Румен Христов: Ако няма десен съюз, всички сме зад борда

10.12.2008

 

Г-н Христов, защо решихте да се кандидатирате за лидер на СДС?
- Аз съм човек с дълъг опит в политиката, в администрацията, в управлението. Имам стаж като консултант, преподавател и в частния бизнес. Всичко това може да помогне на СДС. Не крия, че взех трудно решението да участвам в надпреварата за лидер. Първо говорих с Пламен Юруков и той заяви, че няма да се кандидатира. Цял живот съм бил свързан със СДС и затова си струва да помогна, когато има нужда.
- Ако спечелите изборите, ще работите ли за дясно обединение?
- Категорично. Трябва да има обединение между автентичните десни партии. Това са СДС, ДСБ, ССД, съюз "Радикали", "Новото време", БДФ, Съюзът на репресираните и земеделците на Анастасия Мозер. Това са партиите, които започнаха промените и бяха в основата на онова СДС което пълнеше улиците с хора и благодарение на което България е член на Евросъюза. Явяването с обща листа е много важно. Искам СДС заедно с останалите партии да станат непреодолим фактор при формирането на следващото правителството. Трябва да имаме толкова депутати, че заедно с партията на Бойко Борисов да съставим новия кабинет. Участието на СДС във властта не е самоцелно, а важно, тъй като хората с опит са именно вдясно.
- Как гледате на призива на Иван Костов за предизборна коалиция - той зарови томахавките и отвори вратата на ДСБ към другите десни партии.
- Положително. Втората по електорат и влияние вдясно е партията на Иван Костов. Готов съм да водя преговори с всички и се надявам, че ще намерим общ език, за да съставим обща листа. Ако това не се случи, малките десни партии ще се маргинализират и ще станем формации със затихващи функции, за които все по-малко ще се говори.
- Как виждате дясното обединение - всички лидери сядат на една маса и редят обща листа или пък малките партии преливат в СДС?
- Сливането е дълъг процес и той ще се случи по-късно. Всяка партия ще проведе съответния форум, а след това един общ. Следва избирането на общо ръководство
и лидер. Това е много дълъг процес, а сега имаме много важна и неотложна работа - предстоящите избори.
- Не се ли притеснявате, че при реденето на обща листа ще има традиционната борба за местата в нея?
- Новият устав на СДС задължава председателя да проведе избори за водачи на листи и за всички останали кандидати. Сродни организации на СДС също могат да бъдат в листата. Искам тези хора да се почувстват значими и да се легитимират. Категоричен противник съм на писането на листи в последния момент, в 12 без 5. Ако стана лидер, ще настоявам най-късно до края на февруари да сме наясно
кои хора ще бъдат в листите за да са разпознаваеми. Безспорно ще има хора, които не са много известни и трябва да бъдат завъртени в медиите, за да свикнат избирателите с тях. Младите в листата ще ги пратим на обучение. Ако се е промъкнал човек, свързан с бившата Държавна сигурност, трябва да имаме време да го подменим. Ще настоявам вътрешните ни избори за кандидатдепутатска листа да бъдат с преференциална бюлетина, по региони. Така ще се избегнат разправиите и хората ще могат сами да решават.
- Според Иван Костов дясното обединение трябва да започне от парламента чрез обща група.
- СДС веднъж предлага това, но то не се случи. Гледам положително на идеята, но нека да не забравяме, че партията си има легитимно ръководство в лицето на лидера Пламен Юруков, на шефа на парламентарната група Йордан Бакалов и те трябва да кажат.
- Надявате ли се на подкрепата на Пламен Юруков?
- Надявам се на подкрепата на всички седесари. Равноотдалечен съм от всякакви групи и това беше една от причините да се явя на тези избори. Искам да спечеля вота на сините от цялата страна.
- Има шест кандидати за лидер на СДС. Те се разделят на две групи - на юпита и на стари муцуни. Кои според вас имат предимство?
- И шестимата кандидати са достойни. Ще водя позитивна кампания и няма да кажа нито една лоша дума за колегите си. Явяването на шестима кандидати на демократични избори като тези не е лошо нещо. Това показва, че сме демократична организация. В момента - в най-добрия смисъл на думата - има интрига във вота за син лидер. Скучният конгрес на БСП приключи избраха Сергей Станишев с 97%, а сега при нас се случва наистина нещо интересно. Но когото и да изберат хората за лидер на СДС, ще го подкрепям, ще му помагам и няма да оспорвам резултатите.
- Ще има ли втори тур или някой от кандидатите ще успее да събере над 50% от гласовете?
- Почти сигурно е, че ще има втори тур, тъй като при 6 кандидати е нормално гласовете да се разпръснат. Но в това няма нищо лошо.
- На конгреса на БСП Сергей Станишев каза, че световната финансова криза е показала краха на десните идеи и оттук нататък щяла да даде път на социалистическите. В този контекст кога ще бъде пикът на финансовата криза у нас и какви мерки трябва да предприеме държавата?
- Мерките на правителството не са адекватни, защото не може от сутрин до вечер да обясняваме, че проблеми в икономиката няма, както и криза. Това, което се случва в глобалния свят, няма как да заобиколи България. Този път кризата е вносна, но малка икономика като нашата не може да бъде подмината. Вероятно
кризата ще се стовари с най-голяма сила у нас през май и юни, а може би и по-рано. В условията на криза идват десните партии, защото те затягат коланите и измъкват каруцата на държавата от блатото. Така че догодина ще имаме избори по време на криза.
- В Америка и Западна Европа кризата се оказа по-скоро финансова. Прогнозите са, че у нас ще бъде икономическа - отделни сектори ще съкращават работници, както това става вече със строителите. Какви мерки трябва да предприеме България и имаме ли ресурс за това?
- Валутният борд, който управлява българската финансова система, помага на стабилността на нашия финансов сектор. Данъците ни са по-малки и дадените кредити не са в толкова големи размери. Но икономиката ни ще бъде повлияна. Парите, които трябва да се отделят, са за малките и наистина застрашени фирми защото те са гръбнакът на икономиката. От друга страна, ако не дадем ясен знак на чуждестранните инвеститори, че ще изкореним корупцията, те ще предпочетат друга страна от еврозоната, за да вложат парите си. в. Стандарт - стр. 15


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България