Ловеч може да стане истински областен град, чрез европейските програми

15.10.2011

 

Тази есен ще се разглежда бюджетната рамка на ЕС 2014-2020г. Най-вероятно на България ще бъдат отпуснати 16,5 млрд. лева за усвояване от структурните фондове, за разлика от миналата бюджетна рамка, при която ни бяха отпуснати 13 млрд. лева.

Структурните фондове представляват средства, дадени от ЕС за интеграция на периферните държави на общността, с цел по добра икономическа и конкурентна среда, като тази в силно развитите държави в съюза. Тази интеграция е доста сложен процес, особено в България, поради многото корупционни схеми и източване на средства от фондовете.

 

Усвояването на европейските средства е много важен процес в община Ловеч, поради ниската производителност, голямата безработица, минималното заплащане на труда и градът има нужда да се интегрира в общността, заявявайки ясните си приоритети. Следващия кмет на Ловеч ще има нелеката задача, да направи един качествен “План за развитие на Ловеч” с ясни приоритети, които са в интерес на гражданите и да се увеличи участието на местните фирми в реализирането на общинските проекти, което ще акумулира “свежи” пари в икономиката на града. Идеята на ЕС за структурните фондове, е да се реализират рентабилни проекти, които подобряват качеството на живот на хората, а не кухи проекти, които допринасят благополучието на малцина.

 

Общественото мнение за приоритетите на общината е важно и трябва да се съгласува с широк кръг хора от различни съсловия. Колкото по-ясни цели има една община, то толкова  по-лесно би било да се приобщи към истинските европейски градове. Прозрачността  на всички процедури и реализацията на проектите на общината, ще подтикне към по-голяма инициативност бизнеса и гражданското общество. Усвояването на европейските средства от страна на община Ловеч е твърде малко за областен град, едва 100 млн. лева за осем години, от които половината средства са за пречиствателна станция и депо за отпадъци в следствие на което имаме една от най-високите цени на вода в България(около 2.5 лв.) и една от най-високите такси смет. Малко от тези проекти са подобрили реално качеството на живот на гражданите на Ловеч. Това най-вероятно се дължи на недостатъчно квалифицираната администрация по европейските програми и не толкова прозрачната работа на общината по проектите финансирани от ЕС. Точно чрез публичния дебат с жителите на града, бъдещият кмет може да реализира повече и по-качествени проекти в Ловеч.

Безхаберието и личните интереси на определени хора в общината доведоха Ловеч до тази ситуация на безработица, ниска цена на труда, ниска квалифицираност на гражданите, демографската криза(ниска раждаемост, застаряло население, миграцията към по силно икономически райони) и т.н.

 

ЕС отпуска средства за интеграция на по-слабо развитите икономически региони в общността и ние всички трябва да се възползваме от възможността за реализирането на проекти, свързани с развитието на града, като осъзнаем, колко е важно избирането на следващият кмет на Ловеч и взаимовръзката  му с тези процеси.

 

Деян Станчев

Кандидат за общински съветник от СДС в Ловеч

 

 


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България