Мариана Даракчиева: “Крайно време е мислещите и можещи хора да станат двигателя на СДС”

07.12.2011

Insert thumb



На 7 декември се навършват 22 години от създаването на СДС. За „синята” идея днес, за верните й поддръжници, въпреки нейните по-големи падения и по-малки висини през последните години, репортер на „100 вести” разговаря с председателя на Областния съвет на СДС в Габрово Мариана Даракчиева.

- Г-жо Даракчиева, как така от водеща политическа сила днес Синята

коалиция има само един представител в Общинския съвет?

- Тъжно е, защото Габрово бе една от сините крепости в страната, а сега губим силните позиции, които имахме в душите и сърцата на хората, губим тяхната убедителна масова подкрепа. Може би не успяхме да предложим на избирателите разпознаваеми от тях личности, може би не успяхме да направим достатъчно, за да възстановим своите позиции и своя престиж. Време e трезво да преценим нoвата ситуация, да осмилим негативите и да се мобилизираме и да защитим с достойнство идеите си. Затова е наложително бързо да променим стила и метода на работата си. Избирателите ни очакват от нас управленска мъдрост и перспектива за справяне с кризата. Ако оставим в тези хора съмнение, че пасивно ще наблюдаваме как се извършва подмяна на техния вот, то за тях това ще означава, че абдикираме от каузата на СДС и „синята” идея на демокрацията. 

- Може би и затова много от Вашите членове преминаха към други партии?

- Да! И то по чисто конюнктурни причини. Това е един вид политическа мимикрия, която аз не одобрявам. Мисля, че тези хора са носители на финансовата, а не на демократичната идея. Крайно време е вече в нашите редици да влязат отговорни и политически устойчиви личности, защото доброто и почтеността винаги успяват. Младите хора в областта на тези избори доказаха, че имат ясни и твърди позиции за своето бъдеще. След две години ни предстоят парламентарни избори и моето лично убеждение е, че трябва да ги привлечем към нашите ценности. Това обаче може да стане само с открит диалог и открити сърца към техните проблеми. Крайно време е мислещите и можещи хора, които създават и творят, да станат нашия двигател. 

- Но това може да стане, ако централното ръководство на партията покаже, че има нужда от тяхното мнение!?

- Затова казвам, че имаме нужда от тях, защото точно техните послания могат да станат двигателя на цялата партия да продължи да се развива. Аз не вярвам, че СДС е изпълнила своята мисия и затова трябва да се оттегли, както се опитват някои да дават съвети и да предсказват бъдещето на партията. И доказателство за това са точно младите хора, които имат ясни и точни позиции за това.

- В местния парламент може би ще се направи опит да се създаде фронт срещу управляващите от ГЕРБ. Какво място трябва да заеме общинският съветник от Синята коалиция?

- Напълно е възможнода се правят такива опити, но аз мисля, че при това мнозинство на ГЕРБ е по-добре да се работи за конструктивно и стабилно управление на града. Всичко друго е губене на време.

- И все пак, какво ще пожелаете на верните седесари?

- Честит празник на членовете на СДС от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна! Честит празник на тези, които носят в сърцата си синята идея!

 

Вестник "100 Вести", Габрово, 7 декември 2011 г.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор