Речи, Изказвания

Закон за управление на отпадъците в София или нов разказ на приказката за вълка и Червената шапчица

27.05.2009

 


Закон за управление на отпадъците в София или нов разказ на приказката за вълка и Червената шапчица

СТЕНОГРАМА от заседание на Народното събрание от 27.05.2009г.

Иван Сотиров (ОДС): Уважаеми господин председател, уважаеми колеги! Аз ще изразя не само своята позиция, а позицията и на нашата парламентарна група - Парламентарната група на ОДС и на Съюза на демократичните сили, срещу приемането на този закон.

Тук многократно бяха изказвани аргументи, че този закон е в грубо противоречие на Конституцията, на чл. 141, ал. 4, в която се казва, че общинският съвет определя размера на местните такси по ред, установен със закон. Няма как с този закон ние да нарушаваме толкова грубо Конституцията, тъй като навсякъде в този закон се говори за това как Министерският съвет, как централната власт, ще изземе конституционното право на общините да определят местните такси като размер.

Изземването изобщо на цялата тази дейност от изпълнителната власт под благовидния предлог, че Столична община не може да се справи с проблема, е крайно несериозно и не може по целесъобразност да бъде нарушаван основният закон на Република България - Конституцията. Да не говорим, че това, което се предлага, е в грубо нарушение на чл. 9 на Европейската харта за местно самоуправление, към която ние сме се присъединили от доста години.

Това, което сега се прави, след като този проблем стои от години наред, след като изпълнителната власт и правителството на тройната коалиция показа абсолютно безсилие и некомпетентност за решаване на проблема с третирането на битовите отпадъци не само за София, а за цялата страна, това, което сега се предлага - в последните седмици от края на мандата на това управление, на това мнозинство, е само един предизборен популистки ход. Тук се приведоха много аргументи, аз няма да ги повтарям.

Това е един безуспешен опит да се провежда политическа битка, защото това не е нищо повече от един политически опит да бъде атакуван политически опонент на БСП и тройната коалиция. Става въпрос за столичния кмет и за една атака срещу управлението на Столична община. Начинът, по който се провежда тази атака, е изключително глупав, изключително некоректен. Аз се учудвам, че и вие правите толкова евтин PR и такава услуга на друга политическа партия, която обозначавате за свой политически опонент. Това, което правите вие, е един PR на Бойко Борисов, защото, когато по такъв глупав и брутален начин се действа, ефектът ще бъде във всички случаи обратен.

Вие нямате концепция. Вие нямате стратегия как да решите проблема. По същата логика вие можете направо да вземете решение, защото то няма да бъде по-противоконституционно от това, което предлагате, направо да назначите кмет на Столична община и на други общини, където кметовете ви са неудобни. Без това госпожа Татяна Дончева, която беше кандидат, сега не е ангажирана, разбирам, нито с евроилистите, нито с листите за български парламент. Да, нейният девиз от кампанията за кмет на София вече е иззет от друга политическа партия. Господин Яне Янев вече пое битката с корупцията, така че госпожа Дончева спокойно можете с решение на парламента да я назначите по същия начин, по който променяте закона, за кмет на София.

Аз не виждам с какво това би било по-противоконституционно от това, което вие предлагате тук с този закон. Срамно и позорно е по такъв начин вие да се опитвате да си решавате предизборните и политически проблеми. Това е демонстрация на безсилие, демонстрация на страх от това, което ще се случи на изборите, но по този начин, с тези действия, вие допълнително влошавате резултатите, които ще получите на изборите. Не може Министерският съвет да приема наредби за определяне на условията и реда за извършване на дейностите по чл. 1, ал. 2 за условията и реда за изхвърляне, разпределяне, събиране отпадъците и за контрол върху тези дейности. Това е изключителна общинска функция. Не може да приема тарифа за таксите за услугите по т. 1, след като изрично Конституцията казва кой може да прави това. Не може да се въвежда държавна такса за битови отпадъци, след като Конституцията казва, че само общините могат да определят таксите и техния размер.

Вижте какво казвате в чл. 5, ал. 3: „Постъпващите приходи от държавни такси за битови отпадъци за област София се предоставят като трансфер от Столичната община по централния бюджет ежемесечно от 10 число на следващия месец. Местната такса за битови отпадъци в Столична община не се дължи и събира".

Това е абсурдно като текст - общината, която по Конституция събира местните такси, да й бъдат иззети със закон като трансфер. И без това вие 4 години по всякакъв начин ограничавате общините и им изземвате приходи.

Имаше изказване и миналия път, когато беше воден дебатът, как едва ли не държавата се намесва и със своите ресурси ще реши проблемите на софиянци. След като вие 4 години подред изземвате по половин милиард и по повече от данъците на софиянци, централизирате ги и ги разпределяте по други схеми и сега вие се явявате спасителите. След като изземвате огромна част от данъците на софиянци, оставяте им само 25% от данък общ доход, дори по-малко, да влизат в бюджета на общината, сега изведнъж вие се явявате спасители, като че ли ще вадите от джобовете си и ще плащате за извършването на тази услуга. Какво направихте 4 години? Защо 4 години държавата нямаше адекватни действия? Защо правителството не направи стратегия, която да е публична, която да е ясна на всички нас - каква е стратегията и как ще реши проблема?

Честно казано, на мен този закон по-скоро ми прилича на един нов разказ на приказката за вълка и Червената шапчица, защото ви е ясно кой е вълкът и коя е Червената шапчица, само че тук между вълка и Червената шапчица има една доста неприлична интимност в отношенията. Говорите, че се борите срещу боклукчийската мафия в София и в страната, но по същество вие имате едно заиграване точно с тази боклукчийска мафия. Фирми, които бяха отхвърлени с решение на Общинския съвет след много тежки обществени дебати, сега ги вкарвате през задния вход пак да извършват тази услуга.

Затова се обръщам към всички вас да не подкрепяте тези срамни противоконституционни текстове. Изобщо тази промяна на закона е безсмислена. Проблемът с битовите отпадъци трябва да бъде решен с едно конституционно, интелигентно партньорство между централната и местната власт - партньорство, което така или иначе не можа да се получи.

В никакъв случай не искам да оневинявам общинската управа - и настоящата, и предходните, за това, което не се е случило в София, защото там също има отговорност, но не това е начинът този въпрос да бъде решен и не може да се прехвърля проблемът от болната глава на здравата.

Още веднъж ви призовавам за благоразумие и за спазване на Конституцията. Да не компрометираме в последните дни парламента с такива абсурдни законопроекти. Благодаря за вниманието.

 

 


Още по темата

thumb 10.07.2018

Дончо Златев: СДС има нужда...

Изказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за в...

thumb 14.09.2014

Божидар Лукарски: Само заед...

Божидар Лукарски при откриването на предизборната кампания на Рефор...

thumb 23.05.2014

Божидар Лукарски: Трябва да...

Изказване на председателя на СДС при закриването на кампанията на Р...

thumb 11.05.2014

Божидар Лукарски: Реформат...

Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек,заяви ...

thumb 22.03.2014

Божидар Лукарски: Заедно ще...

Изказване на председателя на СДС Божидар Лукарски при представянето...

thumb 23.02.2014

Любен Петров: Реформаторски...

Изказване на зам.-председателя на СДС и член на Изпълнителния съвет...

thumb 23.02.2014

Божидар Лукарски: Обединени...

Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен...

thumb 07.12.2013

Божидар Лукарски: Твърдо см...

Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на първата среща н...

thumb 24.10.2013

Мафията вън! Европа в Бълга...

Ние казваме мафията вън, Европа в България, защото без европейско м...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...