Парламентарна дейност

Парламентът отхвърли законопроекта на СДС за създаване на Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ.

30.11.2011

Insert full sizeДепутатите отхвърлиха проекта на народния представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев за създаване на Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ. Целта на законопроекта е събирането, проучването, използването и популяризирането на документите на репресивния апарат и други органи и институции на тоталитарната държава в периода 09.09.1944г. - 31.12.1998г., свързани с престъпленията срещу български граждани.

Настоящият законопроект е създаден на базата на текста, изработен от екипа на н.п.Филип Димитров в 40-тото Народно събрание (внесен с вх. № 554-01-97/22.12.2005г.), като е отчетено обстоятелството, че междувременно беше създадена Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съгласно Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Законопроектът има за модел закона, с който се създаде полския Институт за национална памет, но който не може да се приложи директно в България, тъй като в Полша прокуратурата е част от изпълнителната власт, а в България е част от независимата съдебна система. За разлика от преходния законопроект по същия въпрос, в този законопроект не се предлага Института да има регионални и местни структури. Създаването на Институт за национална памет е актуален въпрос. България е единствената, която все още не е създала свой Институт за национална памет от страните в ЕС, преживели комунистическа диктатура.

В мотивите на законопроекта вносителят отбелязва, че познанието за извършените престъпления би дало възможност за намирането на национален консенсус за общо осъждане на тези престъпления. Според него това би бил акт, допринасящ за националното помирение и сплотяване на българското общество около европейските ценности.


Tags: Лъчезар Тошев

Още по темата

thumb 18.04.2012

СДС предлага закон срещу аг...

Депутатът от СДС Лъчезар Тошев представи на брифинг след заседание ...

thumb 07.07.2010

Репресираните в първите три...

Да се признаят за репресия убийствата без съд или наложена присъда ...