Речи, Изказвания

Надежда Михайлова: Моята България в нашата Европа

20.05.2009

 

Гледай тук предизборен клип на Надежда Михайлова

Днес е важен ден за мен.

Тръгвам из страната, за да се срещна лице в лице с хората и да си направя "моментна снимка" на днешна България с всички нейни тревоги, трудности и мечти за бъдещето. Надявам се да убедя всички вас, че изборите за Европейски парламент са първата крачка към възстановяване на държавата ни след отчайващото управление на тройната коалиция и към достойното завръщане на България на картата на Европа.

Може би е заради семейството и приятелите ми, за които Европа винаги е била стремеж - дори и в най-тежките тоталитарни години, които не признаваха света отвъд Берлинската стена...

Може би е заради това, че се считам за европейски възпитаник и досегът ми с испаноезичната култура от ранна юношеска възраст откри за мен неподозираните слънца на Юга...

Може би е заради кафето в „Хавелка", заради необятните зали на Лувъра или заради катериците в „Сейнт Джеймс парк"... Но Европа винаги ми е създавала усещането за „у дома" - за нещо близко, мое, нещо, към което искам да принадлежа...

Нека всичко това не ви звучи преднамерено емоционално! Винаги съм вярвала, че добра политика се прави с рационални аргументи, но и с емоция. И повярвайте ми, България днес едва ли щеше да е пълноправен член на ЕС и НАТО, ако в периода 1997-2001 аз, в качеството си на външен министър, бях по-малко емоционална, когато убеждавах нашите европейски партньори, че заслужаваме да бъдем там, където сме днес.

Затова след близо 20 години в българската политика и след целия личен път, който съм извървяла в управлението на страната, ми се струва ненужно да обяснявам какво ме мотивира да поведа европейската листа на Синята коалиция.

За цялото това време съм обвинявана и подозирана в какви ли не политически маневри, но едно със сигурност е било безспорно - моята категорична про-европейска ориентация. И като депутат, и като лидер на СДС, и като вицепрезидент на ЕНП, и като външен министър на България никога не съм преставала да вярвам, че ЕС с неговото многообразие, демократичност, толерантност и правила е естественият дом на България. Продължавам да мечтая за онази модерна и демократична България, от която ние и нашите деца никога вече няма да си тръгваме завинаги.

Днес доверието между ЕС и България е пред тотално изчерпване. Срещам се непрекъснато с влиятелни европейски политици и си давам ясна сметка, че европейското настояще на страната ми е заложено на карта. Последният пример е с един от бащите на обединена Европа - бившият френски президент Валери Жискар Д`Естен, който беше любезен да се отзове на моя покана за участие в международна конференция по сигурността в Евксиноград. Там той заяви, че е крайно време България да спре да води политика на намеренията и да се съсредоточи върху политика на резултатите.

А аз имам самочувствието, че съм оставила доста положителни резултати в най-новата история на България. Но знам, че хората никога не гласуват за миналото. Те гласуват за бъдещето. Вярвам, че имам сили да продължа да работя в правилната посока.

Благодаря на всички, които ми се доверяват.
Благодаря ви и затова, че не се примирявате да живеете в най-бедната и корумпирана държава в ЕС! След безобразното управление на тройната коалиция вие сте тези, които ми връщат усещането за нормалност!
И категорично не заслужавате полувинчати мечти!
Затова е време за синьо лято, време за Надежда, време за теб! Гласувай с бюлетина №11!


Още по темата

thumb 10.07.2018

Дончо Златев: СДС има нужда...

Изказване на Дончо Златев, председател на Инициативния комитет за в...

thumb 14.09.2014

Божидар Лукарски: Само заед...

Божидар Лукарски при откриването на предизборната кампания на Рефор...

thumb 23.05.2014

Божидар Лукарски: Трябва да...

Изказване на председателя на СДС при закриването на кампанията на Р...

thumb 11.05.2014

Божидар Лукарски: Реформат...

Реформаторският блок тръгва на дълъг път и той няма да е лек,заяви ...

thumb 22.03.2014

Божидар Лукарски: Заедно ще...

Изказване на председателя на СДС Божидар Лукарски при представянето...

thumb 23.02.2014

Любен Петров: Реформаторски...

Изказване на зам.-председателя на СДС и член на Изпълнителния съвет...

thumb 23.02.2014

Божидар Лукарски: Обединени...

Изказване на лидера на СДС и председател на Националния предизборен...

thumb 07.12.2013

Божидар Лукарски: Твърдо см...

Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски на първата среща н...

thumb 24.10.2013

Мафията вън! Европа в Бълга...

Ние казваме мафията вън, Европа в България, защото без европейско м...

thumb 11.10.2012 - Казанлък

Емил Кабаванов: Бюджет 2013...

Бюджет 2013 ще е като Бюджет 2012, но по-напудрен, с повече PR , бе...