Централна избирателна комисия е най-голямата заплаха за демократичността на предстоящите избори

05.10.2011

Позиция на СДС относно организацията и провеждането на президентските избори зад граница:

 

С оглед на натрупаните през последните години порочни практики, които утежняват гласуването на нашите сънародници зад граница и на засилващите се опити за подмяна вота на българските избиратели ние категорично възразяваме срещу: 

1.     Липсата на необходимата информационна кампания относно условията за предварителна заявка за гласуване, сред нашите сънародници зад граница. На Министерството на външните работи не са осигурени нито необходимия финансов ресурс, нито материали за разясняване на промените в избирателния кодекс, които пряко засягат правото на глас за българите в чужбина. Така наши съграждани, които традиционно са гласували на определено място, на практика са лишени от възможността да го правят на предстоящите избори.

2.     Срещу намалените срокове за подаване на заявления. Това търсен ефект, който да възпрепятства организацията на българите в чужбина ли е?

3.     Срещу намалените сроковете за определяне на избирателните секции и за подаване от страна на политическите партии на списъци с членове на СИК зад граница. СИК са определени с решение на ЦИК от 1 октомври, а писмото с което се определя среща в МвНР  по отношение на структурирането на избирателните комисии е от 4 октомври. За този срок е непосилно да се осигури равнопоставено представителство на различните политически партии в СИК.  Това за нас е поредния опит да се съставят избирателни комисии, които се доминират от една единствена политическа сила. Подобно изкривяване на принципите на демократичните избори е безпрецедентно в българската история.

Чрез, различни способи и юридически трикове, ЦИК лиши хиляди български граждани по света от възможността да изразят своята воля и упражнят своето конституционно право. За нас това е поредния опит с бюрократични хватки да се осигури служебна победа и да се подмени вота на българските граждани.  Категорично заявяваме, че изборите зад граница са опорочени и настояваме да бъдат отчетени справедливите искания на нашите сънародници в Европа и Северна Америка. Виновни за тази ситуация са мнозинството на ГЕРБ в ЦИК и Правителството, което не е обезпечило, нужния на Министерството на външните работи ресурс. С превръщането си във висша инстанция, чиито решения не подлежат на обжалване тази Централна избирателна комисия е най-голямата заплаха за демократичността на предстоящите избори.


Tags: Позиция на СДС