ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАЕДНО ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

11.10.2011

Д-р Иван Николов, независим кандидат за кмет на община Дряново:

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАЕДНО ЗА ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ

 

-   Д-р Николов, Вие сте независим кандидат за кмет на община Дряново, подкрепен от партиите в дясно и център. До колко обаче вотът за кмет не би трябвало да е мажоритарен? 

-   Аз съм на 43 години и вече доказах, че мога да управлявам община Дряново като партийно независим кмет. Смятам, че кандидатурата ми се подкрепя не просто от политическите формации и коалиции, които декларирах в предишни мои изявления пред медиите, но и от хора извън политиката, т.е. в бизнеса, спорта, образователните и културните среди, за моя голяма радост и от младите ни хора, с които работих в изминалите четири години. Като казвам, че съм независим имам предвид, че съм независим от партии и техните лидери, на местно и национално ниво. Аз съм зависим само и единствено от избирателите, по-точно от жителите на Община Дряново.

На практика мажоритарният кмет би трябвало да се яви обединител на максимално широк кръг хора с различни виждания, различни интереси, различен социален статус. Много бих искал съгражданите ми да виждат в мое лице такъв достоен мажоритарен кандидат кмет на община Дряново. Аз бях кмет на всички хора в общината, ако съм се справил добре те отново ще ме дарят с нужното доверие. Всеки, който иска да Продължаваме заедно за по-добро бъдеще може да ме подкрепи като зачеркне със знака Х квадратчето с номер 30 в интегралната бюлетина.

-   Натъкнахте ли се на „купуване на гласове” в средата на предизборната надпревара?

-   Пред мен никой не е правил опит да купува или да продава гласове. Аз самият не мога да допусна, че има политици, които постъпват по този начин. Самият акт на купуване и продаване според мен е еднакво унизителен и за двете страни. Аз искам, хората, които ме подкрепят да го направят по вътрешно убеждение, да дадат оценка на досегашната ми работа, без да бъдат допълнително мотивирани, заплашвани, притискани по какъвто и да е начин. Победа с горепосочените средства не би била с никаква стойност за мен. Защото аз ще остана тук, ще работя за тези хора, ще ги гледам в очите в още един цял мандат. Как ще мога да застана пред тях след като спечеля, пък и те пред мен, ако сме наясно, че са ме подкрепили заради 30 - 50 лева, кайма или боб.

Всеки ден правя по няколко срещи с дряновци и съгражданите ми в кметствата в общината. Прави ми силно впечатление, че при всеки отделен контакт се наблюдава закономерност в реакцията на хората. Липсва агресия, нетърпение или дори неуважение. Салоните са пълни, а хората са достатъчно мъдри за да си направят сами извода, какъв маниер и какви прийоми на поведение е приел всеки появил се пред тях кандидат за кмет. Радвам се, че с мен съгражданите ми разговарят и постигаме добър диалог. Още по-доволен съм, че същото отношение личи и по отношение на хората, които ме подкрепят – местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ДРЯНОВО”, ПАРТИЯТА НА ЗЕЛЕНИТЕ и местна коалиция „ЗАЕДНО”.  

-   Какво мислите за гласуването по интернет? Ако беше възможно дряновци щяха ли да го предпочетат?

-   Категорично подкрепям идеята за гласуване по интернет, пък и над 3 000 000 българи се преброихме

чрез глобалната мрежа тази пролет. Смятам, че електронното гласуване ще повиши избирателната активност, ще мотивира и улесни българите, живеещи зад граница също да гласуват, ще погребе престъпната практика на купуване на гласове и ще намали драстично разходите по провеждането на целия изборен процес.

Предполагам, че за голяма част от дряновци гласуването по интернет би било по-лесно. За да се случи обаче е нужен определен технически и административен капацитет, а местната власт в Дряново разполага с достатъчно грамотни и подготвени кадри.

-   Вие какво обещавате и какво давате на избирателите?

-   Със сигурност не раздавам бонбони, запалки, флашки, захарчета, дребни подаръци или банкноти. Не давам и празни обещания, защото съзнавам, че сам нито мога, нито ще намеря начин да ги изпълня. Веднага ще дам пример с една от срещите. По време на едно от събранията и по-конкретно при срещата ми с хората в Царева ливада поискаха да обещая, че ще асфалтирам участък от 300-400 метра път. Можех да дам дума, със ясното съзнание, че към този момент това няма как да се случи. Никой от кандидатите за кмет не може да даде категоричен отговор на такъв въпрос, най-малко защото не е наясно с какъв бюджет ще разполага Община Дряново догодина. От друга страна кметът може и да има огромно желание да помогне на хората в Царева ливада и да реши да похарчи 60-80 хил. лв. за направата на този участък от пътя, колкото би струвал ремонта, но остава загадката - дали местният парламент ще подкрепи такъв харч? Сами виждате, че неизвестните са повече от известните параметри в тази задача, а това ще рече, че към този момент за задачата няма вярно решение. Достойно поведение по отношение на този пример и всички подобни е да признаеш, че не можеш да решиш проблема. Предпочитам да призная, че немога да асфалтирам този участък от пътя, но да потърся отговор на друг – решим проблем и дори сам да поставя срок за изпълнението му.

Друг пример -  жителите на Гостилица желаят да се направи пътя за Велико Търново през Ветринци. Ако бях обещал, че това ще стане, щеше да е откровена лъжа, защото Община Дряново далеч не разполага с нужните средства. Не е в стила ми да си служа с такива методи, да давам на хората напразни надежди, да им обещавам нереалистични неща. В момента, в който има алтернативни източници на финансиране с най-голямо желание и пълна отговорност бих обещал, и реализирал подобни проекти.

-   Дано хората в селата са доволни от срещите, щом като не са получили очаквания от Вас отговор, че ще решите проблема им.

-    Не подценявайте хората от малките населени места в общината. Аз лично нямам опасения дали съм

се харесал пред тях, пък и те много добре ме познават още от 1995 година, когато бях млад лекар. Всичко това, както и фактът, че отлично познават родители ми е само в мой плюс. По време на срещите аз не съм сам, а редом с водачите и хора от листите на подкрепящите ме партии, и коалиции. Това са не по-малко читави, открити и трудолюбиви хора, които бих искал да видя в новия Общински съвет на Дряново.

Относно политиката ми към селата, ще дам отново пример с Царева ливада, без да изглежда, че имам предпочитания към някое населено място на територията на общината. Отношението ми към всички села, към жителите им винаги е било изключително позитивно, при всеки сигнал съм реагирал незабавно, правил съм всичко според възможностите предоставени ми от закона за да подобрявам средата на живот в малките населени места. Но да се върнем на примера с Царева ливада.

 Знам, че кметството е притегателно място за туристи, а туризмът е основен поминък и двигател на икономиката. В тази връзка Община Дряново в момента изготвя проект по програмата за развитие на селските райони за изграждане на стадион – спортен комплекс в землището на Царева ливада. Така селото ще покрие всички европейски изисквания за провеждане на футболни срещи, лекоатлетически състезания и различни видове игри. Стадионът ще има игрално поле с изкуствена настилка, типови и ВИП трибуни, административна и сервизна сграда, съблекални, пречиствателна станция и ограда. Нещо повече, към този проект е допустимо да бъдат включени и ремонти дейности към съществуващия стадион в общинския ни център. Затова са залегнали дейности за: мултифункционално игрище със синтетична спортна подова настилка, покрито с конструкция и тента, в източната част на стадион „Локомотив”, зад басейна. Включено е изграждането на две игрища за минифутбол с размери 20 на 40 метра, с осветление в западната част на стадиона. Едното игрище ще бъде с изкуствена трева, а другото с естествена. Предвидено е изграждането на един бегови коридор, коридор за дълъг и троен скок и настилка на лекоатлетическа писта с шамот. Метална козирка ще бъде издигната над част от едната трибуна, ще се изградят нови тоалетни, ще се подмени терена и ще се изгради нова напоителна система на футболното игрище. Общата стойността на този мащабен проекта е 4 млн. лева, а при реализацията му хората в Царева ливада и община Дряново, като цяло, няма как да останат недоволни.

В последните две години Дряново се утвърди, като община с традиции в спорта и затова мога спокойно да обещая, че при втори мандат в местната власт това няма да подлежи на промяна.

-   Не е ли малко пресилена тази Ви страст към спорта?

-   Не и ще обясня защо. До голяма степен спортът и медицината си приличат. Сега вече откривам

прилика между тях и политиката. Дали касае медицина и по-специално хирургия, дали касае спорт или политика, във всяка от тези области изниква въпросът за лидерството и за изграждането на екип. Особено важно при всички тях е управлението и структурирането на екипа, т.е. обединението на група от хора - събрани заедно за да постигнат конкретни общополезни цели. В този смисъл можем да намерим много прилики между формирането на един добър спортен тим, операционен екип или управленски отбор. Във всеки случай формирането на ефективен екип зависи както от неговия мениджър, така и от качествата на играчите. Вярвам, че притежавам опита на отличен екипен играч, както и на добър местен ръководител. Приемете, че в този случай визирам Община Дряново. Ако в отбора на Общински съвет Дряново попаднат качествени нападатели и защитници, ръководени от професионално подготвен, уравновесен и достоен мениджър, тогава и местната законодателна, и местната изпълнителна власт ще постигат общополезни цели.     

Както казах, въз основа на конкретни цели се образува един отбор. Досега в Общински съвет Дряново липсваше отборна игра и уви това не беше в полза на дряновци. Особено важен детайл е и това в каква атмосфера са поставени да играят, да работят отборите. Уверявам ви, че в последните три години на мандат 2007 – 2011 мениджърът и играчи от отбора от местната власт преследваха само една цел - да провалят ръководството и отбора на изпълнителната власт. Затова искрено мечтая в идните четири години мениджърите, треньорите и играчите в двата основни тима на Дряново – законодателната и изпълнителната власт да бъдат в хармония. Представете си какви победи и каква „спортна” слава би донесло това на община Дряново.

-   Все по-често се поставят въпроси с етнически подтекст. Определящи ли са гласовете на

малцинствата в кметската надпревара?

-    Не един, нито двама, а цели тринадесет са кандидатите за кмет на община Дряново. В този смисъл

всеки глас е определящ, а това особено силно ще важи ако се стигне до балотаж. Не вярвам изборът за кмет сега да се различава от този през 2007 година, т.е. за да имаме победител, хората ще трябва да упражнят своя вот на два пъти.

Всеки намек с етнически подтекст пък би бил пагубен за ползващия го кандидат за кмет. Ако приемем, че кв. „Изгрев” е етнически обособен квартал на Дряново, то той бе сред най-ремонтираните в града ни, още в първите години от мандат 2007 – 2011. Над 1 500 000 лева бяха инвестирани в квартала, по простата причина, че по това време държавата отпускаше средства за интеграция на хора  в неравностойно положение. Но сами разбирате, че подобренията в квартала до голяма степен са плод на проектно финансиране, каквото в Община Дряново се борим да има и във всички други части на града. В този смисъл не мога да не припомня и неоспоримия факт, че бяха съборени бараките на улиците Камен Калчев и Гурко, които от години бяха източници на напрежение и  проблеми за живущите наоколо. С тези си действия исках, а и смятам, че успях да докажа, че не търпя и няма да търпя некоректно отношение към Община Дряново от страна на ползватели на общински жилища и услуги, независимо от какъв етнос произхождат или пък каква религия изповядват. Както и да се самоопределят хората – били те роми или цигани,били турци, или българи, за мен те всички са граждани на община Дряново. Да не говорим, че почти всички съм ги лекувал, защото в този смисъл съм нещо повече от обикновен кандидат за кмет.

-   Какви бяха най-големите проблеми, с които се сблъскахте през настоящия мандат?

-   Мисля, че вече стана ясно, как изминалият мандат беше най-труден по отношение работата с

Общинския съвет. Местният парламент се ръководеше некомпетентно, а това позволи част от общинските съветници да работят срещу интересите на жителите на община Дряново. Поне 30% от усилията на администрацията отиваха в „борба” срещу доносите на тези общински съветници, които сега участват в надпреварата за кмет. Хората не се глупави и сами разбират, че те са и водачи на листи, т.е. стремежът им е да си подсигурят участие във властта на всяка цена, а не желанието да отдадат цялата си енергия, умения и сили в полза на общината ни. Казвам това, защото искам да подчертая, че както през 2007 година, така и сега, участвам единствено в надпреварата за кмет. Но голяма част от работата ми, както и резултатите от нея зависят от общинските съветници и техните решения. Затова призовавам хората да бъдат много прецизни при гласуването за листи с кандидати за общински съветници. За да вървят нещата в правилната посока, за да имаме положителни резултати от работата се нуждаем от работещ, компетентен, загрижен за съдбините на Дряново общински съвет. Такъв може да бъде структуриран с качествените хора от листите, които ме подкрепят като независим кандидат, а именно - местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ДРЯНОВО”, ПАРТИЯТА НА ЗЕЛЕНИТЕ и местна коалиция „ЗАЕДНО”.

Друг съществен, да не кажа основен, проблем е демографската криза. Причините за срива са социални и икономически. Застаряването на населението е голям проблем не само в България, но и в самата Европа. Масово хората се женят по-късно и раждат деца по-късно, предпочитайки да удовлетворят мечтите си за кариерно развитие. Но според мен, повечето хора се въздържат от повече от едно дете, защото се боят, че няма да могат да удовлетворят напълно нуждите му за добро образование, стандарт на живот и пр. Икономическите условия карат много родители да останат само с едно дете.

Добре би било, ако местната власт може да въздейства над този проблем, но това практически е трудно постижимо. Кметът не може да каже на хората кога и колко деца да имат. Той не може и да премахне икономическите ограничения пред всички двойки - встъпили или не в брака, но би могъл да спести допълнителни проблеми пред всички настоящи и бъдещи родители. С работата си, като кмет на община Дряново в мандат 2007 – 2011, смятам успях да спестя част от евентуалните проблеми на кандидат родителите. Първо извършихме ремонт на нашите детски градини, а в момента тече такъв в училищата ни. От една страна никой не би могъл да се оплаче, че условията в образователната инфраструктура са лоши, а от друга - педагозите и учителите там са изключително добри професионалисти.

Демографският проблем е далеч по-дълбок. Ще ми се да мога да кажа, че управлението на община Дряново към този момент подпомага стабилния пазар на труда и разкриването на нови работни места. Новите работни места са факт, защото посредством различни национални програми и проекти, в този момент, в качеството на бенефициент, Община Дряново се явява работодател за близо 120 души. Това са както хора в града, така и жители на селата. В същото време, немалка част от тях получиха допълнителни умения, по  програмите за преквалификация на лица в активна възраст и безработни. Може за някои цифрата 120 заети да не изглежда голяма, но в този случай администрацията може да бъде оприличена на работодател, който управлява едно средно голямо предприятие със средносписъчна численост на персонала над 100 души.  

Демографската криза има и друго лице, това на застаряващите ни родители, баби и дядовци. Вярвах, че самата държава ще постъпи експертно в разрешаването на проблема, като изпълни даваните в две поредни години обещания, за въвеждане на клинични пътеки за долекуване. Вместо това, третият поред здравен министър в кабинета Борисов с лека ръка задраска всичко сторено от предшествениците му и не се посвени да обяви, че клиничните пътеки за долекуване вече на се приоритет в държавната здравна политика. Разбирате, че с това насочвам разговора към проблема с болницата в Дряново. Превърнахме лечебното заведение в болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, от каквото имаме най-голяма нужда предвид специфичните ни демографски особености. Разполагаме и с нужните специалисти, липсва само обещаното финансиране от страна на правителството.

- Посочете приоритетите си на работа в изминалия мандат? Какви ще бъдат целите Ви в следващия?

- Няма еднозначен и кратък отговор на този въпрос, пък и свършеното или започнато в сегашния мандат ще трябва да бъде продължено и надградено. Има видими неща и други, които убягват на широката публика, но те не са по-маловажни. В този смисъл целите бяха да се облагороди пътната, социална, образователната, културната, спортната и туристическа инфраструктурата на община Дряново. Немалко от всички тези цели бяха постигнати, видно е, че ремонтирахме или сме в процес на ремонт на площади, паркове, стадиона, детските площадки и зелени площи, улични настилки и прочие. Това са видимите неща, за които се надявам хората да не проявяват къса памет, защото вече са ги приели за част от ежедневието си. Няма нищо по-нормално от това Община Дряново да продължа успешната реализация на всички стартирани към момента начинания. Смятам, че в отминалия мандат бе постиганото много по линия на междуобщинското и международно сътрудничество, което бих продължил да развивам в бъдеще. Община Дряново постигна широко  институционално признание от което във втория мандат би могло да се извлече дивидент в най-широк смисъл.

Едно е сигурно, както в първия, така и във втория мандат ще продължа да контактувам директно с хората. Затова очаквам от тях градивна критика, предложения и мнения. Възможно е да не съм съгласен с всички предложения и да не приема всеки упрек, но съм готов да коментирам гласно доводи „за” или „против” даден проблем.

Всеки, който иска да Продължаваме заедно за по-добро бъдеще може да претвори моралната си подкрепа в реална, като зачеркне със знака Х квадратчето с номер 30 в интегралната бюлетина


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България