България на общините и регионите. Политики и приоритети на СДС за местното самоуправление

17.09.2011

 

 

 

 

Insert thumb

СЪЮЗ   НА   ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Местни избори 2011

 

България на общините и регионите.

Политики и приоритети на СДС за местното самоуправление

 

СДС е за силно местно самоуправление, което разчита на силни общини, разполагащи с достатъчно права и компетенции по отношение на своите ресурси и своето развитие. СДС отстоява принципа политиката да се прави на нивото, което е най-близо до хората, което защитава техните интереси и гарантира просперитет. Това означава да се даде реална власт и адекватно финансиране на общините в България.

За целта СДС започна реформите в местното самоуправление като създаде районите за планиране, възстанови днешните областни административнo-териториални единици и създаде предпоставки за стартиране на реална децентрализация и развитие на местното самоуправление. Заедно с това, СДС винаги е настоявал за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление, защото само в рамките на самоуправляващи се региони със споделени отговорности и ресурси местното самоуправление би могло да се развива без сегашния натиск от централната власт.

За съжаление политиката, насочена към реформиране на местното самоуправление бе ефективно замразена след 2001 година:

-       Липсата на истинска финансовата децентрализация е причина по-голямата част от българските общини да изпитват остър недостиг на средства и капацитет за местно развитие.

-       Решаването на най-важните проблеми на местно равнище - социалните услуги, образованието, здравеопазването и развитието на местната инфраструктура продължава да е в по-голямата си част в правомощията на централната, а не на местната власт.

-         Правителствата и министерствата на Тройната коалиция и ГЕРБ прехвърлиха отговорността на различни образователни, здравни и културни институти с регионално значение, но запазиха за централната администрация правото на управление на тези институти.

-         Независимо от конституционните промени и предоставените правомощия на общините, местните данъци продължават да бъдат нищожен процент от общия размер на данъците. През 2009 година собствените приходи на общините за първи път от години насам паднаха под 30 %.

Реформите са замразени и развитието на местната власт бе върнато години назад, когато мнозинството на ГЕРБ премахна изборността на кметовете на райони в София, Пловдив и Варна. Така 2,5 милиона български граждани бяха лишени от възможността да определят кметовете на районите, в които живеят.

Ние от СДС сме убедени, че политиката в местното самоуправление може и трябва да се прави с мисъл и грижа за всеки жител на общината, при гарантиране на неговите права и създаване на условия за развитие на неговите възможности.

СДС издига своите кандидати за кметове и общински съветници с ясната задача да отстояват правата на тези общини и да покажат волята на истинските и достойни десни представители на местната власт в европейска България. Ние им даваме своята подкрепа и сме убедени, че ще работят за:

-     Разширяване на правата на общините по отношение на социалните услуги, за да се осъществява собствена социална политика и да се участва в решението на проблемите, свързани с безработицата;

-     Увеличаване на компетенциите на общините в сферата на образованието. Нашата цел е местната власт да има право да преценява колко и какви училища да има на територията на общината, да назначава техните директори, да има думата по учебните програми и съобразяването им със спецификата на региона;

-     Гарантиране на равен достъп на общинските и държавните лечебни заведения до публичните и европейските финансови средства, за да има развитие на общинското здравеопазване;

-     Реформа в управлението на отпадъците, като работят за премахване на сегашната такса смет, която е втори имуществен данък и преминаване към таксуване според количеството изхвърлени битови отпадъци;

-     Реално споделяне на данък общ доход с общините, за да се създаде реална възможност местната власт да определя политиката в общината;

-     Разширяване на компетенциите на общините в сферата на опазване на обществения ред. Звеното Общинска полиция е товарене на общините с нови отговорности без достатъчно правомощия. Истинското решение е цялостно прехвърляне на грижата за обществения ред и съответно на хора и ресурси от МВР към общините;

-     Защита на промени в законодателството и възстановяване на избирателните права на гражданите в районите на големите градове и пряк избор на кметове и съвети, собствен бюджет и правомощия;

-     Създаване на ежегоден форум на българските общини, на представителен принцип, с цел обсъждане на годишната програма за децентрализация и резултатите от изпълнението на оперативните програми.

Само чрез постигането на тези цели в България ще се реализира истинска, ефективна и работеща местна власт в полза и подкрепа за всеки български гражданин.

 

 


Tags: Програмни документи, местно самоуправление

Още по темата

thumb 17.09.2011

България свободна страна

Резолюция на XX национална конференция на СДС

thumb 07.10.2011

България свободна страна Пр...

Липсва ясна политическа воля и желание за вземане на трудни, но важ...

thumb 01.09.2011

Отчет за дейността на СДС в...

Политическият сезон януари - август 2011 година доказа категорично,...

thumb 17.12.2010

Съюзът на Демократичните Си...

Отчет за дейността на СДС.За тази година СДС успя да покаже, че раб...