Иво Райнов е за активното участие на гражданите в управлението на община Ловеч

15.10.2011

Като наближат избори става модерно да се говори за граждани.Започват да се леят обещания за граждански контрол и гражданско участие. В тези избори, обаче, грижата за гражданското общество се превръща в истинско заклинание. Малкото на брой предизборни програми са добре ранжирани с обещания за гражданско присъствие в управлението. Гражданската тематика е записана дори в семплите анонси на политическите сили, чийто идеен размах е обратно пропорционален на апетита за власт. Между другото такива са 90% от кандидатите за благоволението избирателно. Гражданското осъзнаване сред политиците е чудесен процес. Стига да не е популистки смешен. Защото се предлага от хора, които нямат записан граждански ред в човешката си (абсурдно е да очакваме в политическата) визитка. Гражданският порив не идва от нищото, ей така като предизборно осенение. Той е осъзната позиция, декларирана и защитавана с усилия и смелост. Няма как да бъдат осъзнати граждани хора, които в живота си не са подкрепили една обществена кауза, не са инициирали едно гражданско събитие, не са осъществили един значим за общността проект.

Преди няколко месеца аз и група граждански ентусиасти поставихме основите на инициативата „Граждански форум”.Форумът проведе две заседания, но си спомням, че бе удостоен с присъствие на едва четири от сегашните кандидати за кметове! Един от гражданските анонимици сега предлага обществен договор на гражданите. Няма да коментирам текста на този „документ”,  пълен с фактологически грешки и непознаване на гражданската материя. Но не мога  да подпиша договор с човек, който не познавам като гражданин (в креативния смисъл на думата)!

Минчо Казанджиев е още по-нахален. След осем години пренебрежително отношение към гражданското общество, предизборно започна да възстановява диалога с гражданите. Осем години са достатъчно време, за да припознаеш гражданите като партньор и да ги включиш в процеса на управление. Вместо да мачкаш крехките стръкчета на обществено съзряване, като закриваш Гражданския консултативен съвет и обществения фонд за граждански инициативи.

За разлика от Казанджиев аз разглеждам гражданското общество като необходим участник в процеса на развитие. Затова предлагам  управленска концепция с активна роля на гражданското общество. Разчитам на партньорството на ловешките граждани в целия процес на взимане на решения и управление на общината. Сред ключовите идеи на тази концепция са:

Insert thumb

  • Подкрепа за новосъздадения Граждански форум и превръщането му във форма за творчески граждански диалог. Ангажирам се с официализиране на форума и експертно участие на администрацията във всички негови сесии.
  • Създаване на консултативен граждански орган към кмета, със съвещателни правомощия по всички проблеми, касаещи развитието на общината
  • Предлагам изграждане на обществени съвети в невралгичните сектор – икономика, туризъм, образование, култура, младежка и демографска политика.
  • Гражданска квота от поне 30% от списъчния състав за всички обществени съвети и комисии.
  • Реорганизиране на кварталните съвети и активизиране на тяхната работа в полза на кварталите.
  • Широко гражданско обсъждане (включително с привличане на граждански експерти) в предстоящото актуализиране на стратегическите документи (Общински план за развитие) и общинските наредби
  • Публично, открито и своевременно обществено обсъждане на всички идеи за участие на общината с проекти по европейски програми.
  • Разработване и реализиране само на проектите, получили одобрението на общността и осигуряващи полза за максимално широк кръг граждани
  • Привличане на местните неправителствени организации и граждански експерти в разработването и изпълнението на проекти по национални и европейски програми.
  • Създаване на нов фонд за финансиране на местни инициативи на граждански формирования и културни институции.
  • Консултанска подкрепа за неправителствения сектор в разработване на европроекти.
  • Публично и своевременно обсъждане във всяко от селата на дейностите и проектите, които ще бъдат финансирани от общинския бюджет.
  • Консултанска и експертна помощ за селските общности при разработване и участие в проекти по национални и европейски програми.
  • Радиопредавания и телевизионно заснемане и излъчване на всички сесии на Общински съвет.
  • Либерализиране на правилата за достъп и участие на граждански представители в заседанията на общински съвет и неговите комисии.

Приемам гражданското участие като един от силните двигатели за развитие на общината, но и като форма на коректив за всички действия или бездействия на местната власт в процеса на управление. Убеден съм, че включването на гражданите в този процес ще спомогне за натрупване на обществена компетенция и чувствително разнообразяване на алтернативите за развитие на общината.

Гражданите трябва да се превърнат в движеща сила – да задават посоката и темпото, като се ангажират във всички процеси, свързани с едно успешно развитие на общината. В моята концепция дневният ред на общината ще се пише от нейните граждани!

 

http://eratosten.wordpress.com/2011/10/14/%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80/javascript:mctmp(0);


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България