Изказване на Кирчо Димитров по време на дебатите относно пенсионната реформа и данъчните закони

07.12.2011

Insert thumbУважаеми колеги народни представители,

 

Факт е наистина, че в България през последните две години значително намаляха чуждите инвестиции.

Факт е също така, че нищо не се прави по отношение на националния принос в икономиката, тоест нищо не се предприема, за да се стимулират българските производители, за да могат те да инвестират, което от своя страна ще доведе до увеличаване на икономическия растеж.

Факт е също, че България наистина има проблем. Някои от тези проблеми наистина са трудно разрешими, като инфраструктура, като корупцията на високите и ниски етажи на властта, също така и липсата на административен капацитет, но има възможност държавата да направи така, че да стимулира наистина българските производители за повече инвестиране, което от своя страна ще разкрие много повече работни места. По този начин ще се увеличи потреблението, а оттам и ръста на икономиката.

Факт е, че капиталът наистина е навън, но ние трябва така да направим, че привличайки този капитал, той наистина да се влее в нашата икономика и да допринесе за нейното развитие.

В момента имаме една тенденция, че банките трудно допускат инвестиции, тоест депозитите на гражданите да навлязат в икономиката. Важното в този момент е наистина ние широко да отворим вратата за икономиката, за да може България да се опита да излезе от тази тежка икономическа криза.

За съжаление, казвам – за съжаление, защото отново фокусът е насочен най-вече към тези европейски фондове, структурните фондове, и по този начин се притъпява настроението, притъпява се съзнанието на българските инвеститори, тоест фокусът се измества най-вече към усвояването на тези фондове, и не се дава тази възможност за справяне на българските производители в тази тежка икономическа криза.

Това, което искам да кажа, е, че няма икономика без предприемачи. Предприемачите са тези, които разкриват работни места, които създават стойности. Те са тези, които рискуват.

Също така няма пък икономика без предприемачи. Бизнесът е този, който трябва да създава тези възможности, за да може българските предприемачи да се насочат в инвестиране чрез неплащане на тази печалба, тоест с реинвестиране на печалбата си. Тогава ние имаме реалната възможност наистина да излезем от тази криза, която, повярвайте, през2012 г. наистина ще бъде доста тежка.

 Уважаеми господин министър, уважаеми колеги,

Наистина ще бъда кратък, защото виждам, че вече достатъчно сме изморени. Факт е, че с увеличаването на минималните осигурителни прагове наистина се увеличава безработицата, но също така е факт и, че се намаляват и работните заплати. Да, наистина най-засегнати са именно секторите, върху които кризата даде най-голямо отражение. Но недоумявам защо сектор като туризма, където общо взето най-добре се справят с кризата, се вдигнаха, забележете, двуцифрено тези осигурителни прагове. Погледнете реално. Най-големите нарушения, които бяха констатирани от Инспекция по труда, бяха именно в хотелиерството и в туризма. Там масово се назначаваха хората на половин работен ден. Тоест, те плащаха осигуровки под минималните прагове. А сектори, където наистина добре се развиват, като енергетика, там осигуровките се плащат над минималните осигурителни прагове. Така че това още един път иска да покаже, че това действие наистина не е премерено и не е целесъобразно. Благодаря ви.

 

 


Tags: Кирчо Димитров

Още по темата

thumb 23.02.2012

ПГ на Синята коалиция внесе...

Внасяме настоящия ЗИД на Закона за администрацията с оглед на възн...

thumb 11.02.2011

Синята коалиция предлага в ...

Синята коалиция е внесла днес проект за решение, в което предлага Н...