Речи, Изказвания

Шефът на "Конрад Аденауер" недоумява за съветниците на Борисов

10.02.2010
Ръководителят на българския офис на близката до ЕНП фондация "Конрад Аденауер" заявява, че присъствието на СДС и ДСБ в управлението на страната е необходимо да се засили. В интервю за Дарик радио той изразява и недоумение защо премиерът Бойко Борисов има нужда от толкова много съветници в екипа си.

На въпрос има ли кадрова криза в ГЕРБ, Андреас фон Белов казва, че случаят "Румяна Желева" не е само може би грешка на ГЕРБ, а там играят роля и други фактори. Всичко, което се чува от Брюксел и което ми разказаха приятели от фракцията на ЕНП, е, че Желева беше поставена в една много трудна ситуация, казва Фон Белов, който оценява положително факта, че премиерът Борисов бързо е намерил "отлична заместничка" в лицето на Кристалина Георгиева за български еврокомисар.

На въпрос защо премиерът има нужда от допълнителни съветници и министри, Фон Белов отговаря: "Това засега не ми е много ясно, но знам, че много министри в кабинета на Борисов са отлични специалисти". Той споменава имената на Симеон Дянков, Маргарита Попова и Тотю Младенов.

По думите му европейската десница счита, че "сега в България има правителство, което наистина има политическата воля да придвижи остро належащите реформи, и то с министър-председател, който иска да се наложи". "Премиерът много пътува в чужбина, интересно за нас е, че повече пътува в европейската чужбина, отколкото в Русия. Вероятно ще отиде и в Москва, но все пак не отиде там първо. Това според мен е знак за неговата политическа ориентация", казва Фон Белов.

Запитан какви са впечатленията от приключилата наскоро визита на Борисов в Берлин, той отговаря: "Мога да кажа само това, което лично видях и чух. Присъствах и когато Борисов представи страната си пред фондация "Конрад Аденауер" и обясни политиката си. Както речта му, която той свободно произнесе, така и отговорите му в дискусията бяха разбираеми, на места с цветисти описания, но беше ясно какво иска да каже. Не се опита да се измъкне от нито един въпрос. Той спечели симпатии."

Според Фон Белов е нормално СДС и ДСБ, които също като ГЕРБ са членове на Европейската народна партия, понякога да имат различни от ГЕРБ позиции. "Трябва да се представят различни гледни точки и после да се стигне до съвместни компромиси, ако искаме да запазим мнозинството си в парламента. Така че е легитимно СДС и Костов да виждат едно или друго нещо по различен начин, отколкото Борисов. Това не е лошо, важно е накрая да са налице решения, които да събират след себе си мнозинство, включително и в парламента. И засега съм оптимистичен за бъдещето", казва ръководителят на фондация "Конрад Аденауер" в София.

Запитан дали представители на СДС и ДСБ трябва да бъдат по-ангажирани в управлението, той отговаря: "Моят идеал би бил да се постигне наистина стабилна коалиция между партиите от ЕНП, но трябва да се има предвид и българският манталитет и историята на България, а там думата коалиция има отрицателно звучене. На това също трябва да се обърне внимание. Но може би ще има едно стабилно сътрудничество през целия мандат. И това според мен е необходимо, за да се постигне и гарантира стабилност в политиката на България."

 

mediapool


Още по темата

thumb 10.07.2018

Дончо Златев: СДС има нужда...

Изказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за в...

thumb 14.09.2014

Божидар Лукарски: Само заед...

Божидар Лукарски при откриването на предизборната кампания на Рефор...

thumb 23.05.2014

Божидар Лукарски: Трябва да...

Изказване на председателя на СДС при закриването на кампанията на Р...

thumb 11.05.2014

Божидар Лукарски: Реформат...

Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек,заяви ...

thumb 22.03.2014

Божидар Лукарски: Заедно ще...

Изказване на председателя на СДС Божидар Лукарски при представянето...

thumb 23.02.2014

Любен Петров: Реформаторски...

Изказване на зам.-председателя на СДС и член на Изпълнителния съвет...

thumb 23.02.2014

Божидар Лукарски: Обединени...

Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен...

thumb 07.12.2013

Божидар Лукарски: Твърдо см...

Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на първата среща н...

thumb 24.10.2013

Мафията вън! Европа в Бълга...

Ние казваме мафията вън, Европа в България, защото без европейско м...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...