Местни избори

Димитър Сяров - Кандидат за кмет на община Сливен

01.10.2011

"Роден съм в Сливен. На 38 години съм. Женен съм. Имам дъщеря на 6 годинки и половина. Съпругата ми д-р Моника Сярова е ветеринарен лекар. Работя като адвокат в кантора с още двама колеги, предимно по граждански дела.

За решението ми да се кандидатирам за кмет натежа подкрепата на широк кръг наши съграждани от Синята коалиция и приятели и съмишленици извън нея, непримирими с тежката ситуация в града. И очевидният, за съжаление, провал на сегашното управление, най-тежкият от които е загубата на доверието на европейските институции към сегашната управа и спирането на финансирането по европроекти.

Ако сведем дипломатичния език на тези институции до нашенския речник, би трябвало да ни стане ясно, че те ни казват: ние не разбираме и не одобряваме начина на харчене на парите на европейските данъкоплатци и на вас – на този кмет и това мнозинство, пари няма да дадем. Пример: Тройната коалиция.

Ето защо, без да претендираме за оригиналност, а водени от желанието да привлечем вниманието на избирателите към ключов и в известен смисъл съдбовен за общината проблем, избрахме за призив към тях мотото: “Изходът – да започнем на чисто”. Това е и твърдото ни убеждение, че само така, с общи усилия, но преди всичко с най-силното демократично средство -  избора, можем да променим положението си като общност.

Пожеланието да започнем на чисто, обхваща всичко – от чистота на въздуха, улиците, входовете, кварталите, до чистотата в харченето на публичните средства.

Ако не направим този избор, би означавало отново да бъдем заложници като общност на нечисти и нечестни схеми, обслужващи лични и групови интереси, на каквито сме свидетели. Със сигурност нищо няма да се промени, ако не бъде извадено от общината цялото това кълбо от обвързаности. Ако останат на ключови позиции във властта след изборите, те ще имат нова сила и легитимност да продължат своите битки.

Избирателите трябва да си дадем ясна сметка, че целта на хората от статуквото е точно тази – оставане във властта със всички средства, с целия ресурс, който са натрупали за влияние сред различни групи и слоеве, лансирайки включително решения като т. нар.“генерална промяна” и други подобни.

Ето защо,  ние предлагаме – да започнем на чисто, като загърбим интересите на тази или онази групировка, на задкулисни властови личности и кръгове. Защото, ако нас за пореден път ни замажат очите, то това трудно може да се случи с европейските ни партньори. Да получим ново доверие от Брюксел е единственото ни решение. Други пари за инфраструктура, което значи и за бизнес и работни места, в обозримо бъдеще няма откъде да дойдат. Известно е, че сериозните инвеститори по горните причини ни заобикалят отдавна.

Нека кажа нещо и в личен план. При срещите си с хората, често чувам да казват: идеите ви са добри, но всичко е решено, мачът е уговорен.

Това неверие е резултат от заглушаващата здравия разум врява от отрицания, обещания и самохвалство, която се надига по време на избори и на която сме свидетели и сега. Има опасност наистина в тази предизборна суматоха от компромати и нападки да се заглуши истината. Затова нашият призив е – не ги слушайте. Доверете се на собствените си наблюдения и преценка.

           Изборите не са футболен мач за надвикване на фенове. Нито партийно събрание, на което се спускат предварително взети задкулисни  решения от хора, които не носят никаква отговорност за тях. Нито „мазни“ борби, съборянски курбан и кебапчета с бира. А отговорен граждански акт. Азбучни, дори банални истини, но моментът налага да бъдат припомнени. Ето защо, при срещите си с избирателите най-важното нещо, което искаме да им кажем е – първо: да гласуват, второ: да не продават гласа си на никаква цена и под каквато й да е форма, и, трето: сами да се опитат, без емоции, трезво да реценят необходима ли е промяна, кой и как може да я извърши.

Ние предлагаме алтернатива. Като представители на Синята коалиция имаме екип от почтени и уважавани експерти, подготвили сме управленска програма за истинските проблеми на хората. Нашата политическа сила и ние като нейни представители, вярваме, че, независимо от негативните тендеции и опасността от опорочаване на кампанията, местните избори си остават място и решаваща възможност за проява на гражданска енергия. Всички трябва да се оповаваме на нея, защото град като Сливен не може да бъде поставен на колене и да се примири с унижението, наложено му от сегашната управа, колкото и да са мощни финансовите и властовите й покровители. При наличие на воля, съществуват реални законни начини да бъдат спрени течовете на публични средства към личния бизнес на овластени лица и заграбеното да се отнеме. Всички ние избираме кмета си, съветниците си. Преценката и волята какво да се случи са наши. Този път не трябва да позволим да бъдем публика на уговорен мач, само така можем да започнем на чисто".


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България