Мартин Димитров: Управляващите от ГЕРБ на тези избори успяха да манипулират обществеността

24.10.2011

Insert thumb

Пресконференция след Избори 2011

Мартин Димитров, председател на СДС: Намираме се в една сложна ситуация , в която СДС и партньори имаме между 7-8 % на местните избори и четири пъти по-малко на президентските. Нашите представители в различни общини отиват на 31 балотажа, което в това отношение ни прави трета политическа сила.

Ключов въпрос е защо този вот от около 300 хиляди за нас не отиде и за президент, но проблемът трябва да бъде търсен на първо място в нас. Кампанията беше проведена медийно и социологически така, че само трима души имат шанс. Ние не се противопоставихме успешно на тази кампания. Ако това може да се повтори на следващи избори, опасността за нас е сериозна.

Очевидно проблемът трябва да бъде търсен на първо място в нас. В такава ситуация аз си давам сметка, че ние не можем да наложим човек, който предварително не е познат на българските граждани, освен ако не е издигнат 1-2 години по-рано, което отчитам като наша основна грешка. В тази среда просто няма смисъл да се участва, освен ако не направиш много дълга кампания.

Различните номера на бюлетините се оказаха по-голям и по-сериозен проблем, отколкото очаквахме. Признавам това и го казвам абсолютно самокритично. Вижте Пловдив – област – СДС и партньори са втора политическа сила. Отиваме на балотажи в Калояново, Карлово, Хисар, Първомай и Родопи. Това са около 30-40 хиляди гласа, от които са отишли около 5% за президент. Също така си давам сметка, че ако имахме еднакви номера на бюлетините щяхме да имаме по-висок резултат за президент, но може би тогава нямаше да могат да се направят всички тези местни коалиции и нямаше да участваме в 31 балотажа в страната.

По отношение на Централната избирателна комисия, за съжаление там беззаконието започва да взема заплашителни размери. До мен стои един от най-добрите юристи в България и той ми каза, че удължаването на изборния ден вчера е абсолютно нарушение на Изборния кодекс. Това беше разрешено от ЦИК и означава, че избора на всички кметове, общински съветници и кандидат-президентски двойки може да бъде обжалвано.

Лично аз признавам, че съм изненадан от резултата на ГЕРБ на тези избори. Направих много обиколки из страната и видях много бедни хора, които категорично обвиняваха ГЕРБ за това положение. Една от най-големите изненади за мен е резултатът в община Видин, която е бедстващо положение от управлението на ГЕРБ, но водач в момента е друг представител на партията. Този въпрос трябва да бъде сериозно анализиран, за да се видят причините за това развитие.

В заключение искам да кажа, че откакто съм председател на СДС един социолог ми каза, че партията няма да влезе в 41-то Народно събрание. Аз знам, че ние сме любима тема за коментари. Забелязвате ли, че след тези избори никой не говори за АТАКА, за РЗС., които нямат нито един кмет. Кметове ще имат ГЕРБ, БСП, СДС и след това се нарежда ДПС. Според мен причината за това е, че ние сме изключително неудобни за бъдещата конфигурация, която се очертава в България – коалиция на ГЕРБ с БСП. В тази ситуация основните принципни и тежки критики ще идват от нас.

Съюзът на демократичните сили съществува 20 години и независимо от трудния мач, който изиграхме на тези избори, който загубихме, знаем как да се изправим на крака и да се явим на следващия мач. СДС ще го има, като уважавам правото на всички социолози и политолози да говорят каквото смятат по този въпрос. Но това, което се планира – да няма автентична десница, да няма хора с морал и честа няма да се случи. Аз ви обещавам това!

Румен Христов, кандидат за президент : Добър ден, уважаеми дами и господа.Много неудовлетворен и много разочарован съм от резултата.Аз смятам,че лошият резултат не е на Съюза на демократичните сили,който  има около 300 000 в страната, той е за мен.Аз поемам отговорността за този резултат.Искам обаче да ви помоля за нещо.В продължение на повече от три години името на Румен Христов беше свързано с Движението за права и свободи.Аз през тези три години се явявах три пъти на избори и никога не получих помощ от там.Много ви моля тази тема да спрете повече да  я коментирате.Защото моето участие в  медиите по 8-10 минутки половината обяснявах дали аз имам нещо общо или не с ДПС.Надявам се,че се убедихте,че нямам нищо общо с тази партия.От 20 години съм в СДС и съм седесар.Без значение дали ще бъда на върхова позиция или ще бъда редови седесар.Въпреки всичко,искам да благодаря на тези хора,които ме подкрепиха.В общи линии това са хората,които гласуваха на предварителните избори.Резултатът е много лош,повтарям още веднъж,но аз като човек,който може да носи отговорност поемам цялата отговорност върху плещите си и искам да кажа,че след като говорих през цялото време,че България има нужда от политик,евентуално това да бъде президентът,сега казвам,че България има нужда от политика и това трябва да бъде Съюзът на демократичните сили,който не само,че трябва да оцелее,той трябва да съществува за да каже на обществото своето мнение.Нямам отговор на въпроса как така,след  като  имаме категорични тези по отношение на АЕЦ Белене,на пакта Евро плюс,по отношение на Еврозоната,нямам обяснение защо тези хора,които ни подкрепяха – например за АЕЦ Белене те са около 45 процента,не излязоха и не ни подкрепиха.Явно,че се беше взело решението,че хората,които имат шанс са тримата кандидати , посочени от социолозите и голяма част от нашите избиратели насочиха гласовете си към тях.Поздравявам първите двама и пожелавам на по-добрия да успее на тези избори.

Димитър Иванов Главен секретар на СДС: По-лоши избори не сме имали от години, сбъркани бюлетини в много общини и населени места , прозрачни бюлетини, сигнали за предварително попълнени , купуване на гласове – легализирането на което стана чрез застъпници, сами видяхте колко застъпници бяха регистрирани.Всички тези нарушения включително и хаосът, който продължава и до този момент в ОИК в София, говорят за едни лошо проведени избори.

Нашите прогнози за множество невалидни бюлетини се сбъднаха. Един пример, по наша информация в Свищов вече има обявени 2 хиляди бюлетини за невалидни. Проблемът със субективното решение кой „ X” е валиден, и за който ние сигнализирахме предварително определено съществува и е валиден вече за Свищов.

Въпрос: Мислите ли че ниският резултат на г-н Христов е заради развалянето на отношенията в Синята коалиция за президентския вот?

Мартин Димитров:  Не сме имали нито за момент идеята да разваляме Синята коалиция. Ние искахме по-широка подкрепа от десни партии, за да може на президентските избори да не се играе просто за добър изборен резултат , а да се опитаме да направим нещо голямо. Идеята беше всички, да се обединим около кандидатурата на Румен Христов поне по тази тема да си подадем ръка. В момента, в който опитахме да направим тази консолидация , старите проблеми с нов глас се явиха.

Въпрос: В крайна сметка обсъдихте ли с ДСБ съюза с ОДС и реакцията им беше ли изненада за вас?

Мартин Димитров:  Аз лично смятах, че след отстъпките които направихме в София, разбира се със знанието и съгласието на софийската ни организация , че за президент те ще последват нашата концепция.

Въпрос: Какво е бъдещето на Синята коалиция ?

Мартин Димитров:  Аз лично съм убеден от необходимостта на консолидация на десницата, най-големият проблем е докъде трябва да стигне тази консолидация. Тези избори дават почва за анализ , можем да видим резултатите по  различни места с различни коалиции. В едно обаче съм убеден, че ако СДС не се беше разцепило сега нямаше да го има Бойко Борисов и хората в България нямаше да са толкова бедни.Затова ние от СДС въпреки всичко през цялото време се опитваме да обединяваме десницата.

 


Tags: Румен Христов, Мартин Димитров, Димитър Иванов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 09.03.2017

Румен Христов: Нинова лъже ...

Разбирам неистовото желание на БСП отново да се върне на власт, но ...

thumb 10.11.2016

Реформаторски блок - Русе: ...

Днес представители на Реформаторския блок в Русе дадоха съвместна п...

thumb 18.05.2015

РБ ще има свой кандидат за ...

Основната задача, която си поставям е развитие и укрепване на общин...

thumb 26.09.2014

Румен Христов: От РБ сме ка...

Водачът на листата на Реформаторския блок в Русе Румен Христов и ка...

thumb 21.09.2014

Румен Христов: 106 години с...

Водачът на русенската листа за предстоящите парламентарни избори Ру...

thumb 17.09.2014

Румен Христов: Духът на дем...

Това заяви водачът на листата на РБ Румен Христов на пресконференци...

thumb 16.09.2014

Румен Христов: Реформаторск...

Интервю на водача на русенската листа на Реформаторския блок Румен ...

thumb 12.09.2014

РБ в Русе откри предизборна...

РБ в Русе откри предизборната си кампания, с представяне на листата...

thumb 11.09.2014

Водачът на листата на РБ в ...

Събитието ще бъде пред сградата на Русенската опера от 17.30 часа