Румен Христов: Трениран съм в кризи

17.10.2011

Insert thumbИнтервю на кандидата за президент на Съюза на десните сили Румен Христов за в-к "Стандарт".

- Г-н Христов, как ви се струва предизборната обстановка в страната?
- Посетих повече от 200 общини. Хората живеят зле, оплакват се от ниски доходи и пенсии, безработица. Има страх да си изкажат мнението. Има заплахи, които се отправят по отношение на тези, които работят на държавни служби или имат малък или среден бизнес. Мен това ме притеснява - минали години не е било така. Има остър недостиг на справедливост - социална, икономическа. Освен това няма ентусиазъм, хората повече не вярват на обещания.
- Смятате ли, че президентските правомощия трябва да бъдат увеличени?
- Президентът не е декоративна фигура. Аз не желая правомощията да бъдат увеличавани. Те трябва да бъдат ползвани активно и прагматично. Освен върховен главнокомандващ и назначаващ всички висши военни в армията президентът назначава командния състав на МВР, шефовете на специализираните служби, дипломатите. Моята теза е, че ако държавният глава назначава на тези места високо морални хора, които по никакъв начин не са зависими, нещата ще изглеждат много по-различно. Нашият държавен глава се избира пряко. А това му дава един много висок авторитет. С тези свои правомощия той може да поведе България в правилната посока. 
- Вие "за" референдумите ли сте?
- Повече от 60 г. у нас не са правени референдуми. Тази форма на допитване до народа става все по-модерна в Европа и няма как и ние да не стигнем до нея. Той обаче трябва да е честен спрямо българските избиратели и въпросите да бъдат зададени много коректно. Референдуми, които бихме могли да коментираме на този етап, са свързани с АЕЦ "Белене" и шистовия газ. Според мен не може да се управлява с референдуми, както обяснява г-жа Меглена Кунева. Един-два за мандат са достатъчни.
- От време на време прехвърчат искри между президент и премиер. Вие как ще си контактувате с "Дондуков" 1?
- Държавният глава е коректив и гарант на институциите. Ако бъда избран за президент, аз ще бъда истински гарант и ще работя с всяко правителство. Още повече че аз съм предвидим и предсказуем политик. Ако кабинетът тръгне срещу интереса на своя народ, както беше при Жан Виденов, аз ще бъда първият, който ще се обяви срещу него. Но не е коректно да не намираме общ език и да си говорим през медиите, при положение че "Дондуков" 1 и 2 са на 20 крачки разстояние. Важно е президентът да е и коректив на институциите. Човекът, които ще отиде на "Дондуков" 2, трябва да е самостоятелен и независим, с достойнство и опит. Президентът е най-политическият пост в страната - той може да назначава служебно правителство при несъставяне на кабинет първите два пъти, той посочва кой да бъде мандатоносителят при завъртане на парламентарната рулетка. Така че той трябва да е много независим. И подготвен да реагира в кризи. Смея да твърдя, че аз съм такъв.
- Защо?
- Точно по време на кризи съм се справял добре. През 1997 г., когато бе тежката зърнена криза и Виденовата зима, на мен се падна задачата да я реша. Когато Петър Стоянов встъпи в длъжност, аз бях главен секретар на администрацията, имаше пак политическа криза, имаше дори опасност от кръвопролития - това бе преодоляно. Войната в Сърбия също бе тежък момент - тогава трябваше да избираме между лоялно членство към важния ни бъдещ партньор НАТО и сръбския народ. Войната свършва, но ние си оставаме съседи за векове. Все кризи, в които аз съм вземал дейно участие и съм натрупал опит.
- Има една приказка: "Ако ти умре циганката, викай социолозите." Доволен ли сте от разпределението на ролите - Плевнелиев води, Кунева или Калфин - на балотаж?
- Има като че ли предопределяне на кандидатите, които са удобни на ГЕРБ. Разбрах, че те имали договорка с 36 социологически агенции. Ние нямаме такива. И може би ще бъдем от партиите, които са похарчили най-малко средства в кампанията. Но като чувам другите колко по-малко са похарчили, си давам сметка, че бъдещият държавен глава не бива да казва неистини.
- Вие колко сте похарчили досега?
- Всичко ще е в рамките на субсидията. На този етап повече от 350 000 лв. А г-жа Кунева обясняваше, че била дала 280 000 лв. досега. Това просто не е вярно. Да не говорим, че аз пътувам с моята кола, целият разход е за моя сметка. Минал съм 75 000 км. Колкото до социолозите - най-важното е българският народ да направи избора, а не те да предрешават нещата. Лишаването ни от възможността да дебатираме пък е обида към десния избирател. Ние не сме втора ръка хора.
Аз например ще ви кажа, че съм против АЕЦ "Белене". Против пакта "Евро плюс" съм, защото не съм съгласен България, която е най-бедната държава в ЕС, да плаща задълженията на Ирландия, Португалия и Гърция - страни, които последните 20-30 г. живяха охолно, а ние затягахме коланите. Аз съм против и влизането ни в еврозоната в рамките на мандата на президента.
- Кога трябва да стане това?
- Можем да влезем в следващия мандат - сега нямаме готовност и възможност. Ето, правителството в Словакия падна заради това, че те се присъединиха към пакта "Евро плюс". И когато трябваше да мине като страна членка на еврозоната, на ратификация в парламента, не получиха подкрепа и правителството падна. Аз исках да видя каква е позицията по тези въпроси и на г-н Плевнелиев, и на г-н Калфин. И хората да преценят, а не социолозите да казват кои са първите трима. За да си поддържаш рейтинга, ти трябва добронамерена социологическа среда. А това са парички, които ние ги нямаме. И се получи тъй нареченото забиване на рейтинга още от самото начало.
- ДСБ на Иван Костов изоставиха ли ви?
- Не. Мисля, че първоначалната емоция от неучастие в регистрацията отмина. На много места ние играем заедно за кметове.
- А ДПС ще ви удари ли едно рамо?
- Аз съм познат политик и очаквам за мен да гласуват всички честни български граждани. Още от самото начало казах, че няма да водим преговори с партийни ръководства. И наистина не сме го правили. Сто пъти казах, че с г-н Доган не сме се виждали 10 години.
- Ще се борите ли за лидер на СДС след вота?
- О, не. СДС си има председател. Г-н Мартин Димитров е млад човек и той много израсна. Помагам му категорично. Младото поколение е по-необременено от това, което се е случвало през годините. И това е хубаво. Но виждам, че има нужда и от нас - тези, които имаме натрупан опит.
- Ако станете президент, ще отидете ли да живеете в резиденция "Бояна" и ще ползвате ли синя лампа?
- Да. Това са част от правилата. Няма да бъда популист. Аз познавам живота на двама държавни глави отблизо. Това не е прищявка - нормално е. Няма как да живея в 120 кв. м апартамент с 30 семейства във входа. От гледна точка на представителност, на сигурност. Как ще поканиш там държавни глави? Всички са живели във вила "Калина", ще го направя и аз. Питаха ме даже дали ще си изхвърлям кофите за смет. Казвам - не. Държавният глава не изхвърля кофата за смет, не защото е унизително. Просто той трябва да върши други по-важни дела. Що се отнася до специалния режим на движение и НСО охрана, те са задължителни за важните постове. Не е необходимо обаче да ходиш с 4-5 автомобила, накичен с лампички като коледна елха. Безспорно са нужни една пилотна и една втора кола. Без сирени и кавалкади, когато няма нужда.


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...

thumb 24.01.2019

Участиe на Румен Христов в БНР

24 януари, четвъртък, 12.15 часа

thumb 17.01.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 януари, четвъртък, от 20.00 часа.