Дебат между кандидатите за председател на СДС по БНТ 1- ва част

12.12.2008

 

Дискусия с шестимата кандидати за лидер на СДС

Българска национална телевизия, "Денят започва", 12 декември 2008 г., 8.10 часа

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на тези от вас, които чак сега си включват телевизорите. За пръв път членове на българска партия пряко ще избират и лично своя лидер. Става дума за СДС, неделя, 14 декември. Членовете на партията ще се възползват от променения устав и ще могат да изберат един от шестимата претенденти за лидерския пост. Днес ние правим една дискусия с участието и на шестимата кандидати, за да могат да ги видят хората, да преценят какъв да е техният избор.
Добре дошли, поред на кандидатите казвам, по начина, по който им е номерирана бюлетината - г-н Иван Сотиров, г-н Румен Христов...
Румен Христов: Добро утро.
Водещ: . . .г-н Александър Йорданов. . .
Александър Йорданов: Добро утро.
Водещ: . . .от другата страна са г-н Мартин Димитров. . .
Мартин Димитров: Добро утро.
Водещ: . . .г-н Петър Паунов, г-н Цоньо Ботев. . .
Петър Паунов: Здравейте.
Цоньо Ботев: Добро утро.
Водещ: Здравейте. Трябва да бъдем динамични в разговора, за да има време за всеки. Затова директно към първия въпрос - защо точно вие? Защо да изберат вас?
Иван Сотиров: Първо добро утро. Кандидатирах се, защото в този момент, когато остават броени месеци до реалните избори, Съюзът на демократичните сили трябва да бъде председателстван от човек, който има богат политически опит, който е познат и познава организацията на Съюза на демократичните сили, който е доказал своята лоялност, предвидим е, имал е политическа позиция и имам самочувствието на човек, който е постигнал всичко в Съюза на демократичните сили благодарение на собствените си усилия, никой не ме е докарал в партията, никой не ме е протежирал. Постигнал съм всичко с ясни позиции, 19 години работя в един избирателен район и съм запазил подкрепата на хората в този избирателен район, което за мен е важен атестат за това, че съм бил честен към хората, които са ме подкрепяли и които са ме избирали.
Водещ: Към г-н Христов, вие с какво се отличавате и трябва да бъдете избран, защото?
Р. Христов: Кандидатирах се за председател на Съюза на демократичните сили, защото за мен СДС е кауза, защото СДС е партията, която промени живота на 8 милиона българи, защото СДС трябва да стане отново партия на промяната и защото мисля, че Съюзът на демократичните сили има нужда от решителен и прагматичен лидер. Мисля, че с опита, който имам, политически, административен, управленски, преподавателски, консултантски, житейски, бих могъл да бъда полезен на Съюза на демократичните сили. Ние сме изправени пред важни избори. Аз се надявам, че от този дебат и от тази кампания ние ще излезем по-силни и ще покажем воля за победа на тях.
Водещ: Г-н Александър Йорданов.
Ал. Йорданов: Най-лесно ми е да кажа, за да върнем хубавите дни за българската демокрация. Но ще го кажа по друг начин. СДС е в трудна ситуация и времето за експерименти изтече. Мисля, че имам необходимия и политически, и дипломатически опит, за да помогна на своята организация точно в този момент. И възприемам това като мое задължение. Нещо повече - аз не съм участвал в конфликтите, разцепленията, интригите в Съюза на демократичните сили, не съм и новобранец, който сега драпа за първа нашивка, така да се каже, и съм убеден, че знам пътя към успеха, и това ми дава едно самочувствие, че и цялата организация може да успее.
Водещ: Защо, Мартин Димитров. . .
М. Димитров: Време е за модернизация на СДС, което да доведе и до промяна на България. Активните хора в нашата страна не са политически представени. Това са лекари, учители, малък и среден бизнес. Време е за конкретна политика в полза на тези хора. Това ще доведе и до една много сериозна подкрепа за СДС оттук нататък. Това е решението, което аз предлагам. И това е решението, което търсих последните години в българския парламент. Кръстих кампанията си "България може", защото заедно може да променим нещата. Да провалим плана на олигархията и да направим едно модерно и силно управление на България, което да бъде дясно, със силно СДС.
Водещ: Въпрос и към следващия кандидат, г-н Петър Паунов. Защо да изберат вас?
П. Паунов: Защото не съм човек на позата, защото съм в основата на един успешен десен модел, какъвто, по какъвто модел се управляват половината от общините в България, защото съм част от сериозния обществен дебат и защото съм съумял да поставя безсрамниците както в политиката, така и в обществото на мястото им. И не на последно място, защото нямам намерение да променям приоритетите си през следващите 3-4 години и да загърбвам ценностната система на хората, които изнесоха тежкия преход. Защото съм готов да оглавя десницата за доброто на България.
Водещ: Г-н Цоньо Ботев.
Ц. Ботев: Благодаря ви. Аз също си мисля, че имам достатъчно основания да се кандидатирам за председател на СДС по простата причина, че вече имам богат и политически, и административен опит, който ми дава възможност да познавам политическата ситуация в България, да познавам основните политически партии и не мога да очаквам никакви изненади от тях за себе си и по-важното, което е, че знам формулата за успеха на СДС, а то е той да стане една отворена партия на свободните хора, автентична демократична партия, каквато беше в началото и каквато би трябвало да стане и сега, за да върне доверието на хората. Мисля, че умението ми да работя с хора ми дава шансове да променя СДС и да го направя такова, каквото очакват да бъде неговите избиратели.
Водещ: Добре. Следва един изключително важен въпрос след това своеобразно представяне - въпросът за коалициите. Той засяга не просто вас и не просто СДС, но струва ми се и България, дотолкова доколкото амбициите за лидерство са, предполагам, амбиции и за управление, за влизане в управлението. Въпросът с коалициите. Всики един от вас би могъл сега да очертае своето виждане, стремеж с управление заедно с ГЕРБ ли е основният за предизборна коалиция, какво е отношението ви към ДСБ, към "Атака", връщате ли, прегръщате ли се дори с Бакърджиев и със Софиянски, въобще с кого и как ще работите преди изборите и след това?
Ив. Сотиров: Лично аз винаги съм бил за широко дясно обединение. Разбира се, въпросът точно как ще се случи една коалиция, ще бъде решен и каква ще бъде позицията на Съюза на демократичните сили от националния съвет. Но моята позиция винаги е била, че трябва да се възстанови единството в дясно, особено традиционната десница дотолкова, доколкото ГЕРБ са заявили, че ще играят самостоятелно на изборите, но обединението трябва да бъде подчинено на една демократична и прозрачна процедура, защото ние в нашия устав имаме процедура, при която нашите листи ще бъдат подреждани с пряк вот, така както се избира председателя и ръководството на партията. В този смисъл почтеното коалиране трябва да стане първо някъде не по-късно от февруари-март, защото нямаме време с този дебат да занимаваме обществото. . .
Водещ: Ще искате ли общи листи с ДСБ например?
Ив. Сотиров: С всички десни партии, не само с ДСБ, това е най-доброто.
Водещ: С "Атака"?
Ив. Сотиров: "Атака" не е десноцентристка партия.
Водещ: Без "Атака"
Ив. Сотиров: Става въпрос за десноцентристка коалиция, широка, но подчинена на един отворен избор, в който да участват всички хора, дори и нашите съмишленици, и това ще бъде почтеният начин, по който ще увеличим обществената подкрепа. Не договорки, кръгли семейни снимки и договорки кой кое място да заеме. Вторият вариант с договорките показа лоши резултати във времето, така че аз съм за една открита демократична процедура.
Водещ: Добре. Г-н Христов, ще очертаете ли по-голяма яснота вие за каква коалиция сте предизборна и следизборна? По този въпрос може да влизате в кратки реплики, ако имате желание да обмените такива.
Р. Христов: Благодаря ви. Моята категорична позиция от първия ден е, че ние на тези избори трябва да се явим с единна, с обща листа. Съюзът на демократичните сили. . .
Водещ: С кого?
Р. Христов: Обединена обща листа. Съюзът на демократичните сили като най-голямата партия в дясно допуска в своя устав избор за подреждане на водачи и подгласници на листи и аз очаквам партиите в дясно да приемат това наше решение и да участват в този предварителен вот. Какво разбирам под автентична десница? За мен на първо място това е Съюзът на демократичните сили като най-голяма партия, следвани от "Демократи за силна България", Съюзът на свободните демократи, Съюз "Радикали", Български демократичен форум, Съюзът на репресираните, земеделците на г-жа Мозер и "Новото време". Аз считам, че само така, заедно, ние бихме могли да станем непреодолим фактор при формиране на следващото правителство, защото ние бихме могли да съберем 35-40, а може би и повече депутатски места и заедно с естествения наш съюзник - партията, член на Европейската народна партия, на г-н Бойко Борисов, ГЕРБ, да съставим следващото десноцентристко правителство. Много е важно Съюзът на демократичните сили да участва в това правителство, за да можем да довършим реформите, които не бяха продължени.
Водещ: Добре. Г-н Йорданов, тази конфигурация добра ли е според вас?
Ал. Йорданов: Съюзът на демократичните сили, а и другите десни партии, са в такава ситуация, че не са сигурни, че могат да преминат, ако се явят сами, още повече, че нас ни очакват избори и за европарламент. И ние не можем да си позволим лукса и разхищението на време, енергия, средства да не говорим, да се явяваме в един формат на парламентарни, а в друг формат на евроизбори. Затова е необходима политика на единодействие, разбирателство, на обединение в традиционното дясно пространство. И от първия ден на моята кампания, дори и преди това, аз предлагам на 22 януари да се проведе национална среща на десните и дясноцентристките политически партии за изработване на обща политическа стратегия за явяване на изборите, така че в деня на тези избори да не бъде пропилян нито един глас на десен избирател. Хората, когато отидат да гласуват в този ден за десницата, да са наясно, че с техните гласове наистина ще има ново правителство на България и България ще се върне на европейските релси, на едно по-честно, по-културно управление.
Водещ: А изключвате ли някой?
Ал. Йорданов: На тази национална среща ще бъдат поканени всички десни и дясноцентристки партии, които се самоопределят като такива програмно. И ние нямаме моралното право да поставяме предварително условия на другите партии, но и те нямат същото право да ни поставят на нас каквито и да било условия. добрата политика не се прави с предварителни условия, а с разговори и събиране на мнения.
Водещ: Как изглежда предизборната или следизборната коалиция според Мартин Димитров? Бихте могли да коментирате между другото и всички вие едно състезание, което наблюдаваме, поне в медиите така изглежда, с ДСБ кой да направи предварително парламентарна група. Има ли въобще някакво такова съревнование - кой да носи жезъла на обединителя?
М. Димитров: В България тече един много тежък процес на рекомунизация и е ясно, че трябва да има сътрудничество между десните партии, за да го спрем това нещо. СДС е най-последователната. И в парламента искахме общи разговори отдавна, чак сега тези наши думи бяха чути. Но аз ще подам от първия ден ръка и ще работя с другите десни партии. Само че има и много важен момент - коалицията не може да стане около лидери, тя може да стане около принципи и ценности. И така ще я направим ние от СДС - ще сложим на масата нашите принципи и ценности и политиката, която искаме да изпълняваме, и ще видим кой ни подкрепя, защото това е начинът да се създаде една принципна коалиция, която не е за оцеляване, а е коалиция за управление на България. Хората ще го разберат и ще ни подкрепят. Но не трябва да има излишен шум на хора, които говорят за обединение, но не казват около какво се обединяват.
Водещ: Около какво трябва да е това обединение и всъщност с кого, господин Паунов? Смятате ли, спомена и господин Йорданов, че например той не е участвал в разцеплението, има хора, които така или иначе носят тази сянка на съмнение, че са участвали в разцеплението, и то в тези важни моменти за СДС, то беше поубито, с извинение за израза, но парцелирано, на парченца? Към кого трябва да протегнете ръка за коалиция?
П. Паунов: Безспорно и на изборите СДС ще се яви в широка дясна коалиция, защото такава дясна коалиция вече управлява половин България по места. Това ще бъде, защото тази коалиция вече е факт и тя е около идеите, които предложихме аз и екипът ми на 17 ноември. Колегите, с които днес дебатираме, подкрепят тезите ми както за връщането на субсидиите в организациите, така и за внимателния дебат по отношение на коалиция. Коалицията не може да бъде поза, тя не може да бъде цел. И съм противник на това дебатът за председател на СДС да бъде подменян с това кой ще направи най-добрата коалиция. Коалицията ще бъда факт, защото СДС ще е в следващото управление, за да не бъде ТЕЛК-а в Силистра на четвъртия етаж и да бъдат изнудвани инвалидите от хамалите, по 10 лева да им вземат, за да ги качват, защото ще можем така да реформираме икономиката на България, че да съхраним работните места, защото можем да спрем рекета на фалшивите таксита само с една промяна в закона. Затова заслужава да е коалицията, а не за да могат няколко души да бъдат в парламента. Тя не може да бъде поза. Много хора откъснаха от разраненото тяло на СДС и те в момента искат да наложат, че дебатът и кандидатурите са на конкретни външни партии. Според мен не трябва да бъде така и съм убеден, че хората ще го осъзнаят.
Водещ: Добре, г-н Ботев, от това, което до момента чуваме, няма кой знае какви големи различия. Няма ли да е по-честно към избирателите, ако някой има конкретни намерения за коалиране или за некоалиране конкретно с някой, да ги каже още сега?
Ц. Ботев: Аз мисля, че това е почтената позиция. Тъй като ние отдавна говорим какво е най-доброто за сегашния политически момент, а няма по-добро от това да няма абонирани политици за следващите водачи на листи, да няма партии, които на квотен принцип да участват в една коалиция, а всички, които смятат, че могат да бъдат кандидати за народни представители, да участват на едни предварителни избори и там да победи този, който в момента е най-подходящият и желаният кандидат от избирателите. Мисля, че няма по-добро нещо от това и това няма да доведе до по-последващи конфликти вътре в тази коалиция. И именно затова ние предлагаме такъв подход. Тогава няма да се питаме защо този се е кандидатирал, защо онзи се е кандидатирал, а ще е ясно, че не зависи от нас.
Водещ: Добре, сега смятате ли, че трябва да имате обща листа с ДСБ, понеже четох, казали сте, че Иван Костов е палачът на СДС, в едно интервю.
Ц. Ботев: Аз съм го казал и го потвърждавам и не се притеснявам от това, защото и сега като ходим по събранията всички хора казват - ние искаме с ДСБ, но без Иван Костов. Нека той да се замисли за какво става дума. Нямам нищо против да се яви и той на едни предварителни избори. И ако наистина бъде избран от избирателите, нямам нищо против. Но това да е подходът, а не някой някъде, зад гърба на останалите да реди листи, както е ставало досега. Аз съм категорично против такъв подход.
Водещ: Някой има ли кратка реплика по този въпрос?
Р. Христов: Две думи. Тъй като времето е кратко и не можах да развия моята теза. Аз категорично заявих повече от сто пъти моята теза, но никога не съм споменавал имена. Аз говоря за принципно обединение и явяване на предварителни избори с обща листа. И там, където нашият представител завоюва първо място, той естествено ще бъде водач. Но има части от страната, където други десни партии имат по-голямо влияние, и е нормално на тези предварителни избори те да изпреварят нашия кандидат. Разбира се, че това ще стане по правилата на Съюза на демократичните сили, защото, пак казвам, председателят не може да направи нищо друго, освен да спази устава и да проведе предварителните избори за подреждане на листите.
Водещ: Тоест и листите, които партиите включат за участие в общи листи, да има гласуване и сред техните членове..
Ц. Ботев: Да.
Ив. Сотиров: Само една кратка вметка да направя във връзка с това, което каза Александър Йорданов. Категорично Съюзът на демократичните сили няма проблем с влизането в бъдещ парламент и за нас коалицията не е средство да попаднем в парламента, но е средство да се увеличи подкрепата, защото на нас ни трябва действително силно присъствие в една дясно-центристка коалиция, защото без силен Съюз на демократичните сили или силна дясно-центристка коалиция няма да има дясно управление в България, за това става въпрос.
М.Димитров: От обиколките в страната останах с ясното убеждение, че хората в СДС искат едно нещо, СДС не само да бъде в следващото правителство, но да бъде корективът, да спира решенията, които са вредни за България, и да насърчава тези, които са реформаторски, които водят до европейски доходи, до промяна. Това очакват хората. За целта ние трябва да направим всичко възможно това да се случи.
П. Паунов: Голямата грешка на десницата е, че занимава хората с коалиции, всъщност тя не ги занимава с решаване на обществените проблеми, отсъства от обществения дебат. Тя не участва във всичко, което касае хората. От 2001 година насам десницата оставя усещането, че тя живее заради властта и само във властта. Това е голямата грешка. Затова няма дебат за коалиции. Има обществен дебат как да извадим хората от кризата, как да докараме средствата от европейските фондове.
Водещ: Ще стане дума след малко. . за кризата..
Ал. Йорданов: Коалицията е едно средство, то не е, така, ангел - спасител за някого. То е средство, с което повече български избиратели, граждани, да бъдат представени в следващото управление, да се чувстват представени в това управление. Да не оставаме, така да се каже, опозиция зад гърба си, самите ние, да не водим братоубийствена война помежду си хората, които някога бяхме заедно. И в този смисъл аз съм убеден, че предизборната коалиция е по-честна спрямо гражданите на България. Следизборните, които сме свидетели със сегашната тройна коалиция, имат характер на политическа сделка заради кокала, заради властта. Когато предварително кажеш на хората - тръгваме с тези и това ни е програмата, хората ще разберат, гласуват ли или не гласуват за нас. Но поне знаеш, че си постъпил честно и почтено. След това вече е ясно как стават в България, по български, коалициите.
Водещ: За съжаление. Добре. Кратко прекъсване правим, за да си отдъхнете и да пиете глътка вода, и продължаваме след това.

Водещ: Видяхме, че някои избират сграда на годината, други избират лидер на СДС. Продължаваме дискусията. Следващият въпрос до известна степен дава възможност за творчество по отношение на следната ситуация. Стремежът към властта е и стремеж към управлението, разбира се. Въпросът ми към кандидатите за лидер на СДС е, ако в условията на финансова криза, каквато имаме в момента, сте участник в управлението, защо не и премиер примерно, какви мерки конкретни бихте набелязали, за да смекчим усещането за тази криза? Може да е по отношение на безработицата, може да е по отношение на банково дело, вие ще кажете. Г-н Сотиров?
Ив. Сотиров: Съюзът на демократичните сили е политическата сила, която е идвала винаги да стабилизира България след управление на БКП-БСП, които винаги, когато са управлявали, са вкарвали страната в хаос и в криза. И това ние сме го постигали, защото нашите принципи, нашата програма, на партията, защото това не е въпрос на лично виждане само на председателя на партията, нашите принципи са предпоставка за едно добро управление на България. Нашата антикризисна програма, която ние сега предлагаме, е антикорупционна програма, защото кризата в България допълнително ще бъде усилена от некадърността и корумпираността на тези, които днес управляват страната, от тройната коалиция.
Нашата антикризисна програма е свързана със снижаване на данъците, за да могат парите да останат при хората, равна ставка данъчна за едноличните търговци, юридическите лица и физическите - 10 процента, намаляване на ДДС, както е в Англия, там намаляват от 17.5 на 15 процента. Ние предлагаме поне от 20 на 18 процента да бъде намален данък добавена стойност. Защото това, което предлагат от управляващата коалиция, е вдигане на разходите - 5.6 милиарда да се инвестират в инфраструктура, 3.6 милиарда за текущи разходи на администрацията, и това са средства, за да се захранват по класическата схема, по която го правят три години, обръчите от фирми и да се краде, и да се мултиплицира ефектът от глобалната криза.
Затова най-антикризисната мярка, разбира се, е колкото може по-бързо това управление да бъде премахнато, защото то генерира криза и вън от глобалната криза, в която е светът, и реализирането на едно реформаторско дясноцентристко управление със солидното присъствие на Съюза на демократичните сили като партия с опит и със визия.
Водещ: Г-н Христов, конкретни мерки?
Р. Христов: България е в криза. Това го казвате обаче вие и ние от опозицията. Управляващите твърдят, че криза няма, а аз не съм съгласен с това.
Водещ: Признаха официално наскоро.
Р. Христов: Признаха. Пропуснал съм.
Водещ: Да.
Р. Христов: Дано. Имам самочувствието на човек, който се е справял в кризи. Участвал съм в правителства, когато България е била в много тежко положение, и смятам, че това е положителен опит. Но аз смятам, че трябва да се работи още по отношение на антикризисната програма и тя да бъде насочена към секторните, секторите и секторни политики, да се работи в тази насока, защото действително България по отношение на финансова стабилизация е горе-долу добре, валутният борд действа, банковата система работи нелошо. Проблемът в България ще бъде проблем в икономиката. И затова това, което говори нобелистът Стиглиц, и приказките за връщане на кенсианството са важни. Ние трябва да станем нормална икономика, да почнем отново да обръщаме внимание на производствата, а не само да говорим за фондови борси, за банки и банкови системи, и т.н.
Считам, че Съюзът на демократичните сили разполага с реформатори, разполага с хора, които измъкнаха страната от тежкото положение, в което беше тя след управлението на кабинета Виденов, и ние бихме могли да бъдем много конкретни по всички отделни сектори, за да помогнем на страната да излезе от тая тежка криза. Да, вярно, че тя е вносна, но това няма никакво значение. Ние тук трябва да се справим с нея.
Водещ: Добре.
Р. Христов: Ние имаме сили за това.
Водещ: Г-н Йорданов?
Ал. Йорданов: На първо място бих посочил, че финансова криза световна има, но кризата в България ще бъде по-силна и по-страшна в резултат на вторичната, бих казал, некадърност на сега управляващата ни коалиция, некадърност управленска, т.е. нашата криза си е по-скоро българска криза, а допълнително се усложнява от този световен процес. Какви мерки? Трябва преди всичко наистина да се изработи национална антикризисна програма с участието на всички политически сили. Второ, трябва да има политика на подкрепа на българските фирми износители, колкото и да не са много на брой те. Но трябва да бъдат, да има държавна подкрепа за тях. Трябва да бъде намалена държавната администрация, да бъдат намалени министерствата просто в България, които харчат неимоверно средства за няма нищо. Примерно Министерството на държавната администрация. Всяко, всяко министерство си има администрация, министърът управлява тази администрация, че отделно и Министерство на администрацията.
След това, трябва да има сериозен контрол върху фондовете, които очакваме да дойдат от Европейския съюз. Трябва да има наистина борба с корупцията и престъпността, защото в България, вярно, ще има криза, и по-жестока, но кризата ще я понесат не богатите, тези, които крадоха в тези години, а ще я понесат нормалните хора в страната. И това е крайно неморално, крайно неучтиво. Затова нашата грижа трябва да бъде именно за гражданите на България, за честните, почтени хора на България да бъде тази антикризисна програма.
Водещ: Доста хора и без работа може би ще останат и вече остават. Г-н Мартин Димитров.
М. Димитров: Още септември месец от трибуната на Народното събрание СДС предложи ясна антикризисна програма. Тогава вместо тя да бъде последвана от правителството, Сергей Станишев се качи в трамвая и оттогава досега не е слезнал. Проблемите са следните. Антикризисната програма може да бъде единствено конкретна. Затова ние предложихме съкращаване на ненужни министерства: това на Емел Етем, това на държавната администрация, това на г-жа Грънчарова, и трите министерства са абсолютно безсмислени. На второ място, да бъдат подкрепени хората и малкият бизнес, за тях трябваше да са мерките. А единствените мерки, които приема правителството, е подкрепа на бюджета. От кризата ще пострадат хората и това правителството не можа да го разбере. Затова поискахме от СДС намаляване на ставката по ДДС, за да може в хората да останат повече пари, и диференцирани ставки там, където хората са най-уязвими - лекарства, храни. Тези мерки не бяха припознати и разбрани от тройната коалиция. Стана като с плоския данък - 8 години го предлагам и трябваше да мине доста време да бъде приет. Сега обаче време няма. И вие правилно казахте - очакват се фалити на фирми, много хора ще останат без работа. И какъв ще е резултатът? Популизмът ще фалира. И тогава хората ще потърсят реалната алтернатива. Аз съм сигурен, че СДС ще бъде готов да им я даде. И тогава те ще ни припознаят и ще бъдем основен фактор в България.
Водещ: Добре, ще видим. Г-н Паунов, ваши конкретни мерки? Не знам тази антикризисна програма, за която всички говорите, тя е обща.
Ив. Сотиров: Да, тя е на СДС.
Ц. Ботев: Да, да.
Водещ: Може би нещо, което отличава всеки един, може някой да има съвършено своя собствена идея.
Ив. Сотиров: Не, ние се допълваме просто.
П. Паунов: Да, всъщност имам. Антикризисната програма, която представих на 17 ноември и за която след това споменах, че някои я внесоха и в парламента като своя. Това, което правим в момента от месец и половина, вече е внимателният профил на заетостта, къде ще бъде тежкият удар върху икономиката, за да могат да бъдат пренасочени хората. Това, което незабавно трябва да се направи, е да бъдат освободени от данък средствата, които хората влагат в собственото си самообразование. Оттук нататък, когато са ти отказани след Нова година повече от 50 процента от външните доставки и от външните поръчки, ти трябва да търсиш преквалификация на хората и незабавна информираност. Разбира се, че с банките трябва да се договори поне една година за хората, които плащат до 500 лева месечно по кредитите си, да могат да плащат, една година да погасяват само лихвите, защото това е сериозният удар, който ще понесат хората, а никой не се сеща. Разбира се, че трябва да посегнеш на мастодонта, наречен здравна каса, където изтичат милионите и милиардите в здравната система и никой не може да обясни защо трябва да има джипита в големите градове, за да получават по 10 хиляди лева, за да увеличават пътя от болния до специалиста директния, а всъщност хората, които са в болниците, работещите, да получават по 500-600 лева. Това са сериозните реформи, които ни предстоят.
Водещ: Г-н Цоньо Ботев, имате ли конкретна идея, която може да предложите на вашите избиратели от СДС?
Ц. Ботев: Ако забелязвате, ние всички в Съюза на демократичните сили сме обединени около едни и същи идеи, свързани с антикризисната програма. Аз само мога да допълня неща, които колегите не казаха, иначе всичко това го споделяме, и то много отдавна.
Водещ: Всъщност нямате противоречия за тази антикризисна програма, така ли? Ц. Ботев: Нямаме никакви противоречия. Просто бих искал да кажа, че в една такава ситуация на световна криза би трябвало наистина да се реагира адекватно на динамичното изменение на състоянието на икономиките, не само българската, а и външните. И наистина трябва и още по-надолу да се бръкне при реорганизацията на държавната администрация, тъй като в момента има много изпълнителни агенции, които въобще мястото им не е в държавната администрация, т.е. тази реформа в държавната администрация тя трябва да се задълбочи и да се извърши изключително бързо, и това ще бъде много полезно. Другото, което е много важно, е наистина да се даде възможност на малките фирми, малките и средните фирми да не фалират заради това, че има вътрешна задлъжнялост между фирмите в България, което ги поставя в изключително трудна ситуация, свързана с това, че няма да имат оборотни средства, и това е въпрос, който може да бъде решен единствено ако наистина влизат пари от Европейския съюз, които да се завъртят в България, и да бъде решен донякъде проблемът.
Водещ: Добре. След малко ще преминем към едни по-неудобни въпроси, както съм си ги озаглавил в собствения сценарий. Преди това един общ въпрос, който иска, може да вземе отношение. Опасявате ли се от някаква манипулация, от нечестна игра между вас самите? Сега е моментът, ако някой има подобни подозрения, да каже, защото това нещо се чува и се говори извън студиото. Някой би ли могъл да сподели свое опасение, за да е ясно дали състезанието ще бъде честно?
Ц. Ботев: Аз мога да ви кажа какво съм направил. Аз първо мисля, че най-важното за Съюза на демократичните сили е да си върнем взаимното доверие и уважение и затова се отказах от правото си да имам свои застъпници. Аз имам доверие на членовете на избирателните комисии и се надявам, че един такъв подход наистина ще ги накара да изпълнят задачата си по начин, който трябва да бъде добър за всички.
Водещ: Честна ли ще е играта? Сигурни ли сте?
Ив. Сотиров: Г-н Николаев, аз гарантирам за себе си, че участвам коректно в това състезание и правя всичко възможно да е почтена и прозрачна процедурата, но в крайна сметка има органи в партията, ние сме кандидати, които контролират и отговарят за честното протичане. Аз също разчитам на отговорността на всички структури, които са ангажирани в това, и на контролните органи в партията, че няма да бъдат допуснати нечестни действия.
Р. Христов: Аз също няма да имам застъпници, защото вярвам в почтеността на хората, които ще бъдат в тези комисии. Освен това искам да коментирам писанията във вестниците за купуване на гласове. Аз не вярвам член на Съюза на демократичните сили, седесар да продаде своята съвест за 50 или 100 лева.
Водещ: Дано да е така. Ще стане дума и за това след малко. Някакъв конкретен сигнал имате ли, или подозрения?
П. Паунов: Отказах всякаква подкрепа на партии, които са извън СДС. Беше предложена, както и на кръгове извън СДС. Надявам се, че и колегите са съумели да я откажат. Някой се опитва да измести дебата за председател на СДС и то на тема коалиции. Да, има подобни подмятания. Аз ги отказвам, защото съм честен и отговорен човек и такъв ще бъда.
М. Димитров: Бих искал да призова всички членове на СДС да гласуват и да бъдат активни, това сега е най-важното, за да покажем, че имаме потенциал, който го видях, обикаляйки цялата страна - в Бургас, във Варна, в Пловдив, в София, навсякъде. Този потенциал сега трябва да бъде видян от цяла България.
Водещ: Добре. Сега към г-н Сотиров. В общи линии съм се опитал да синтезирам въпроси, възниквали в публичното пространство. Как приемате изказвания по ваш адрес, че сте едва ли не, и в това студио са прозвучавали, работил сте винаги в партията, все с партийни постове, че сте синя номенклатура и че основният ви принос и дейност е вътре в самата партия?
Ив. Сотиров: Г-н Николаев, аз с това се гордея. Аз и богат административен, и богат житейски опит, и професионален. Ръководил съм и стопански, и административни структури, и партийни структури. Проблемът на Съюза на демократичните сили дойде от хора, които не са работили в партията, не са работили с хората, а попаднаха на ръководни позиции в партията и така или иначе те не можаха да усетят организацията. Един председател на партията първо трябва да уважава и да познава хората, с които работи, да е част от тях.
Водещ: Не се смятате за апаратчик, който умее само това?
Ив. Сотиров: Аз винаги съм бил избиран, аз не съм бил на щат в партията. Винаги съм постигал позиции в партията благодарение на преки избори и на доверие на хората, с които работя. Това е принципът на всяка партия. Проблемът е, когато се появяват хора, които така и не могат в годините да разберат защо и как са станали ръководители в партията. Това е проблемът на СДС.
Водещ: Господин Христов, много ли сте близък наистина до Христо Бисеров? Твърди се, че сте едва ли не кандидатът на ДПС и че има някакъв елемент на финансиране отвън. Вярно ли е това нещо и имате ли информация за дописване в избирателни списъци на хора, които нямат право да участват в изборите, да са дописвани, за да участват и да гласуват за вас?
Р. Христов: Категорично не съм човекът нито на Христо Бисеров, нито на ДПС. Аз съм човекът на Съюза на демократичните сили и очаквам това да се потвърди с получените гласове от цялата страна. Това, че познавам много хора, не считам, че е недостатък. Аз съм бил дълго в управлението, имам приятели и в ГЕРБ, имам приятели във ВМРО, имам приятели в БСП, имам приятели и в ДПС.
Водещ: Помагат ли ви сега за кампанията?
Р. Христов: Категорично не. Господин Христо Бисеров не само не съм го виждал, но не съм го чувал повече от две-три години. По отношение на финансирането на кампанията. Моята кампания е очи в очи, тя е евтина кампания, става дума за финансиране на дизела, който плащам за моята кола, покривам разходите с лични средства.
Нищо не мога да кажа по отношение на тези списъци, защото аз не съм от статуквото, не съм от апарата, не съм от ръководството на Съюза на демократичните сили, но аз вярвам на комисията, ръководена от авторитета господин Владимир Кисьов, че всички правила и изисквания по отношение на подаване на тези списъци са, така, проследени и са точни.
Водещ: Не сте чували по ваш адрес подобно подозрение - за 2000 души, които биха гласували конкретно за вас?
Р. Христов: Две хиляди души? Ще се радвам, ако гласуват.
Водещ: Добре, господин Йорданов, към вас неудобният въпрос е свързан с тема, която знам, че никак не обичате, но беше повдигната и от Лъчезар Петков, става дума за момента, в който отговаряхте като посланик за имотите ни, на дипломатическата мисия. Вярно ли е, че договорът, който е бил неизгоден и който се проверява от нашите власти, всъщност е бил подписан с фирма, в която съпругата ви участва? Как стоят нещата по този въпрос, има ли такива злоупотреби?
Ал. Йорданов: Това са пълни глупости и стари партенки. Защо ги говори един дипломат като Лъчезар Петков не знам. Оттогава са минали 8 години, договорите, които съм подписвал, и то не само този, а и други, са представени от Министерството на външните работи и посланикът има за задача само да ги подпише. И доколкото си спомням, специално тази фирма, и аз това го разказах някъде по вестниците, аз бях още 6 месеца посланик, а след това беше Лъчезар Петков, така че той е работил с тази фирма години наред. Но обикновено е така в България - крадецът вика дръжте крадеца.
Водещ: Такъв смятате, че е вашият случай?
Ал. Йорданов: Абсолютно е такъв случаят, това е истината.
Водещ: Крадецът вика дръжте крадеца. Господин Мартин Димитров, нарекоха ви човека на Иван Костов, че той ви е любимият политик, че няма да водите много самостоятелна политика, това съчетано с упрека, че сте прекалено млад. Може би то има отношение, ако не сам вземате решенията, а някакъв друг център?
М. Димитров: За мен няма компромати и трябваше нещо в кампанията бързо, да се измисли, набързо нещо да се каже, и затова се измислиха тези несериозни неща. Аз съм човекът на СДС и представлявам тези хора, и те са моите хора, и аз съм техният човек. Човек съм на хората на СДС в София, в Бургас, във Варна, в Пловдив, в Пловдив-област, в цялата страна. Това мога да го кажа категорично и това е абсолютно ясно на всички хора, които ме познават добре.
Водещ: Нено Димов каза, че сте човек на Костов.
М. Димитров: Нено Димов за съжаление се превърна в един човек, който започна да изпълнява поръчки и да говори неща, които не са верни. Аз много се разочаровах от този човек, но знам, че в политиката понякога така става.
Водещ: Отричате тази връзка?
М. Димитров: Категорично.


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България