Местни избори

Незрящите „виждат“ проблемите си по-добре и могат да помогнат

07.10.2011

 

Твоят глас на избирател на адрес: Синята коалиция

 www.sds-sliven.org

 

Атанас Митев, кандидат за общински съветник от Синята коалиция - Сливен

  

            Ето една моя статия, която е и моята кауза. Тя най-добре отразява причината, която ме е накарала да се кандидатирам за общински съветник. А за избора си на политическата сила, на която възлагам надежди, не съм имал никакви колебания, защото, каквото и да говорим, именно демократите в България извоюваха промените и поставиха тяхното европейско начало.

            Статията ми е писана през2008 г., но без съмнение изложените в нея констатации, за съжаление, продължават да важат и днес, затова я предлагам със съкращения на вниманието на гражданите и на кандидатите за местна власт.

            По обясними причини, хората със зрителни увреждания имат специфични проблеми при интеграцията в обществото. Затова смятам да хвърля малко светлина именно върху тях  и какво е нужно да се направи, за да се решат.

            Под интеграция разбирам осигуряване на достъп до обществени сгради, образование, трудова заетост, транспорт, културни и исторически забележителности, социални услуги.
            Много е казано и писано за достъпността на обществените сгради за хора с двигателни увреждания. Сливен е град с много малко на брой сгради, които са достъпни за хора с инвалидни колички , но аз мисля да наблегна на друг аспект - дали тези сгради могат да бъдат посещавани от хора със зрителни увреждания.

            В Сливен няма нито една сграда, която на входа да има звуков маяк, който да уведомява незрящият човек къде точно се намира. В обществените сгради трябва да има и водещ парапет за ориентация в пространството, а ако не може да се изгради такъв е необходимо да има специална гумена или друга настилка. Липсват надписи на Брайлово писмо и релефни букви на посоките към отделните помещения и указания.

            Вярно е, че белият бастун е отлично помощно средство за ориентация, но по своята природа то не е достатъчно, когато става въпрос за открити пространства. Белият бастун може да помогне, когато имаме бордюри и стени, но когато има предмети на определена височина, изнесени напред, тогава човек може да се нарани сериозно, за което никой не носи отговорност. А има съвременни електронни средства за пространствено ориентиране и говорящ интерфейс.

            Големи проблеми и опасности при предвижването създават и неравностите по тротоарите, спрелите коли, високите бордюри, шахтите с отворени или липсващи капаци, подземните паркинги, на които липсват обезопасителни парапети, липсата на звукова сигнализация на светофарите, а където има е изключена или липсва, за да не смущава хората.

            Предвид ориентирането на предизборната тематика във връзка с изборите за местна власт, ще изпусна важни моменти на интеграцията като образованието и социалните услуги, които са повече задължение на правителството, и ще акцентирам върху нерешените от общината проблеми за увредените хора, и особено за незрящите, в транспорта и трудоватата заетост.

            Градският транспорт в Сливен не е достъпен за хора с увредено зрение, защото липса звукова сигнализация при отваряне и затваряне на вратите, а там където я има е изключена, за да не безпокои хората возещи се в автобуса или шофьора. Автобусите спират далеч от бордюра или спирката по обективни или други причини. Табелите на номерата въпреки че са подменени са много лошо осветени.  Няма звукова уредба, която да съобщава на пътниците на коя спирка е установен автобуса и коя предстои. Няма регламент за превозване в автобуса на куче водач.

            По отношение на трудовата заетост е необходимо да се промени схващането, че хората с ТЕЛК са нетрудоспособни и пенсията, която им е отредена, е достатъчна за техния нормален и пълноценен живот. Смята се, че ако такива хора бъдат назначени могат да увредят своето здраве и че не са пълноценни работници и колективът ще ги носи на гръб. Тези предрасъдаци са вредни и пагубни за общество, което претендира да е европейско.

            Хората с увреждания са много съвестни в своята работа, защото започват с много по-нисък старт и трябва да се доказват всекидневно, че са достойни работници и служители. Както при физически здравите хора, така и при хората с увреждания, има такива, които се опитват да лентяйстват и да хитруват, но това не означава, че по тях трябва да съдим за всички. И тук искам да кажа, че решението за задължителна квота в държавната администрация за назначаване и работа на такива хора е похвална, но не е достатъчна.

            Временните мерки за заетост бяха някакво решение, но те по своята природа са „временни”, а тук трябва трайно решаване на проблема. Смело мога да твърдя, че хората с увреждания, които работят, са толкова малко в един град, че могат да се изброят на пръсти. Аз познавам хора, които имат висше образование, регистрация в бюрото по труда и са без работа. Мисля че тук е нужно да се намесят институциите за активно съдействие за трудова реализация на тези хора, а не само да се водят на отчет. И категорично смятам за невярно и дори опасно твърдението, че „Хората с увреждания не искат да работят”.

            Социалната политика е възможна единствено, когато се набелязват конкретни мерки, предвижда се финансиране за тяхната реализация и хора готови да ги осъществят. Друго всичко останало е популизъм и предизборна демагогия.

,Липсата на отношение и неглежиране на потребностите на хората с увреждания и частност на тези със зрителни проблеми е основание да се смята за наличие на дискриминация и потъпкване на конституционни и човешки права.

            В заключение искам да кажа, че като магистър по публична администрация в сферата на централната и местна администрация имам волята да работя за решаването на горепосочените проблеми. Искрено се надявам поне част от моите възгледи да бъдат взети в предвид. Като обикновен гражданин на това общество и човек със зрителни проблеми Ви пожелавам да направите интелигентният избор.

7 октомври2011 г.                          

ПП:Предизборният център на Синята коалиция очаква и други мнения на граждани и избиратели, препоръки и критики по важни за нашата община въпроси, на които ще даде думата. Във всекидневните си срещи в квартали, села, фирми и други места такива въпроси се поставят и ние като политическа сила, търсеща подкрепа на изборите за местна власт, ги вземаме предвид.        


Още по темата

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа

thumb 28.10.2019

СДС към ДБ: Очакваме да под...

Обръщение до лидерите на Демократична България