Румен Христов: Президентът трябва да е предвидим и последователен, да има политическа биография

12.10.2011

Insert thumb

Интервю на десния кандидат за президент Румен Христов за БТА

 

Въпрос: Каква е предизборната кампания според Вас?

               

Румен Христов: Напрегната, но много интересна. Що се отнася до медийната кампания не всички формации имат достатъчно средства, за да участват активно в националните медии, и това прави я прави неравнопоставена. В същото време липсват дебати. Преките дебати между опонентите са много важно, защото гражданите трябва да видят позициите на кандидатите за това по-какъв начин възнамеряват да управляват тази институция.

 

Въпрос: Смятате ли за основателни опасенията за нарушения по време на предизборната кампания и на изборите?

     

Румен Христов: Да.Смятам, че 20 години след промените такива въпроси не трябва да се дискутират, но така или  иначе са факт. За мен е неприятен фактът, че вътрешният министър е председател на предизборния щаб. Именно вътрешният  министър и политическото ръководство на това министерство осигуряват реда, спокойствието, а видяхме какво се случи в Катуница - забавени действия, които без малко да доведат до

етническо напрежение.

 

               

Въпрос: В СДС казвате, че е опасно ГЕРБ да овладее всички изборни длъжности в държавата. Защо?

 

Румен Христов: Има едно неписано правило, което беше прието в началото на демократичните промени - две от три, т.е. да владееш две от трите власти - те обикновено са парламентарната и изпълнителната власт, които в момента се държат от ГЕРБ. Сега посягат и към президентската институция, това не е добре за демокрацията.

 

Президентът има много сериозни правомощия, но две от функциите му са много важни - да бъде гарант на държавността и да бъде коректив. Виждате ли Росен Плевнелиев като коректив на министър-председателя Бойко Борисов? Аз не го виждам. Сега доминиращата фигура в България е министър-председателят. Освен, че е очарователен, обаятелен, че добре се справя с медиите, той е авторитарен по отношение на своите депутати. В този смисъл имаме опасения, че ако бъде избран Росен Плевнелиев за президент, ще се получи едно управление от страна на министър-председателя на правителството, на парламента, на София и на президентската институция. Това намирисва на авторитаризъм и не е добре за демокрацията, за страната и за гражданите.

 

Въпрос: Как виждате българина в навечерието на изборите? Каква е обстановката в страната в момента?

 

Румен Христов: Виждам много притеснени хора, които треперят за работните си места. Виждам натиск от страна на управляващите да се гласува за тях. Виждам пълзяща реставрация на комунизма с прословутите чествания на Тодор Живков, с откриването на музея на социалистическото изкуство. Разочарован съм, защото управляващата партия е член на Европейската народна партия и много ми се искаше да стабилизират страната, да създадат предпоставки за развитието на икономиката и българските граждани да започнат да живеят по-добре. Стигнахме до там, че вместо да заявяваме нашите амбиции, да направим всичко възможно доходите ни и пенсиите на нашите родители да са покачват, дадохме пример на ЕС как могат да имат стабилна държава - да изравнят техните доходи с нашите, т.е. да намалят доходите и пенсиите на своите граждани.

 

Въпрос: Коя е най-силната страна на вашата двойка?

 

Румен Христов: Безспорно сме най-компетентните, най-опитните и най-последователните. Имаме сериозен политически, управленски, административен и житейски опит. Имам и богат опит по време на кризи. Сега България отново е в криза, има нужда от смели решения и от хора, които са провеждали реформи, а ние, от десницата, независимо от това, че бяхме наказани, проведохме най-важните и най-необходими реформи в България.

 

Въпрос: Кой е най-силният "коз", с който да спечелите доверието на хората?

 

Отговор: Смятам, че е много важно за един кандидат за президент да бъде предвидим и последователен. Много е важно да имаш политически опит, да си бил дълго време на

политическата сцена и да те познават всички, включително опонентите и противниците. Президентът е най-политическата фигура - той провежда политика за национална сигурност, външна, социална и демографска политика. Всичко това са политики и за това президентът трябва да бъде политик. За мен най-важното е българите да изберат президент демократ, а не президент технократ. Има хора, които могат да строят пътища, но за да бъдеш президент, е хубаво да бъдеш човек с политическа биография.

 

Въпрос: Има ли договорки между СДС и ДПС за подкрепа на кандидатурата Ви за президент на първи тур?

 

Румен Христов: Договорка няма. Не желая гласове на престъпници и гласове, които се купуват. Очаквам всички честни български граждани да ме подкрепят. Ако турският етнос, който ме познава добре и с който по една или друга причина ми се е случвало да работя заедно, реши, че съм предвидимия, предсказуемия президент, президентът с визия за развитието на България, която на тях им харесва и ме подкрепят, няма нищо

лошо.

 

Въпрос: Какви са взаимоотношенията Ви със заместник-председателя на ДПС Христо Бисеров?

 

Румен Христов: Никакви. Той е заместник-председател на друга формация в момента. Познавам Христо Бисеров, както и всички седесари. Той беше главен секретар на СДС. В този смисъл, не мога да кажа, че някога не съм го познавал и не сме били в добри отношения.

 

Въпрос: Кое ще е победа и кое загуба в тези избори?

 

Румен Христов: За нас да гласуват поне 650 000 души и да достигнем до балотаж ще е победа, а резултат по лош от този на парламентарните избори ще бъде лош. Ако успеем да изберем президент демократ десницата тръгва нагоре. Десницата трябва да

се върне отново в управлението, защото България има нужда от реформи и от промяна, а ние имаме смелостта желанието и хъса да ги осъществим. Не можем да тъпчем на едно място. През последните 10 години България не гради, България деградира.

 

Въпрос: Кои са основните Ви опоненти в тази кампания?

 

Румен Христов: Основен опонент е левицата и тяхната двойка Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. Няма как на дясна формация, каквато е СДС и другите автентични формации, които ни подкрепят, основният опонент да не е левицата.

 

Въпрос: Кой според Вас ще е следващият президент на страната?

 

Румен Христов: Добре е да бъде десен. Според мен няма да бъде Росен Плевнелиев, но не мога да кажа кой ще бъде.

 

Въпрос: Това означава ли, че ще има много силен отрицателен вот на балотажа?

 

Румен Христов: Не, просто резервоарът на ГЕРБ е малък.

 

Въпрос: Какво трябва да се промени, за да се върне доверието на българина към политиците?

 

Румен Христов: Преди всичко тези, които биват избирани да изпълняват обещанията си. Те трябва да работят преди всичко за своите избиратели, за българските граждани и чак тогава да мислят за партийните си интереси.  Действително хората са изморени от политика, изморени са да бъдат лъгани и не искат да повярват, че няма да бъдат излъгани за пореден път.

                

Ние заявяваме, че след тежкото наказание, 10 години сме в опозиция заради проведени тежки реформи, които не бяха обяснени на българските граждани, сме готови да управляваме. Направихме си изводите, извадихме си поуките, помъдряхме, пораснахме и даваме заявка за връщане в управлението, защото смятаме, че с този опит, който имаме и с анализа и поуките, които сме си извлекли, можем да бъдем полезни. Сигурно сме допускали грешки, използвам случая да се извиня на всички български граждани, ако с нашите действия по някакъв начин сме ги засегнали.

              

Днес не обещаваме много. Заявих многократно, че ще работя активно за подобряване на икономическата среда, създаване на предпоставки за развитие на малкия и среден бизнес, за подобряване благосъстоянието на българските граждани, но не им обещавам да бъда социален президент, защото не мога с указ да повиша заплатите и пенсиите, но мога да работя в тази посока заедно с правителството.

 

Въпрос: Достатъчни ли са правомощията на президента? Има ли нужда от промени в Конституцията?

 

Румен Христов: Правомощията на държавния глава са достатъчни, те са много сериозни и не желая увеличаването на тези правомощия. Формата на управление на България трябва да се запази като парламентарна република. Според мен след 50 - 100

години може би ще говорим и за президентска република.

 

Въпрос: Не се ли надценявате?

 

Румен Христов: В България, макар че изборът за президент е мажоритарен, се гласува за модерната партия. Тази партия, която е на власт, е модерна, тя печели. Гордея се с моята партия и с номинацията ми за кандидат-президент. Преди три години бяхме конкуренти с Мартин Димитров за поста председател на СДС. Тогава стигнах до балотаж, в крайна сметка спечели той. Щом една партия може да излъчи като кандидат за президент основния конкурент на председателя, значи сме европейска партия, и аз се гордея с нея.

 

Въпрос: Какво не бихте простили както на друг, така и на себе си?

                  

Румен Христов: Предателството.

 

Въпрос: Бунтар ли сте?

                

Румен Христов: Вече не. Бунтар бях на младини. Ходех с дълга прическа, когато бяха модерни "Бийтълс", стригали са ме от народната милиция. Имаше  период, в който ми беше писнало от комунизма. Мислехме за бягство през граница, но групата, която тръгна по-рано беше заловена, и се уплашихме. На младини всеки е бунтар. Сега съм човек, който иска да променя нещата, но умерено стъпка по стъпка, последователно, без резки движения.

 

Въпрос: Лесно ли се работи с Вас?

 

Румен Христов: Много лесно. Колегиално настроен съм, но имам много лошо качество - казвам много любезно три пъти това, което искам да се свърши или правя забележка три пъти, на четвъртия път просто човекът си заминава. Не се карам, не повишавам тон, защото всеки човек има достойнство и то не трябва да бъде накърнявано.

 

Въпрос: От какво и кого се страхувате?

 

Румен Христов: В личен план няма нещо, от което да се страхувам. Страх ме е България да не тръгне по неправилния път. Страх ме е да не се плъзнем по авторитаризма, защото популизмът вече е налице. Страх ме е да не загубим това, което с много, усилия постигнахме всички ние.


Tags: Румен Христов

Още по темата

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.03.2019

Медийни участия на СДС за п...

Участия в БНТ и България Он Ер

thumb 21.03.2019

Румен Христов: Европа е изп...

Участието на председателя на СДС в "Плюс-минус" по Нова телевизия

thumb 18.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 18 март, от 17.30 часа

thumb 16.03.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 март от 11.10 часа

thumb 26.01.2019

Председателят на СДС Румен ...

Запис на разговора в обзорното седмично предаване

thumb 26.01.2019

Румен Христов пред ТВ "Европа"

Видео с участието на 26 януари

thumb 24.01.2019

Румен Христов: Коалиция с "...

От СДС предлагат и да бъде намален броят на народните представители...

thumb 24.01.2019

Участиe на Румен Христов в БНР

24 януари, четвъртък, 12.15 часа

thumb 17.01.2019

Участие на Румен Христов в ...

17 януари, четвъртък, от 20.00 часа.