„За оживление, облагородяване и модернизация на общината се работеше в изминалите четири години”

13.10.2011

Д-р Иван Николов, независим кандидат за кмет на община Дряново:


„За оживление, облагородяване и модернизация на

общината се работеше в изминалите четири години”

 

- Д-р Николов, в навечерието на изборите за местна власт и огласената Ви кандидатура за втори мандат е нормално да направите равносметка за свършеното. Какво успяхте да изпълните заедно с екипа си в мандат 2007 - 2011?

-  Не съм чакал края на мандата, за да имам повод за равносметка. Във всеки случай, когато ми е потърсена равносметка или отправено питане, съм анализирал управлението на Община Дряново. В края на всяка година съм отчитал подробно дейността на администрацията по сектори. При добро желание всеки дряновец е можел да изчете отчета, защото е качен на сайта на Общината.

 Разбираемо, в края на един мандат хората очакват да бъдат изведени колосални цифри и аз няма да ги разочаровам. Реализираните до момента или в процес на изпълнение инфраструктурни проекти в мандат 2007 – 2011 са на общо стойност 35 891 687 лева. Едновременно с това, от есента на 2008 година до сега, Община Дряново е подала още 17 проектни предложения, които чакат финансиране за други 13 795 631 лева.

Ще си позволя да направя едно тълкование на цифрите. Приемаме, че в целия отминал мандат са събрани 1460 календарни дни. Като разделим сигурните инвестиции на дните, в които дряновци са управлявани от мен и екипът ми, се получава немалката цифра от средно дневно постъпили 24 583 лева. Разбира се, това са пари не само за паркове и градинки, с които често пъти правят опити да ме иронизират, а инвестиции в образователната и социална, туристическата и културна инфраструктура.

Смятам, че всеки служител на Община Дряново, от най-ниско поставения до кмета, работи здраво в последните години и съвместно зададохме в организационен, а и в  прагматичен план, какво да се случва в община Дряново.        

Първият ми кметски анализ, в края на 2008 г. показа, че ни чака много работа, а времето лети по-бързо и все по-бързо. Затова следвахме зададената от мен управленската  програма и поставените в нея глобални цели.

Тук е мястото да благодаря на всички служител в Общината. Държа да посоча имената в управленския екип – двамата заместник-кметове Даниела Василева и Красимир Андреев, както и секретарят на Община Дряново Румяна Дъчева. Аз, а в последствие и всеки един от тях, поехме отговорността да работим в полза на града и общината ни. Към този екип се причисляват и кметовете, и кметските наместници - хора с опит в работата. Заедно в отминалите четири години, спазвайки едно много важно правило – да не политизираме работата, зададохме ритъм на администрацията, като на една добре работеща машина. Тази машина в крайна сметка постигна всички ползи и благини за община Дряново, които вече казах се равняват на близо 36 млн. лв.

Знам, че читателите песимисти веднага щи се кажат, какви и къде са тези пари, щом безработицата гони младите хора от Дряново. Прави са, но отчасти. Работейки по всеки отделен проект или програми, в мандат 2007 – 2011 преследвахме най-важната цел - да задържим младежите ни. Това става само ако сме успели да създадем добри условия за живот и работа, ако градът ни се оживи, ако при нас идват повече туристи, които спят в нашите хотели, пазаруват в нашите магазини, хранят се в нашите ресторанти и пицарии, правят срещите си по нашите кафенета. За това оживление, облагородяване и модернизация на община Дряново се работеше в изминалите четири години.

Бързам да призная, за един свой неуспех и той е свързан с болницата ни. Много ме боли и много ме е яд, както всеки човек го стига яда, ако много и усърдно е работил в една посока, но по независещи и злощастно стекли се обстоятелства бъде провален. Исках и работих за една по-модерна и изпълнена със съдържание болница, в която хората от общината Дряново получават адекватна и навременна грижа. Аз съм лекар и знаех, че в болницата ни не може да се лекува активно, както в стационара в Габрово или във Велико Търново. Можем обаче да предложим качествени медицински услуги в областта на долекуването и рехабилитацията. Предлагаме такива услуги. Не успяхме само да предвидим несериозността на държавата към здравния сектор и лъжовните документи и стратегии на Министерството на здравето, в които болницата ни първо беше определена за целево финансиране и модернизация, а после отписана с мотива, че нито болници, нито финансиране ще се дава за долекуване, рехабилитация и продължително лечение.

-                      Скандален кмет ли сте д-р Николов? На такъв Ви оприличават, пък и във Ваша чест вестникарският пазар в община Дряново процъфтява.

-                      Не се смятам за скандален човек, но е вярно, че в общината ни се наблюдават определени нелицеприятни закономерности. Кметската позиция, като такава, също бива въвлечена в тези неособено добронамерени случки. Мисля, че тук няма значение дали кметът се казва Иван Николов или пък не. Просто в Дряново живеят или си появяват група хора не за да работят или да се радват на нещата в общината, а за да произвеждат конспирации и интриги. Приел съм тези хора, тяхното поведение и повишена активност към брътвежи за нещо нормално. Не съм правил опити да ги възпирам, но все си мисля, че във вестниците които печатат има повтарящи се статии. Питам се, дали това не показва отношение към читателите им, като към глупаци?!

Скандали има в местния ни парламент. Общинският съвет в Дряново има доста разнообразен състав, ала това не е причината той да не работи ползотворно. На първо място вината за това носи неговият председател. След него се нареждат няколко знакови съветника, но те са такива не поради подчертана загриженост и труд в полза на града или общината ни.

-        Не можете да отречете, че в целия мандат бяхте подлаган на проверки от прокуратура, сметна палата и кой ли не. Всяка проверка е провокирана от сигнал за нередност в управлението.

-             Всички проекти които Община Дряново реализира в мандат 2007 – 2011, а това са общо 45 проекта, с финансиране от грандовете на ЕС или чрез министерствата и ведомството към тях са проверявани, забележете само след сигнали за нередности от общински съветници, са минали през прокуратура ни.

Един от знаковите проекти е за „Ремонт на участъци от общинска пътна мрежа на територията на община Дряново” през 2009 година. Три пъти сме проверявани, но нека е ясно, че средствата за този проект до стотинка са вложени в ремонт на самата общинска пътна мрежа, но в чертите на населените места. Проблемът е, че средствата за това целево финансиране следваше да се използват за ремонти извън границите на тези населени места. Не съжалявам, че направих този избор как да оползотворим инвестицията. Имам сериозни главоболия, но Апелативна прокуратура, като последна инстанция, сама установи, че няма нанесени щети на държавата и общината ни.

Предвид намалението на средствата за целево финансиране за капиталови разходи на общинска пътна мрежа, от 2009 година насам, това е единствената възможност да се защитят обществените интереси в малките населени места. С други думи, парите не са присвоени, а са инвестирани за полагането на асфалтова настилка.

Знаков за мен е проектът ни за „Саниране, вътрешен ремонт, реконструкция на отоплението и вертикална планировка на бази „Детелина” и „Иглика” към ЦДГ „Детелина” и детски ясли в град Дряново”.

След реализирането на проекта и възстановяване разходите по окончателно плащане, Община Дряново бе обявена за коректен партньор на МРРБ. Бяха направени билбордове в целия Северен централен район на икономическо планиране, които служеха за реклама на оперативната програма с чиято помощ направихме градините. Базата на ЦДГ „Детелина” бе използвана за реклама, като един от най-успешно реализираните и креативни проекти.

За да бъдат възстановени разходите по окончателно плащане на 100 % се премина и през три последователни проверки от финансиращия орган. Не бяха констатирани нарушения и затова средствата бяха изплатени без забележки.

Девет месеца по-късно, след пореден сигнал на група общински съветници, започна поредно прокурорско разследване. То констатира, че едва ли не е било разплатено за отчетена но не и изпълнена топлоизолация на покривите на сградите в детските заведения. Недоумявам, този факт, защото ако това бе така Общината нямаше да получи окончателно плащане и то в пълен размер. Сега си давам само едно обяснение за нещата. Вероятно топлоизолацията е била открадната. Веднага сезирах полицията и вече е заведено досъдебно производство срещу неизвестен извършител.         

Последните спекулации по мой адрес са за дадения доклад от председателя на Сметната палата за дейността ми като кмет от 2007 до 2010 година. Провокацията тръгна, след публикации в местната и националната преса за този доклад. По индиректни пътища разбрах, че единственото нарушение в този доклад и заради което той е внесен в прокуратурата е, че със средства от местни данъци и такси, като кмет съм позволил да се поддържат зелените площи и парковите пространства на територията на община Дряново. Ако това е престъпно, то с ясно съзнание заявявам, че ще извършвам това управленско действие отново и отново.

-        Каква е политическата конфигурация, която стои зад Вас в настоящите избори? Защо се получи така, че ПП ГЕРБ вади свой кандидат за кмет?

-                      От първия ден, т.е. от 8 ноември 2007 години и към настоящия момент съм независим кмет. Широка коалиция с партии ме подкрепи в надпреварата преди четири години. Това бяха формации от дясно и център или ПП ГЕРБ, ПП АТАКА, и Коалиция „ЗАЕДНО ЗА ДРЯНОВО”.

Непосредствено след изборната победа подкрепата си оттеглиха ПП АТАКА, а по-късно и НДСВ, като партия от Коалицията.

До 22 септември 2011 година нямах информация, че ПП ГЕРБ оттегля подкрепата си от мен.

Отново група коалиции и партии са зад мен и ме подкрепят, като независим кандидат за кмет на община Дряново. Това са Местна коалиция „ЗАЕДНО ЗА ДРЯНОВО”, Коалиция „ЗАЕДНО” и ПАРТИЯ НА ЗАЛЕНИТЕ.

ПП ГЕРБ реши да извади свой кандидат напълно логичен ход предвид това, че за целия мандат аз имах възможност да вляза в партията но не го направих. Защото смятам че иден кмет не трябва да е тясно партийно обвързан. А да е кмет на всички дряновци. Смятам, че реализирах това свое убеждение в мандат 2007 – 2011 и верен на себе си отново се кандидатирах, като независим кандидат.

Нормално беше лидерът на ПП ГЕРБ в Дряново да бъде номиниран за кмет на общината. В лицето на госпожа Даниела Василева аз имах добър помощник. Тя бе част от моя управленски екип и в продължение на четири години работеше в полза на хората и общината ни. В този смисъл, кандидатът на ПП ГЕРБ е много читав и уважаван от мен човек. Пожелавам на нея и на ПП ГЕРБ на добър час в предизборната кампания!

-        Кое е най-силното Ви преживяване в този първи мандат?

-        Безспорно, това е реализирането на Националната кампания за реставрация на Историческия музей в Дряново, събрал в едно най-ценното за живота и творчеството на бележития български архитект и строител - дряновецът Никола Фичев.

В продължение на близо година, от декември 2009 до октомври 2010 година, бях ангажиран с тази нелека задача. Благодарение на дарители и спонсори, както и на специалната подкрепа на ръководството, и Управителния съвет на Камарата на строителите в България изпълнихме една мечта, а тя вярвам се споделя от всички дряновци.

С много силен принос в тази инициатива се включи госпожа Венета Кръстева – организатор на националния конкурс „Сграда на годината”, и стопанинът на „Геша Вю” Юлиян Георгиев.  

На заключителната церемония по връчване на наградите „Сграда на годината” ми бе дадена статуетка за опазване на културното и историческо наследство, която посветих на дряновци. Всичко това е едно много силно преживяване, а и в тази година успях да открия нови приятели.

- Какво най-много може да Ви разочарова?

- Предателството. Много е лошо, особено ако го изпиташ на свой гръб.  Чувството, че си измамен, че доверието, което си оказвал на един или друг човек го няма вече може да боли. Не вярвам да има човек, които да изпита доволство, ако бъде предаден.

Предпочитам   открити и отговорни хора, които не залагат на двуличие или шпионство.

- Според Вас, успяхте ли да се харесате на жителите на общината, та да пуснат в урните през октомври бюлетина с хикс върху номер 30?

- Както казах, по повод цялостния отчета на мандат 2007 – 2011, местната власт не е място, където влизаш защото си богат и красив или с протекция, с пазарлъци, а след като съгражданите ти са гласували доверие в местни избори.

Надявам се, че съгражданите ни разбраха, че работата ни в отминалия манта обхващаше всички сфери на живота в общината – инфраструктура, образование, социални дейности, подобряване условията на живот, опазване на околната среда, развитие на туризма, ангажираност и подкрепа на младежките инициативи и т.н.

Извън кабинета на кмета обаче аз продължих да бъда лекар, защото това е не просто професия, а мое призвание.

В четвъртъците обикновено съм и аматьор футболист на стадион „Локомотив” или баскетболист, а сега вече и тенисист. Направих си сам ремонт на къщата в Дряново, сам си засях и сам си поливам райграса, бера домати и пипер от дома си в Гостилица. Ако всичко това се харесва на дряновци и най-вече на хората с избирателни права, то нека гласуват за мен и нека поставят хикс върху номер 30.

- Какво ще пожелаете на своите съграждани в навечерието на празника на Дряново?

- Искам да поздравя своите съграждани с наближаващия празник и да им пожелая много здраве, много професионални успехи и лично щастие. Нека хората са повече оптимисти, нека имат малко търпение и да ми се доверят, че ще изпълня започнатото до край.

Използвам повода, да помоля дряновци да не забравят, че хубавите неща зависят само от нас самите, от съзнанието и отговорностите, които проявяваме. Призовавам ги активно да участват в управлението на общината, първо като упражнят правото си на глас. Нека изказват открито, гласно своето мнение и да споделят идеите си за развитие на града.  Заедно можем да променим начина си на живот, защото всички искаме едно – община Дряново да стане по-удобно и по-желано място за живот, възрастните хора да се чувстват спокойни, а животът на младите да е добре устроен.


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България