Прошко Прошков: Всеки трети лев се харчи съмнително

13.10.2011

Бюджетът на Столична община не се харчи ефективно, а за приходи към хазната се разчита предимно от данъци и такси, смята кандидат-кметът от Синята коалиция Прошко Прошков. При проведени обществени поръчки за 28 049 614 лв. стойността на неоснователно проведените е 18 773 114 лв, категоричен е той.

1.3 млд. лева, на колкото се равнява бюджета на Столична община, се харчат неефективно. Липсва и разумно планиране на приходите, смята кандидатът за кмет на Синята коалиция Прошко Прошков. Според него София има възможности за собствени приходи повече от всеки друг град в страната, но ретроградното мислене на управляващите парите на софиянци, води до това за приходната част на бюджета да се разчита  основно от данъци, подчерта Прошков.

Той натърти, че разговор за нови данъци и такси може да бъде предприет едва след като общината се справи с корупцията, а парите от бюджета се изразходват по набелязаните приоритети.

"Всеки трети лев е съмнително как се харчи",

коментира Прошков, който ще настоява за осветляване за това откъде идват приходите и как се разходват. Стряскащ проблем отчитат резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция по отношение на "Столичен автотранспорт" ЕОД. При проведени обществени поръчки за 28 049 614 лв. стойността на неоснователно проведените е 18 773 114 лв. Още един симптом за това, че управляващите са изпуснали юздите, е че понастоящем Общинска банка е под контрола на Христо Ковачки, осъден да изплати на хазната данъци и такси в размер на 200 млн. лева.

За Прошков не е ясно защо нито премиерът Борисов, нито Цветан Цветанов като заместник-кмет по сигурността, и в последствие като вътрешен министър, не са поискали разследване за това как, кога и защо е променен уставът на банката "така, щото необходимото мнозинство за контрол на банката да се качи от първоначалните 51% на 75%". "Нима нашите пари не са част от сигурността", възмути се кандидат-градоначалникът на Синята коалиция.

Едва на 4 млн. лева се равняват приходите на общината от рекламна дейност, вместо възможните 20 млн. лева, отбеляза Владимир Кисьов от Синята коалиция. В България има фирми, които печелят от реклама за една година повече, отколкото Столична община за две, допълни Прошков. Кисьов е на мнение, че няма извинения за това, че бюджетът на Столична общината не е бил представен до 1 септември, както и това, че все още няма отчет за изминалия мандат.     

Според Кисьов трябва да има публичен регистър на обществените поръчки,

за да се гарантира това, че парите на данъкоплатците се разходват по предназначение.

Източник: www.bnews.bg

На 23 октомври подкрепете кандидатите на Синята коалиция в София с № 33 и кандидатите за президент и вицепрезидент Румен Христов и Емануил Йорданов с № 4


Tags: Прошко Прошков