Местни избори

Липсата на симбиоза между бизнеса и община Ловеч

22.08.2011

Проблемите на община Ловеч с бизнеса са едни от основните проблеми в града, а решението им би спомогнало, Ловеч да се издигне от колапса, в който се намира в момента, както и да се решат проблемите с демографската криза и икономиката на града. За последните години община Ловеч неглижира и дори притиска част от бизнеса, който почти изчезва.

Градът почти няма реална икономика и не се стимулира да прави такава, защото точно  реалната икономика (производство) вкарва свежи пари в общината. Парите от данъци и заплати от производителите влизат като финансова инжекция в Ловеч след като се акумулират от търговските отношения с други региони чрез светът на пазарната икономика. В момента търговията в Ловеч се е свила до такива нива до които никога не е достигала. Големи западни компании за модерна търговия (хранителните вериги) акумулират по-голямата част на средствата на хората и  изнасят парите на местните жители, а в същото време осигуряват минимални заплати на своите работници, чието текучество е голямо.

 Няма прозрачност в търговете за обществени поръчки и не се приоритизира работата с местни фирми по тях. Пример е търгът за оператор на депото в Ловеч. Участници в спечелилото дружеството ЕКО-ЛОВЕЧ са ”Екорисайкъл” ООД -51 % от капитала , „ЕКО” ЕАД -24 % от капитала ,”Спарки-Елтос” АД -24 % от капитала ,”ЕКОБУЛСОРТ” ЕАД – 1%. Естествено поради формални причини другите две дружества участвали заедно с това дружество отпадат независимо, че са дали почти два пъти по-ниска цена.

Европейските Програми (ЕП) са другият въпрос също толкова важен за бизнеса и развитието на Ловеч. Чрез европейските програми, местните фирми могат да имат по голяма заетост и повече средства биха се акумулирали в Ловеч, за да се влеят в икономиката. Трябва да има срещи с бизнеса и общината да се допитва за част от приоритетите им за следващият “План за развитие на Ловеч”, който ще се отнася за бюджетната 2014-2020г. на Европейският Съюз. Пари по ЕП се отпускат по проекти съвпадащи с Общинският план за развитие. Естествено по голямата част от администрацията не взима инициатива за разгръщане на потенциала на ЕП, поради недостатъчната компетентност и липсата на чести обучения и информирането за голямата значимост на eвропарите в Ловеч и България. Администрацията е тази, която основно може да катализира усвояването на средства по ЕП.

Бизнеса е пряко свързан с живота на общината и когато тази връзка се пренебрегва, а се гледат само лични интереси в управлението, като лобирането на повечето общински съветници за личните им проекти и свързани с тях фирми, се появяват покъртителни резултати като например приблизително 10 хил.жители (20%) по-малко в Ловеч от 2001г. и по-нисък БВП от средният за България.

 Деян Станчев

кандидат за общински съветник в Ловеч


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа