Румен Христов: Всеки се опитва да загребе десните гласове

18.10.2011

Insert thumb

Интервю на кандидата за президент на РБългария издигнат от Съюз на десните сили за Агенция "Всеки ден"

Г-н Христов, станахте шампион по обиколки в страната. Какво видяхте – доверие или скептицизъм у хората?

За съжаление има голям скептицизъм, не виждам ентусиазъм в нито една от агитките на тъй наречените основни претенденти. Няма го ентусиазмът. Като че ли хората се измориха от политиката и това не е добре, защото по време на избори трябва да има ентусиазъм, хората трябва да си харесват кандидатите, да работят активно за тях, да отстояват каузи. Но това го няма.

Нека преминем към най-болната тема вдясно –разочарованите десни избиратели. От години целта е да се върнат обратно да гласуват. Какво ще направите за тях?

Те не гласуваха за нас, не ни харесваха, че сме се разделили,
И че си казахме тежки, обидни думи. Сега се надяваме да се върне по-голямата част от тях. Моята теза я знаете – ако от 1 млн. десни избиратели, останали верни на синята идея, които не посегнаха към друга бюлетина, активираме 300 000, и от тези 700 000, които не гласуват, успеем да привлечем 350 000 – с 650 000 десни гласове се отива на балотаж. Аз обаче – търся отговор на други два въпроса – как така 650 000 комунисти, понастоящем социалисти, управляват 6,5 млн. българи повече от 65 години. Защо останалите, които определено са демократи – хора със свободно мислене, свободни професии, хора – антикомунисти, които са повече от 3,5 млн. допускат това.

Вторият въпрос, на който няма отговор е защо поне 500 000 от тези 2,5 млн. собственици, на които възстановихме земите не гласуват за нас? Върнахме една справедливост на тези хора – земя, която днес струва около 40 млрд. лева и то по занижени цени, която дава възможност да се обработва, дава под аренда или да се продава. Около 3,5 млн. са хората, които получиха справедливост след толкова години от десните хора. И е нормално поне малка част от тях да гласуват за нас.

Кажете честно, съюзът с ОДС, който отблъсна ДСБ и накара Костов да се откаже от регистрацията на Синята коалиция, не е ли твърде голям риск? Преформатирането на коалицията няма ли да всее поредното объркване сред вашите симпатизанти?

Не. Формалното невлизане на ДСБ при нас не означава,
че аз не получавам подкрепа. И това е не само декларирано през декларацията на г-н Костов. Поне на 7-8 места има издигнати кметове като Синя коалиция и те са от ДСБ. Нямайте съмнения, че Прошко Прошков получава нашата категорична подкрепа, надявам се и аз да получа тяхната.

Не виждам нищо лошо и не се сърдя, че г-н Прошков се опитва да събере гласовете на РЗС. Идентичен е случаят – все едно аз да ревнувам кандидат-президента им, както те ревнуват, че Стефан Софиянски е кандидат-кмет на София. Мисля, че сме го преодолели и сме единни от 97 г., когато бяхме същия формат, спечелил президентските избори за Петър Стоянов и получихме вот, който ни определи 137 мандата на ОДС в Народното събрание.

Не се сърдите на г-н Костов?

Бяхме на среща отново с Джоузеф Доул. Говорим си нормално, не виждам никакви пречки. Напротив – обединени сме, не сме били по-обединени от 97 г. досега.

Но как ще се справят гласуващите с тези различни бюлетини в цялата страна?

След дълъг дебат, СДС реши, че заради шарената картина, няма да регистрираме Синята коалиция на национално ниво. Ние на много места сме заедно като Синя коалиция, но имаме и по-широки формати. Давам един пример защо нямаме успех вдясно – в Червен бряг има 22 листи. Една вляво, а вдясно – 22 центристки, дясноцентристки, десни, и т.н. 21 листи. Всичко се пише за дясно, всеки се опитва да вземе десните гласове. Така объркваме десния избирател …

Наскоро Надежда Нейнски заяви, че според нея не сте единни, защото няма единни листи, единни кандидати, единни цели.

Ако не бяхме направили тая стъпка в посока постигане на единен десен кандидат, щяхме да имаме поне още един кандидат за президент– този на ОДС. Успяхме да обединим и да представим единни кандидатури в големите градове – Асеновград, Плевен, Стара Загора, Пловдив, Варна.

Поставяте си за цел да стигнете до балотаж, но доколко реално е едно такова намерение?

Първо – аз съм много разочарован, че в България социолозите определиха тъй наречените фаворити, а не българските избиратели. Не знам защо и как на базата на социологически изследвания, се определя кои ще участват в дебати и кои не.

Можеха да бъдат разделени на 2 групи- парламентарно представени и извънпарламентарни. Смятам, с декларация да поканя г-н Плевнелиев и Калфин на дебат. Именно тях, защото смятам, че основният опонент на десницата е била винаги левицата. Затова искам да им кажа, че след 10 години лошо управление на президентската институция, е добре да направят крачка вляво, и да си починат малко. Дебат с Плевнелиев пък- защото искам да покажем на десните избиратели кой е автентичният десен.

Тоест казвате, че има дискриминация към десния кандидат.

Има дискриминация към кандидатите на парламентарно представените сили. Те трябваше да имат равен достъп. Ако се бях появявал по телевизията толкова често, колкото г-н Плевнелиев, щях да бъда сигурно по-известен, защото имам по-дълга политическа биография от него и доста хора ме познават. Друг е въпросът, че мина доста време, откакто не бях участвал активно в политиката и имах нужда от малко по-голяма реклама.

Г-н Христов, чувствате ли се успял – в личен и политически план?

За мен е много приятна изненада и чест, че спечелих доверието на СДС. Мечтата ми да бъда демократ, да представлявам СДС, символа „Раковски“ 134 – за мен това е голямо доверие, това е успех. Самият факт, че съм кандидат на СДС, че спечелих на вътрешните избори, на които гласуваха 80 000 български граждани, ме карат да мисля, че съм успял. Що се отнася до личния ми живот, да – имам едно прекрасно семейство, преживявам нормално като средностатистически българин, връзвам си бюджета и ако това значи успял, да – аз съм успял.

Г-н Христов, как успявате да запазите това спокойствие, добро настроение, не излизате от равновесие? В политиката обикновено виждаме агресия. Това въпрос на характер ли е?

Не, на тренировка и на школа. Смятам, че тази изтъркана фраза има значение – “По- скоро силата на аргумента, отколкото аргументът на силата”. Знаете, че бях конкурент на г-н Димитров на вътрешните избори, бях изваден от листата, но това по никакъв начин не ме разколеба да работя, да докажа, че уважавам политическата сила, към която съм бил съпричастен винаги. Гордея се да кажа, че съм седесар повече от 20 години и ще работя за бъдещето на тази политическа сила.

Това си е един коз в битката. Да не могат да те извадят от равновесие…

Да, наистина. В крайна сметка политикът трябва да намира сили за самообладание. Полза от изпускане на нерви няма. В крайна сметка, особено държавният глава, човекът, който се е устремил към пост №1 в държавата не бива да го допуска. Тук също критикувам г-н Плевнелиев от гледна точка на неговото многократно заявление – аз не съм политик. Та това е най-политическият пост в България! Човекът, който ще става държавен глава, трябва да бъде предвидим, предсказуем. Аз съм показал, че съм такъв. От мен не могат да очакват екстравагантни идеи и бурни реакции.

Но пък сте предложили на съпругата си Жана брак още на третата ви среща. Толкова експанзивна личност ли бяхте?

Не, това е емоция, тя е много лична. Така се случи – любов от пръв поглед.

Били сте съвсем млади тогава…

А, не не. Аз не бях съвсем млад – бях на 31 години. Жана беше млада. Но сигурно съм бил много аргументиран и много убедителен и много настоятелен. Но вече имаме повече от 25 години брак.

Извън отговорностите – кое е най-приятното занимание в свободното време?

Гледам всички състезания на „Формула 1”. Дъщеря ми също. Но не обичам високите скорости по пътя. Хубава музика, книги, фитнес – това са нещата. Във футбола нямам любим отбор. От националния съм не, защото ще стана президент, а защото смятам, че националните тимове трябва да се подкрепят.

Пътувам много. И консултантската ми дейност, и другият ми бизнес са надалеко. Между другото, сигурно вече ще направя 80 000 км на тази кампания. Наскоро прочетох, че г-жа Кунева е минала 12 000 км. Ще посетя 200 общини и това е важно, защото няма нищо по-ценно от живия контакт с хората. Като видиш хора, които не могат да вържат двата края, хора, изпаднали зад борда, няма как да останеш безразличен.

Преди 2 дни съпругата ми донесе подарък – шал от една дама, която продава шалчета и подобни атрибути в Борисовата градина. Тази жена има 19 лева на ден оборот, не печалба. И ме дарява с един прекрасен шал – в бяло, зелено и червено, за да ходя с него. Това не може да не те развълнува.

Каква музика слушате?

Слушам хард и мелъди рок, но слушам също симфонична музика. Жена ми харесва опера. Тя е от Стара Загора, а там операта е много силна. Аз пък съм закърмен с Мартенски музикални дни и харесвам симфонична музика. И двамата много обичаме балета. Разбрах за предстоящия спектакъл на “Лебедово езеро” и веднага се обадих за билети – ще отидем за не знам кой път.

Разбрах, че имате интересен домашен любимец.

Да, френскки булдог. Казва се Тофи, но му викаме Мистър Тофи, на това име реагира. Много е палав и е страхотен сладур.

А остава ли ви време да го заведете на разходка, да поиграете с Мистър Тофи?

Не, за съжаление няма време. Мила и Жана се грижат за него. Твърде е напрегната кампанията.

Алкохолът?

Пия по някой път чаша хубаво, българско червено вино.

Вярно ли е, че сте вегетарианец?

Бил съм вегетарианец около 7 години. Но не си казах – няма да ям месо завинаги. После реших – дотук и пак започнах да хапвам месо. Аз по принцип в целия си живот съм последователен и постъпателен в действията си. Действам стъпка по стъпка, нагоре, чакам си времето, и като реша, да постигна нещо, го постигам. Иначе обичам много картофи, във всякакви варианти.

А чувате ли се с президента Петър Стоянов?

Да, днес (б.а.- в петък) се чухме и говорихме около половин час. Той се върна от Азербайджан, говорихме с него за срещата на ЕНП. Той, за съжаление няма да бъде за изборите тук, но ще гласува от Женева с г-жа Стоянова. Разбира се за мен. Виждаме се отвреме- навреме, но повече се чуваме, защото той много пътува.

Ако не отидете на балотаж, кой кандидат ще подкрепите? Да приемем, че ще останат Плевнелиев и Калфин…

Първо е много рано да кажа. Защото не допускам, че може да не се стигне до балотаж. Но всичко се случва на едни избори. Аз много очаквам да бъда на балотаж. Но за въпроса ви – това решение не мога да го взема еднолично. Подобно решение трябва да бъде взето от НС на СДС.


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...

thumb 24.01.2019

Участиe на Румен Христов в БНР

24 януари, четвъртък, 12.15 часа

thumb 17.01.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 януари, четвъртък, от 20.00 часа.