Дебат между кандидатите за председател на СДС по БНТ 2-ра част

12.12.2008

 

Водещ: А вярно ли е, че членувате в някаква опасна секта?
М. Димитров: Е, това е абсолютно несериозно вече. Вижте, аз съм християнин и смятам, че християнските ценности трябва да бъдат част от политиката. И когато ги върнем в политиката, ще видите как и хората, които не гласуват, които са към 60 процента, ще започнат да гласуват и ще подкрепят СДС. Това е едно от най-важните неща, които открито отсега казвам, че ще направя в СДС.
Водещ: Добре. Господин Паунов сигурно се досеща какво ще го попитаме, виждайки въпросите, които повдигаме. Упрек има и към вас, че сте свързан пък с бизнесмена Христо Ковачки, че сте били негов адвокат, че коалиция "Напред" може би ще е по-специална за вас, ако влезете в управлението и станете лидер на СДС. И другият упрек е за близост с госпожа Мая Манолова, която е от БСП. Имате ли какво да отговорите?
П. Паунов: Това не могат да бъдат неудобни въпроси. Разбира се, че съм работил с Мая, адвокати от кюстендилска колегия сме, работил съм и с всички хора от колегията там. Христо също е бил мой клиент, както и Ники. Само това искам да е ясно - че професионалната ми кариера няма нищо общо с политическата ми кариера. Аз съм кандидат за председател на СДС и съм човек, който е вървял през цялото време в структурите на партията. Там, където работя щастлива опозиция са БСП и всички партии извън десницата и влиянието на СДС е повече от 20 процента, и всичко друго би звучало несериозно.
Водещ: Мая Манолова или Христо Ковачки не стоят зад вас, така ли?
П. Паунов: Категорично. И всеки, който познава начина ми на работа и резултатите, които съм постигнал, може да го потвърди.
Водещ: Господин Цоньо Ботев. Затрудних се малко в обмислянето на, така, неудобен въпрос към вас. Не смятате ли, че сте прекалено непознат, а пък много дълго време сте били в СДС, дори, така, и компромат няма спретнат за вас? Но не мислите ли, че сте непопулярен?
Ц. Ботев: Ами, аз не знам какво лошо има в това, че няма компромат за мен, не знам и какво лошо има в това, че не съм популярен. Мисля, че това е предимство дори, защото в годините аз винаги съм работил за другите и затова може би не съм толкова популярен, но вътре в средите на СДС мисля, че съм достатъчно популярен. Освен това в България обикновено популярността изиграва лоша шега на популярните политици, така че може би това е моето голямо предимство и фактът, че няма за какво да бъда атакуван.
Водещ: Какво сте работил преди това? Били ли сте в Агенция за приватизация?
Ц. Ботев: Не, не съм бил.
Водещ: Не сте били.
Ц. Ботев: Бил съм председател на Държавната агенция по стандартизация и метрология.
Водещ: Стандартизация, а не приватизация. Добре.
Ц. Ботев: Не съм участвал в приватизацията за съжаление.
Ал. Йорданов: По принцип обаче, ако ми е позволено, все пак имам някакъв опит. Не е хубаво, когато националната телевизия тиражира клюки, слухове, клевети, компромати, просто не е хубаво. Това не е хубаво за самата обществена атмосфера в България.
Водещ: Значи, понеже това са неща, които така или иначе се дискутират?
Ал. Йорданов: Те се дискутират в жълтите медии, във великата клюкарница на България. Само че тази велика клюкарница унищожава талантливи, стойностни хора, а дава път на мошениците и бандитите да управляват България. Къде са вашите компромати срещу бандитите и мошениците, които управляват?
Водещ: Ако, господин Йорданов, сте се засегнал от въпроса към вас, той се базира на изказване на виден дипломат, господин Лъчезар Петков.
Ал.Йорданов:Не е виден дипломат той е комунистическа номенклатура, която се мятка от посолство в посолство.
Водещ: Така или иначе това са неща, които са заявявани пред медиите, а не са клюки, а конкретни реплики, огласявани в публичното пространство от хора с имена. Това не е от жълтата преса, което попитах вас и останалите кандидати. Имаме възможност за, така да се каже последни, не точно за последни думи, може да си размените реплики, ако има за какво. Защото за много въпроси разбирам, че нямате противоречия или поне не ги изразявате така остро.
Р. Христов: Не, аз не искам да влизаме в противоречия, аз смятам, че ние сме един екип, който направи добра реклама на Съюза на демократичните сили. Вярно, че има нюанси в нашите платформи и в нашата визия за развитие на СДС, но те после би следвало да се обединят и всичко това, което е ценно в програмите на останалите кандидати, да се ползва за мощта, развитието на Съюза на демократичните сили.
Последните неща, които искам да кажа е, че призовавам Съюзът на демократичните сили да бъде активен, неговите членове да гласуват. Аз вярвам, че те ще изберат най-достойния. И още едно нещо, аз няма да оспорвам резултатите, независимо какви ще бъдат те.
Водещ: Някой ще оспори ли? Нека последната тема да е тази, завъртя се в пространството следният юридически казус, който мисля, че виси, моментът, в който е насрочена датата - 14 декември, с решение на Националния съвет, ако не греша, е момент, в който не беше излязло решението за новия устав. Появиха се съмнения, че е възможно някой, примерно недоволен и неуспял да спечели лидерското място или хора около него, да атакуват пред съда самото провеждане на изборите, защото има проблем със законността. Чувствате ли да има такъв проблем?
Ц. Ботев: Какъв проблем има? Решението е публикувано в сайта на СДС. Влязло в сила решение.
Водещ: Проблемът се състои в следното, само да кажа, съдът е излязъл с решение на 24 ноември, че регистрира устава, а решението трябваше да влезе в сила, в случай, че не бъде обжалвано, на 8 декември. Това стана. Но самото насрочване на датата 14 декември е взето от Националния съвет на синята партия преди уставът да бъде регистриран.
Ив. Сотиров: Г-н Николаев, мисля, че е изключително важно, Съюзът на демократичните сили е сериозна политическа партия с много ясна реформаторска програма, с много сериозен експертен потенциал. Ситуацията в България е изключително сериозна, за да допускаме да ни занимават непрекъснато с това с кой как ще се коалираме и с формални процедурни въпроси.
Водещ: Не, да не се занимае после вътре в самата партия хора с процедурата.
Ив. Сотиров: Това са опити да ни занимават с неща, които отнемат възможността на Съюза на демократичните сили да постави сериозните проблеми пред България. В България това управление, което е корумпирано и некадърно, компрометира европейското ни членство. Ежегодно се крадат милиарди от българските граждани, това е големият проблем на България. Не ченгеджийските скандали, с които ни занимават, не изкуствените етнически конфликти, които се създават, за да се отклони вниманието от същностния проблем, че България се управлява от една мафия и от едни хора, които трябва незабавно да бъдат махнати от власт да им бъде потърсена отговорност и да бъдат преразгледани корупционните сделки.
Водещ: Това е друга тема. Аз се връщам пак към законността, защото имаме наример с НДСВ по отношение на разприте в съда и не само там. Да не се получи нещо такова.
М. Димитров: СДС не влиза в сметките на олигархията и те ще направят всичко възможно да отпадне. Затова е важно ние да създадем една силна партия, да си помогнем, да работим заедно. Защото, вижте, големият въпрос в момента е следният - тези хора, които управляват България се провалят, държавата се разпада. И хората питат - кажете, дайте ни алтернативата, търсят я тази алтернатива. Нашата отговорност, на СДС, е категорично да им я дадем. Това е големият въпрос. И този въпрос се подменя с подобни въпроси. Големият въпрос за нас, за СДС е да направим една силна партия, която да доведе за България до дясно управление. Това е въпросът.
Водещ: Добре, кажете ми някой ще атакува ли избора?За да не може да се подменя същностният въпрос юридически да дадем отговор на юридически и да го обезсилим, ако има такава опция.
П. Паунов: Категорично няма да се занимавам с каквито и да било съдебни процедури. Необходимо е честно и отговорно управление в СДС, така че това са стъпките, които ни предстоят.
Водещ: Г-н Ботев?
Ц. Ботев: Въобще не си го и помислям, защото съм убеден в това, че всички решения са уставни и може би това е един от първите случаи, в които много точно се изпълнява това, което е записано в устава на Съюза на демократичните сили.
Водещ: Според вас е съвършена процедурата.
Ал. Йорданов: В случая няма политически проблем. Това, което трябва да чуят хората, че няма политически проблем. Ние сме политици. Има юристи, да се занимават там по юридическите казуси и т.н. Политически проблем между нас няма. СДС има кауза, това е каузата на България, изразена в три прости неща - европейски доходи за българите, европейска сигурност за българските граждани, почтено управление. Не може да има почтено управление на България без политическата сила, която сложи България на пътя на Европа и на нормалния свят.
Водещ: Добре, последно едно изречение, защото остават две минути до края на разговора и ще приключим.
Ив. Сотиров: Консолидиран и почтен Съюз на демократичните сили като база за едно дясноцентристко управление, за да възстановим достойното място на България и достойнството на българина в Европейския съюз.
Водещ: Добре. Г-н Христов?
Р. Христов: Вярвам, че Съюзът на демократичните сили заедно с останалите десни партии ще бъде реформаторското звено в новата коалиция с ГЕРБ. Вярвам, че ние ще успеем да реформираме България.
Водещ: Г-н Йорданов.
Ал. Йорданов: Съюзът на демократичните сили ще върне добрите дни за българската демокрация.
Водещ: Крилато. Добре.
М. Димитров: СДС може и ще промени България. Можем да успеем. България не трябва да бъде най-корумпираната в Европейския съюз и с най-ниските доходи. Заедно можем да променим това. И още веднъж призовавам всички членове на СДС да излезнат и да гласуват.
Водещ: Добре.
П. Паунов: Необходима ни е работоспособна формация, която да е в крак с обществената проблематика. СДС ще излъчи следващия премиер на България и той ще определи следващия премиер на България и той ще следва тази политика на връщане на доверието на европейските институции към нас.
Ц. Ботев: Възраждането на СДС ще бъде. Тя ще стане една модерна, отворена, прозрачна, честна политическа партия, което ще даде възможност ние да направим една нормална България, нещо, което отдавна искаме. Но затова е необходимо да върнем доверието на хората. И аз мисля, че ние сме в състояние, и нашата кампания доказа, че вървим по един възходящ път.
Водещ: Добре. Благодаря ви за участието. С интерес ще следим резултатите от прекия избор на лидер на СДС. Ако има балотаж, може да повторим с оцелелите дискусията.


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България