Местни избори

Иновативен ефект за културата - зрелище за хората, пореден парадокс в Ловеч

15.08.2011

Когато питаме днешната младеж:”Какво е културата?” – получаваме отговори, които не само биха ни стреснали, но и които ни дават сигнал, че нещо липсва във възпитанието ни като родители, а може би по-скоро, че сме лишили не едно, а две поколения в Ловеч от най-просто казано – културен живот!

Повечето от нас като родители насочваме децата си от най-ранна възраст, извън детските заведения, към форми от съвременното изкуство /както и към спорта/– и това е преди всичко поради желанието ни да провокираме проявата на един или друг талант в своето дете. Ловеч е град, в който има професионален капацитет за подготовка и работа с деца в сферата на изкуствата – музиканти, фолклорни и съвременни танцьори - хореографи, певчески изпълнители, актьори, художници. Все по-често обаче си задаваме въпроси като този – защо залите за репетиции са мрачни, порутени и с всяка изминала година все по-недостатъчни, за да поберат групите по интереси – зали и помещения в Младежки дом, Зала до к-с „Наш дом”,/бившата зала на Танцов състав „Люляче”, която изчезна – съборена/, сградния фонд при Общински детски комплекс в кв. Червен бряг, сградния фонд в кв. Дикисана – ползван за ежедневните репетиции от Общински духов оркестър – навсякъде амортизирано и не добре поддържано общинско имущество. В такива условия днес нашите деца опознават културата! Изявата ..е на сцената! Сцените на Драматичния театър и Читалище Наука/ платени места за изява/, както и салоните на няколко градски училища – това са местата за изява! Външните сцени – занемарени, неподдържани и забравени – сцена пл. Т.Кирков - на подобно място 20-30 дечица наведнъж трудно се позиционират, а още по –трудно изпълняват заучените стъпки/, сцена – подиум в Крепост Хисаря, сцена – беседка – в Градска градина.,както и всички площадкови пространства в кварталите – все места, на които Общината традиционно организира тържества, музикални представления по време на местни празнични дати от културния календар! Това са ловешките предложения за сценична изява – и за публика, вероятно за това през последните години интереса към местните културни прояви от външни участници намалява, а местните таланти –търсят изява извън Ловеч! И външните групи остават разочаровани – не от града, защото Ловеч е красив град, а защото е град – пълен с парадокси, дори публика няма, защото такива са предпоставките за културата в Ловеч! Публика традиционно има на проявите с платени от общината билети, или ние така възпитаваме –такъв тон задаваме в Ловеч, че публиката така да се отнася към културните ловешки прояви! И не защото хората нямали пари-напротив –хората дават точно толкова за културата, колкото решава и дава местната власт. Тук си мисля, че хората в няколко съседни на Ловеч села ..все пак имаха добрата участ да им бъдат ремонтирани читалищата – където и млади и стари развиват художествена самодейност- нищо, че вече нямат училища, сега пък имат прекрасни читалища.

А Ловеч – в града ще продължава да се строят  огромни атракциони, ...и още по-изненадващо – ще има място, дори по-смайващо от уникалния исторически Покрит мост – „Сцена над реката” -/може би защото сме забравили да се оглеждаме във „Водното огледало”.

Това е иновативния културен проект, спечелен за евро.финансиране от Общината ни, а именно: „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Проектът е наречен „Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” в партньорство с Ловчанско Читалище „Наука”.  Основната му цел е подкрепа и засилване ролята на културата като фактор в процесите на развитие и обновление на община Ловеч. По него ще бъде изградена сцена в река Осъм, където ще се провеждат две културни събития. Първото ще бъде през май 2012 г. и ще протече под надслов „Корени от миналото”, второто –  „Ловеч – мостове към бъдещето” – в края на май 2013 г. Двете събития са логически и тематично обвързани, така че да разкажат историческото минало на града и да представят новия модерен образ на Ловеч  чрез формите на различните видове изкуства. Неограничен брой зрители ще могат да видят заснетите събития в създаден по проекта интернет сайт, където ще има и опция за излъчване в реално време.”............

Не знам дали съм впечатлена от идеята, но със сигурност съм помрачена от забравените съществуващи сцени-местата за изява на ловешките подрастващи и млади граждани, местата за показ на  работата на местните хора на изкуството. Освен това – избраното време –отново месец май?! Какво ли не се случва години наред в Ловеч единствено и само през месец май, а в останалото време – вечерна тишина и възрожденски лиризъм! Незнам от къде и как точно се роди идеята за проекта, но със сигурност знам, че не беше по време на организираното в няколко сесии обществено обсъждане за предложения и избор на проектната идея! Тогава представените идеи от местни граждани: първа - за развиване и осъвременяване на празника Цветница, и втора - за архитектурни иновации и сценични представления на Крепостта Хисаря бяха отхвърлени, и доколкото си спомням /като участник/ - предложението на общинската работна група за подкрепа на дейностите от Културния календар в частта за месец май да бъдат развити в нов – по-съвременен вариант, в партньорство с градските училища беше подкрепено от присъстващите!....А ето, че проектът към днешна дата е някак съвсем различен като замисъл! И ако това не е парадокс ....! Говорейки за това като за парадокс е, не за да  се противопоставям крайно на идея, която вече е факт и -вероятно ще стане  културно-визуален факт не само през 2012 и 2013 година, а и ще остане такъв за следващите години!  Разбира се, ние днес не можем да кажем как и колко ще бъде иновативен за културата ефекта напред във времето! Но можем да кажем, че за местните хора едва ли ще бъде нещо повече от....нов градски елемент за наблюдение и съзерцание! Това, което искам да подчертая е, че при подобни проекти възможностите да се акцентира преди всичко върху полезността за обществото – за конкретния  гражданин и неговата роля е повече от необходимо и съществено. За това си направих труда да прочета в сайтовете на някои от останалите общини, спечелили проекти по същата програмна мярка за финансиране! / Разбира се всеки би могъл да го направи/ И ще цитирам извадки от проектите само на няколко града, за да не е твърде отегчително и обезкуражаващо за ловешкия читател:

Велинград Светът е сцена, а ние сме актьори”. Главните цели на проекта са обогатяването и обновяването на културния живот на общината чрез предлагане на нетрадиционна форма за културна изява; насърчаването на интереса и по-активно включване на граждани от различни социални и етнически групи в културния живот на града и общината; създаване на „отличителна културна марка” на град Велинград. Проектът се състои от четири основни модула: „Кино”, „Театър”, „Музика” и Фотография”. В допълнение към тях се предвижда модул “Н. Гяуров”, ‘който има за цел да идентифицира Велинград с именития си съгражданин и световен колос на операта. Във всеки от модулите ще участват професионалисти и аматьори, които заедно ще създават изкуство и ще го представят пред публика. Основната идея е да се осигури достъп до процеса на създаване на изкуство на непрофесионалисти /аматьори/, като по този начин то се доближи максимално до жителите на града, разчупвайки и преодолявайки границите актьор-зрител, сцена-публика”

Кюстендил „Фестивал на природните елементи Земя, Въздух, Огън и Вода – Бърдуче ”. Общата цел на проекта е засилване ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на общината и региона, както и насърчаване развитието, обновяването и обогатяване на културния живот чрез организиране и промотиране на културни събития като главен фактор за изграждане на идентичността и неповторимостта на Кюстендил. Фестивалът ще бъде в четири дни, като всеки един ще е посветен на отделен природен елемент – земя, въздух, огън, вода. В основата на идеята за Фестивала е заложено популяризирането и запазването на културните традиции и народните обичаи, характерни за региона. В рамките на две-те години от изпълнението на проекта, се предвижда да бъдат проведени два фестивала с над 3 000 участници, като над 1 200 ще бъдат представители на други държави. За уточняване на участниците във фестивала предстои да бъдат установени партньорски отношения в трансграничния район с Република Сърбия и Република Македония.”

Видин „Фестивал на изкуствата „Дунавски вълни” Фестивалът на изкуствата ще представлява синтез на изяви в областта на традиционните изкуства, които ще се провеждат в рамките на един месец /май/ в продължение на три последователни години. Предвиждат се изяви в областта на изобразителното, сценичното и модернистичното изкуство, класическата музика, фолклорното творчество, фотографията. Проектът предвижда в културните изяви да се включат както професионалисти от съответните културни институции в града, така и аматьори –доброволци от различни възрастови и социални групи. Инициативите ще се провеждат на открито, на подходящи терени – достъпни за цялото население, в удобно за всички време. Идеята на прилагането на този иновационен подход в организирането, провеждането и съдържанието на културното събитие  е да се сведат  тези изяви близо до всички хора, да се приобщи по-многобройна публика към творчеството на занимаващите се с култура в града институции  и организации.  Да се засили ролята на културата като двигател в процеса на обновление и развитие на град Видин и прилежащия му ареал.”

Троян „Предвиденото в рамките на проекта  се основава на събитие, което съществува в културния календар на общината. Това е празникът на сливата и сливовата ракия, който има дългогодишни традиции. Този празник през годините е най-посещавания спрямо останалите празници, но въпреки това не обхваща различни социални групи. Основно е бил фокусиран върху възможността местните хора да представят домашно приготвени храни от сливов плод и производство на сливова ракия. Това частично обяснява защо младите хора   не се чувстват обхванати от празника. Затова с изпълнението на този проект се цели преосмисляне на съществуващия празник в иновативно събитие.
Въвежда се нова проблематика, свързана с опазването на околната среда при отглеждане на сливовия плод и здравословния начин на живот, въвежда се  нова интерпретация  на темата  за традиционното производство на сливова ракия в Троянско – възраждане на културни традиции, ритуали от бита и поминъка на населението чрез демонстрации, представяне чрез формите на изкуството/ музика,  танц, театър, карикатура и др./, организиране на еко и образователни акции сред целевите групи /деца, ученици, работещи, безработни, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, пенсионери, представители на местния бизнес и предприемачи /.  Събитието представлява възможност за включване на младите хора, безработни, хора с увреждания / като необхваната група/, като ги подкрепи в създаването на културни продукти и артистични произведения чрез реализирането на творчески работилници за изработването

на символи на фестивала.
Ще бъдат привлечени посетители от  други общини от региона и от страната, имащи тематични празници / Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян/. Ще бъдат поканени участници от чужбина – представители на общини от Балканските страни и ЕС, които традиционно също произвеждат храни от сливи и сливовица /Унгария, Сърбия, Босна, Херцеговина, Чехия/.

Самото събитие излиза извън рамките на 2 дни и придобива характер на  фестивал с национално значение.  Празникът ще бъде с по-дълга продължителност – около 2 седмици. Публиката – от пасивни зрители да бъде превърната в активни участници / изпълнители в провежданите събития.За реализирането на това се предвижда: участие на местните жители и участници от чужбина при провеждането на демонстрациите, провеждане на конкурс за откриване на фестивала и изработване на символи на фестивала с участие на местното население, конкурс за подготовка на спектакли под няколко различни форми / жанрове и т.н.- два пъти провеждане на иновативното събитие за периода на реализиране на проекта, създаване на 6 творчески продукта в различните жанрове – музикално, танцувално, театрално изкуство, открити граници между творци, професионалисти и аматьори и възможност за съвместна работа; Увеличен % инвестиции в културата с 300% в резултат на проекта;  Изградени 3 броя рампи за достъп на хора с увреждания до централния площад и подменена каменна настилка на експозиционно пространство, което ще се използва за  демонстрационните дейности в рамките на фестивала; Закупено, доставено и готово за ползване сценично оборудване – модулна сцена, осветление, озвучаване, което да може да осигури нуждите на публика от минимум 1000 човека;  закупено и монтирано оборудване за експозиционно пространство за демонстрационните дейности по време на събитието.....
.”

Мисля, че не е нужно да продължавам да цитирам идеите на останалите общини! Приветствам тези изпълнени със смисъл проекти и знам, че дори някой от нас ловчалии ще посетим през следващите години част от тези културни форуми и фестивали! А тук в Ловеч все още искрено се надявам , че след 2 години новата сцена над Осъма ще бъде жива, пъстра и място за всички онези ловешки фестивали, за които още няма трайно решение как да се развиват и осъществяват напред във времето, как ще озарят с настроение града не просто ден или два, седмица в годината,  и нашите талантливи деца ,младите хора, хората на изкуството да могат да посрещнат и  гордо да се конкурират дори само със десетки, не с хиляди талантливи участници от страната и чужбина!......Иначе – в противен случай, всички културни творци, интелигенцията, хората на изкуството в Ловеч ще си останат още дълго с утехата за ежегодната награда ” Ловешки меч” и с мотивацията за изява на чужди сцени, и разбира се с неутолимото желание за многобройни почитатели измежду местната публика, която да аплодира все по-недостигащия брой деца в репетиционните зали за сформиране на групи по танци, пеене, рисуване......! И на въпроса „Какво е културата?” моят 13 годишен син ще продължава да отговаря кратко:”Културата – това е едно много хубаво понятие...!”  

 

Андриана Христова

кандидат за общински съветник в Ловеч


Още по темата

thumb 15.11.2019

СДС не приема за справедли...

Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой бълг...

thumb 08.11.2019

Румен Христов: Аз също спир...

Когато нямаш алтернатива, не бива да подкрепяш БСП

thumb 08.11.2019

СДС след местните избори

Румен Христов в "Темите"

thumb 31.10.2019

Илия Лазаров: Доволни сме о...

Интервю за "Денят Он Ер"

thumb 31.10.2019

СДС: На втория тур - всички...

Помним не само миналото й, но и националните катастрофи и кризи, до...

thumb 31.10.2019

СДС Ловеч: Винаги сме бил...

Като хора и демократи , които категорично се противопоставяме на въ...

thumb 30.10.2019

Призив от СДС Подуяне: Нека...

Не оставайте равнодушни и да защитим заедно СИНЯТА ИДЕЯ, изстрадана...

thumb 30.10.2019

Участие на Илия Лазаров в Б...

30 октомври, сряда, 19.30 часа

thumb 29.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

30 октомври, сряда, 10 часа

thumb 28.10.2019

Участие на Румен Христов в ...

Понеделник, 28 октомври, 19.30 часа