицията на НКСМ по даден проблем;

 

2)      Неяснота и двусмислие в разпоредбите, уреждащи статута на национално признатите младежки организации, които имат право да участват чрез свой представител в НКСМ. В резултат се поставя под въпрос легитимността на НКСМ като национално представителен младежки орган, а оттук-и на неговите решения.

 

              В заключение представителят на МСДС припомни „достойнствата” на разработвания по-рано законопроект в края на управлението на тройната коалиция, когато МСДС нееднократно предупреди за опасността, чрез близки до БСП структури, регистрирани формално като граждански сдружения, да се доминира мнозинството в НКСМ и да се налагат решения на един нов министър от различно от БСП управление. В настоящия случай, може би на база точно тези опасения, вносителите на новия Законопроект за младежта „залитат” в другата крайност на свръхцентрализация на правомощия в ръцете на министъра и изпълнителната власт, игнорирайки и без да се зачита реално позицията на самите млади хора в България.

 

Най-доброто решение в случая би било едно балансирано представителство в Национналния консулатативен съвет за младежта и паритет между представителите на изпълнителната власт, общините, студентските и младежките организации. Само така бихме имали един работещ закон, приет за да решава проблемите на младите хора, а не просто за да се отчита законодателна активност.

 

Позиция, изразена от П.Славов, председател на МСДС-гр. София,като представител на МСДС на обсъждането на Законопроекта за младежта

Tags: МСДС

Още по темата

thumb 14.06.2018

Младежи от СДС дариха кръв ...

Председателят на Инициативния комитет за възстановяване на МСДС Дон...

thumb 22.05.2018

Младежи обсъдиха във Варна ...

Дончо Златев и Георги Спасов от работната група за възстановяване н...

thumb 30.04.2018

Младежи от СДС обсъдиха бъд...

Младежи от МСДС взеха участие в младежкия дебат "Накъде отива Европ...

thumb 18.04.2018

Дончо Златев: За младите хо...

За мен най-важно е решенията, които ще вземем за развитието на парт...

thumb 04.04.2018

Младежите от СДС създадоха ...

Идеята на младежите е подкрепил лично и Президентът (1997 -2002) Пе...

thumb 26.02.2018

Младежи организации от десн...

Участие взеха младежи от СДС от София и Бургас.

thumb 22.03.2016

Младежкото СДС предлага реф...

Убедени сме, че тази стратегия ще донесе повече позитиви, отколкото...

thumb 12.02.2015

СДС-Бургас към МОН: Провере...

Сините в Бургас алармираха за нарушения в програмата още миналата г...

thumb 30.05.2014

Дончо Златев: Няма да позво...

Интересно е, че българите, гласували в чужбина, са наредили Рефо...

thumb 25.05.2014

Дончо Златев: Гласувах за н...

Най-младият кандидат за евродепутат гласува в 9:30 ч.